Reteaua RoRec de Centre de colectare DEEE la nivel national, in parteneriat cu primariile, a fost lansata la mijlocul anului 2009. In prezent exista 12 centre, cel mai nou fiind cel lansat la Calarasi, pe 12 martie.
„Ceea ce ne bucura foarte mult si ne incurajeaza in demersurile noastre este interesul primariilor si consiliilor judetene pentru lansarea acestor centre, care de fapt reprezinta mai mult decat un pas catre realizarea si consolidarea unor sisteme viabile de colectare la nivel european, ele fiind gandite ca o platforma de comunicare intre autoritati si comunitate, un serviciu oferit cetatenilor de catre primarii si o modaltate de informare, constientizare si implicare a consumatorilor in actiuni de protectie a mediului si a ambientului in care traim“, a declarat domnul Liviu Popenciu, presedinte RoRec.
Colectarea selectiva si reciclarea DEEE-urilor este de o reala importanta, dat fiind caracterul nociv al acestora: de 10 ori mai mare decat cel al deseurilor menajere. DEEE-urile au in structura lor multe componente non-biodegradabile ce contin substante toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul si cadmiul. De aceea DEEE-urile trebuie predate organizat la centrele de colectare, unde vor fi plasate in containere dedicate. Centrele de colectare pentru astfel de deseuri vin in intampinarea persoanelor care aleg sa se debaraseze intr-un mod responsabil de DEEE-uri, intelegand faptul ca reciclarea si colectarea selectiva de deseuri este un obicei firesc.
„Pentru noi acest proiect de gestionare a deseurilor EEE la standard european este un motiv de prestigiu si de mandrie locala. Astfel de proiecte ajuta atat la schimbarea mentalitatii cetateanului, dar mai ales ne ofera cadrul in care sa contribuim la protejarea mediului in comunitatea in care traim, in care ne crestem copiii. Dincolo de nevoia evidenta de curatenie, avem obligatia morala fata de copiii nostri pentru a-i putea creste, nu in orase murdare, cu un aer viciat, cu ape poluate si cu paduri in care iarba nu se mai vede din cauza gunoiului. Avem responsabilitatea de a le oferi un mediu curat in care sa creasca frumosi si sanatosi si sa invete ca respectand natura vor primi inapoi numai lucruri bune, pentru ca natura este cea mai importanta mostenire pe care o lasam generatiilor viitoare“, a declarat primarul municipiului Calarasi, Nicolae Dragu.
Cu acest prilej, al lansarii proiectului la Calarasi, pe platoul din fata Institutiei Prefectului, Asociatia RoRec si Primaria Municipiului Calarasi au lansat calarasenilor o „Invitatie la reciclare“. Astfel, fiecare cetatean al municipiului care a dorit sa scape de aparatele electrice si electronice nefolositoare a putut sa le aduca la Centrul de Colectare (provizoriu) deschis pe platoul din fata Prefecturii. De asemenea, orice cetatean care a depus cel putin un produs la centrul provizoriu mai sus mentionat, a putut castiga, printr-o tombola, una dintre cele 5 masini de spalat rufe noi, cu tehnologie al 6-lea simt de clasa energetica A+. Incepand cu ora 18:00, in sala Teatrului Popular „Aurel Elefterescu“, a avut loc si un concert sustinut de Anda Adam. (Marga Culea)