Tinerii fermieri pot solicita finantare pentru instalarea in mediul rural

Tinerii fermieri pot solicita finantare pentru instalarea in mediul rural

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit va lansa o noua sesiune de depunere pentru Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri”. Conform calendarului emis de MADR, aceasta se va face pe data de 1 iulie 2011, avand ca termen-limita de depunere 29 iulie.

Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se incadrează in Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” şi are ca obiective:

a. Imbunataţirea şi cresterea competitivitaţii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare si conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena si bunastarea animalelor, siguranţa la locul de munca;
b. Imbunataţirea managementului exploataţiilor agricole prin reinnoirea generaţiei sefilor acestora, fara cresterea populaţiei active ocupate in agricultura;

c.  Cresterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri;

d.  Cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploataţii si incurajarea tinerilor fermieri de a realiza investiţii.

Fondurile totale alocate Masurii 112 prin FEADR sunt de 337.221.484 euro din care:

 • contribuţia Guvernului României – 20%
 • contribuţia Uniunii Europene – 80%.

 

Sprijinul acordat in cadrul masurii are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 112 sunt fermierii in virsta de pâna la 40 de ani (neimpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practica in principal activitaţi agricole si a caror exploataţie agricola:

are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 UDE (reprezinta unitatea prin care se exprima dimensiunea economica a unei exploataţii agricole determinata pe baza marjei brute

 • standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unitaţi de dimensiune economica este de 1.200 Euro.);
 • este situata pe teritoriul ţarii;
 • este inregistrata in Registrul unic de identificare – APIA si Registrul agricol.

Categoriile de beneficiari eligibili care pot solicita sprijin nerambursabil prin Masura 112, sunt:

 • Persoana fizica
 • Persoana fizica inregistrata si autorizata in conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare:
  • individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
  • ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • Asociat si administrator unic al unei Societaţi cu raspundere limitata – SRL, infiinţata in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a putea primi sprijin in cadrul Masurii 112, solicitantul sprijinului trebuie sa indeplineasca urmatoarele condiţii:

 • are vârsta sub 40 de ani si se instaleaza pentru prima data in exploataţia agricola ca si conducator (sef) al acesteia;
 • deţine sau se angajeaza sa dobândeasca competenţe si calificari profesionale in raport cu activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare
 • prezinta un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activitaţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole
 • Este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat in ferma familiei) cel puţin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu.
 • Se angajeaza sa urmeze, in primii trei ani de la primirea sprijinului, cursuri de formare profesionala prin Masura 111 „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinţe” in cel puţin unul din domeniile: managementul exploataţiei agricole, contabilitatea fermei, protecţia mediului, agricultura ecologica etc.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploataţie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 2.000 Euro/1UDE, dar nu va putea depasi 25.000 Euro/exploataţie.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments