TenarisSilcotub, producător român de țevi fără sudură de diametre mici, anunță finalizarea lucrărilor la prima sa unitate de producție a energiei regenerabile – un parc fotovoltaic cu o capacitate de 20 MW, realizat în urma unei investiții de 21,5 milioane de dolari.
Proiectul a fost finanțat atât din surse proprii, cât și cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul I – Tranziția verde, Componenta C6: Energie, care sprijină investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, precum energia solară și eoliană.
Energia electrică generată de noul parc va fi utilizată pentru consumul intern, contribuind la acoperirea unei părți din necesarul anual al oțelăriei din Călărași. Astfel, se va îmbunătăți eficiența energetică a proceselor de producție și se va reduce impactul asupra mediului.
„Această investiție reflectă angajamentul nostru de a rămâne competitivi pe piețele europene și globale, în contextul creșterii accentuate a prețurilor la energie din ultimii ani – o realitate care a afectat în mod deosebit marii consumatori industriali din Europa, inclusiv din România. De asemenea, ne oferă posibilitatea de a livra clienților noștri produse cu o amprentă de carbon redusă și de a contribui activ la tranziția energetică. Reducerea impactului asupra mediului a fost mereu o prioritate pentru noi – oțelăria noastră se numără printre cele mai performante 15 unități din lume în ceea ce privește emisiile de CO₂. Acest proiect ne permite să ridicăm standardele în producția sustenabilă, să sprijinim clienții în eforturile lor de decarbonizare și să avem un impact pozitiv asupra mediului”, a declarat Mihaela Popescu, președinte Tenaris pentru Europa de Est, Marea Nordului și Africa Subsahariană.
Prin utilizarea energiei solare, compania va reduce emisiile de dioxid de carbon asociate activității oțelăriei, contribuind la atingerea obiectivului de reducere cu 30% a emisiilor până în anul 2030, comparativ cu nivelul din 2018. Strategia de sustenabilitate a companiei include, de asemenea, utilizarea fierului vechi și a materialelor alternative, ceea ce permite producerea de oțel cu un conținut de 98% materiale reciclate.
Proiectul poartă titlul „Dezvoltarea sustenabilă a SILCOTUB SA prin realizarea de investiţii performante pe segmentul energiei din surse regenerabile” și a fost implementat în baza contractului de finanțare nr. 173/30.12.2023.
Obiectivul principal al proiectului este producerea de energie verde prin instalarea unei capacități fotovoltaice de 19,8 MW (21,216 MWp putere de vârf).
Valoarea totală a contractului este de 96.943.052 lei cu TVA, dintre care 40.603.449,24 lei (fără TVA) reprezintă valoarea eligibilă, 29.088.180 lei (fără TVA) este contribuția nerambursabilă, iar 67.854.872,60 lei reprezintă contribuția proprie a companiei.
TenarisSilcotub, parte a grupului Tenaris, are o experiență de peste 40 de ani în industria oțelului și este cel mai mare producător de țevi fără sudură cu diametre mici din România, utilizate în domeniul energetic și în diverse aplicații industriale. În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 840 milioane de dolari și are peste 1.900 de angajați. TenarisSilcotub operează un sistem industrial integrat, cu unități de producție în Zalău (fabrică de țevi și componente), Călărași (oțelărie electrică), Câmpina (fabrică de prăjini de pompare), centre de servicii în Ploiești, Cluj-Napoca, Brașov, Iernut și Popești-Leordeni, precum și birouri comerciale în București.