În ultimele două decenii, suprafața împădurită a județului Olt a crescut cu peste 1.600 de hectare, în special pe terenuri degradate din sudul județului, conform informațiilor furnizate de Direcția Silvică Olt, instituția responsabilă de aceste lucrări.
George Vîle, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt, a explicat pentru AGERPRES că terenurile din zonele Ianca și Grojdibodu necesitau reconstrucție ecologică. Totuși, procesul de împădurire a fost îngreunat de inundațiile cauzate de Dunăre în anul 2006.
Terenul degradat, însumând 1.622 de hectare, a fost preluat de Direcția Silvică Olt în perioada 2002-2003 de la Agenția Domeniilor Statului, pentru a fi împădurit și inclus în fondul forestier național. Acesta a fost atribuit Ocolului Silvic Corabia și împărțit în trei perimetre de ameliorare: Ianca I (645,8 hectare), Orlea – Grojdibodu (402,2 hectare) și Ianca II (547 hectare). Lucrările de împădurire au vizat specii precum stejar, cer, gârniță, plop indigen, plop euramerican, glădiță, salcâm, salcie și cenușer.
În urma inundațiilor din 2006, multe dintre plantațiile existente s-au uscat, ceea ce a impus recalcularea indicatorilor investiției pentru finalizarea proiectelor. După aprobarea noilor parametri tehnico-economici, lucrările au continuat, iar prin eforturile Ocolului Silvic Corabia, în 2015 s-a închis starea de masiv pentru 574 de hectare, iar în 2018, pentru restul de 1.048 hectare. Acest lucru semnifică faptul că plantațiile au atins stadiul de pădure, fără a mai necesita intervenții pentru înlocuirea puieților.
Prin împădurirea celor trei perimetre din sudul județului, suprafața fondului forestier național a crescut cu 1.622 de hectare, investiția ridicându-se la 24,7 milioane de lei.
Reprezentanții Direcției Silvice Olt au subliniat că instituția desfășoară anual programe de împădurire, refacere și regenerare a fondului forestier. Pentru anul 2025, sunt planificate împăduriri pe 308 hectare, dintre care 100 de hectare vor fi acoperite în campania de primăvară.
În această campanie vor fi folosiți aproximativ 142.000 de puieți forestieri, având o valoare totală de 295.000 de lei. Majoritatea acestora sunt produși în pepiniera proprie a Ocolului Silvic Corabia, iar pentru speciile deficitare se vor achiziționa puieți din alte pepiniere Romsilva. Împăduririle vor include specii precum stejar pedunculat, gârniță, cer, plop euramerican, plop alb, plop negru, salcie și salcâm, cu suprafețele cele mai mari situate în sudul județului, la Ocolul Silvic Corabia.
În prezent, pădurile acoperă aproximativ 10% din suprafața județului Olt. Raportat la numărul de locuitori, media este de 0,11 hectare de pădure per locuitor, sub media națională de 0,26 hectare și cea europeană de 0,33 hectare.
Suprafața totală împădurită a județului Olt este de 54.834 hectare, dintre care 48.844 hectare sunt administrate de Direcția Silvică Olt, restul fiind păduri aflate în proprietate privată.