Subprefectul Gigi Petre, primul deţinător al unui paşaport biometric

Data:

Pasapoarte electronice Ialomita (1)Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Ialomiţa a inaugurat, luni, în prezenţa prefectului, subprefectului şi directorului general adjunct din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte, procedura de emitere a celor două noi tipuri de paşapoarte, respectiv paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar.
„Paşaportul electronic aduce ca element de noutate mediul de stocare electronic, care are toate elementele paşaportului anterior, în plus cuprinzând imaginea facială şi impresiunile digitale pentru două degete pereche. Datele implementate în cip sunt folosite într-un singur scop, şi anume acela de verificare a autenticităţii documentului şi pentru identificarea persoanei”, a declarat comisar şef de poliţie Drăghiciu Daniela, şef SPCEEPS Ialomiţa.
Ialomiţa este cel de-al şaselea judeţ, după Ilfov, Giurgiu, Argeş, Galaţi şi Brăila, iar Călăraşi al şaptelea, unde se va pune în circulaţie, începând de luni, paşaportul electronic.  Termenul de eliberare a paşaportului electronic este de maxim 30 de zile, iar al paşaportului simplu temporar, de maxim trei zile lucrătoare. De menţionat este faptul că paşaportul simplu temporar nu conţine date biometrice şi are valabilitatea de un an. Termenul de valabilitate al paşaportului electronic este de cinci ani pentru persoanele de peste şase ani şi de trei ani pentru persoanele până la vârsta de şase ani.
Potrivit aceleiaşi surse, paşaportul electronic are 50 de elemente de siguranţă, faţă de cel anterior care avea 32 de astfel de elemente, fiind mai greu de falsificat.
În legătură cu presupusa introducere în codul paşaportului a cifrei „666”, Moraru Corina, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Paşapoarte, a ţinut să precizeze faptul că „cetăţeanului i se oferă posibilitatea de a vedea, în momentul eliberării, ce este în acest mediu de stocare electronic. Există un cititor foarte simplu, care va exista la Biroul de eliberări, prin care titularul îşi trece singur documentul. Acest cip se deschide şi va vedea că acolo nu există decât fotografia, cele două amprente şi datele personale. Absolut nimic altceva”.
Paşaportul electronic va fi introdus în circulaţie în toată ţara până la sfârşitul lunii octombrie şi va costa 234 lei. Deţinătorul primului paşaport electronic din judeţul Ialomiţa va fi chiar subprefectul judeţului, Gigi Petre. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...