Suprafața împădurită a județului Olt s-a extins cu peste 1.600 de hectare, datorită lucrărilor de împădurire realizate de Direcția Silvică

Data:

În ultimele două decenii, suprafața împădurită a județului Olt a crescut cu peste 1.600 de hectare, în special pe terenuri degradate din sudul județului, conform informațiilor furnizate de Direcția Silvică Olt, instituția responsabilă de aceste lucrări.

George Vîle, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt, a explicat pentru AGERPRES că terenurile din zonele Ianca și Grojdibodu necesitau reconstrucție ecologică. Totuși, procesul de împădurire a fost îngreunat de inundațiile cauzate de Dunăre în anul 2006.

Terenul degradat, însumând 1.622 de hectare, a fost preluat de Direcția Silvică Olt în perioada 2002-2003 de la Agenția Domeniilor Statului, pentru a fi împădurit și inclus în fondul forestier național. Acesta a fost atribuit Ocolului Silvic Corabia și împărțit în trei perimetre de ameliorare: Ianca I (645,8 hectare), Orlea – Grojdibodu (402,2 hectare) și Ianca II (547 hectare). Lucrările de împădurire au vizat specii precum stejar, cer, gârniță, plop indigen, plop euramerican, glădiță, salcâm, salcie și cenușer.

În urma inundațiilor din 2006, multe dintre plantațiile existente s-au uscat, ceea ce a impus recalcularea indicatorilor investiției pentru finalizarea proiectelor. După aprobarea noilor parametri tehnico-economici, lucrările au continuat, iar prin eforturile Ocolului Silvic Corabia, în 2015 s-a închis starea de masiv pentru 574 de hectare, iar în 2018, pentru restul de 1.048 hectare. Acest lucru semnifică faptul că plantațiile au atins stadiul de pădure, fără a mai necesita intervenții pentru înlocuirea puieților.

Prin împădurirea celor trei perimetre din sudul județului, suprafața fondului forestier național a crescut cu 1.622 de hectare, investiția ridicându-se la 24,7 milioane de lei.

Reprezentanții Direcției Silvice Olt au subliniat că instituția desfășoară anual programe de împădurire, refacere și regenerare a fondului forestier. Pentru anul 2025, sunt planificate împăduriri pe 308 hectare, dintre care 100 de hectare vor fi acoperite în campania de primăvară.

În această campanie vor fi folosiți aproximativ 142.000 de puieți forestieri, având o valoare totală de 295.000 de lei. Majoritatea acestora sunt produși în pepiniera proprie a Ocolului Silvic Corabia, iar pentru speciile deficitare se vor achiziționa puieți din alte pepiniere Romsilva. Împăduririle vor include specii precum stejar pedunculat, gârniță, cer, plop euramerican, plop alb, plop negru, salcie și salcâm, cu suprafețele cele mai mari situate în sudul județului, la Ocolul Silvic Corabia.

În prezent, pădurile acoperă aproximativ 10% din suprafața județului Olt. Raportat la numărul de locuitori, media este de 0,11 hectare de pădure per locuitor, sub media națională de 0,26 hectare și cea europeană de 0,33 hectare.

Suprafața totală împădurită a județului Olt este de 54.834 hectare, dintre care 48.844 hectare sunt administrate de Direcția Silvică Olt, restul fiind păduri aflate în proprietate privată.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Claudiu Teohari (Teo) va fi din nou gazda Galei Premiilor Gopo. Ce personalități sunt așteptate pe covorul roșu

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei...

Cele mai premiate filme ale anului, în premieră la TIFF.24

Filme premiate sau selecționate în cele mai importante festivaluri...

Casa lui Dinu Lipatti, monument istoric în pericol: statul nu are bani să o salveze

Unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din București,...

O nouă școală se construiește în Pantelimon: Investiție de peste 43 de milioane de lei pentru educația viitorului

Primăria Pantelimon face un pas important pentru viitorul educației...

O pană de curent majoră afectează Spania, Portugalia, Andorra și alte regiuni europene. Se suspectează un atac cibernetic

UPDATE ora 19.50: Perturbările în rețeaua electrică europeană cauzate...

Un tânăr apropiat de AUR a încercat să recruteze neonaziști din gruparea extremistă „Unitatea 731”

În urma unei investigații despre gruparea neonazistă „Unitatea 731”,...

Crimă în Oradea. O femeie a fost aruncată în fața trenului

O crimă șocantă a avut loc în noaptea de...

Semnal Magazin
SEMNAL

Imagini revoltătoare la Agnita: vaci legate de o mașină și târâte pe stradă. Poliția a deschis o anchetă

Scene șocante au fost surprinse recent în Agnita, județul...

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...