Statie de producere a compostului, la Balta Doamnei

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

In comuna Balta Doamnei a fost inaugurata, joi, 25 februarie, prima statie din Prahova de producere a compostului din deseuri biodegradabile, in cadrul unui proiect finantat din fonduri Phare.
Statia va deservi o populatie de aproximativ 28.000 de locuitori din comuna Balta Doamnei si din alte cinci comune limitrofe.
Potrivit primarului localitatii Balta Doamnei, Vasile Dascalu, „comuna este renumita in judet pentru producerea rosiilor si castravetilor de sera, aproape 85% din populatia de peste 2.800 de locuitori avand aceasta ocupatie, iar serele ocupa o suprafata totala de aproximativ 100 de hectare“.
El a mai precizat ca principalul avantaj pentru comunitate este reducerea impactului asupra mediului produs de deseurile biodegradabile, dupa desfiintarea gropilor neconforme de pe teritoriul celor sase comune. Numai in Balta Doamnei, cantitatea anuala de deseuri biodegradabile este de peste 5.000 de tone.
Mihnea Dogaru, specialist pentru implementarea proiectului, a declarat ca statia are o capacitate de prelucrare a 9.000 de tone anual de deseuri biodegradabile.
„Statia va deveni functionala in luna octombrie, perioada de procesare a deseurilor biodegradabile si producere a compostului fiind cuprinsa intre opt si 12 saptamani“, a mai afirmat Dogaru.
Proiectul „Infiintarea unei statii de obtinere a compostului in comuna Balta Doamnei“ este finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare CES 2006 si implementat de comuna Balta Doamnei, in parteneriat cu Consiliul Judetean Prahova.
Valoarea proiectului este de peste 1,4 milioane euro, din care un milion de euro reprezinta fonduri europene, 400.000 euro este cofinantarea din partea CJ Prahova, iar 15.000 euro din partea beneficiarilor.
In acest moment, proiectul este finalizat in proportie de 95%, fiind semnata receptia la statia de producere a compostului, urmand ca in urmatoarele sase luni sa fie amenajata zona de depozitare a deseurilor biodegradabile si sa fie achizitionate utilajele de colectare a acestora, a mai subliniat primarul Vasile Dascalu.
Proiectul implementat la Balta Doamnei isi propune sa introduca un sistem de colectare selectiva a deseurilor biodegradabile care provin din sere, cat si din deseurile menajere colectate de la populatie, din care partea organica a acestor deseuri reprezinta aproximativ 40%.
Producatorii de legume din Balta Doamnei, cat si din cele cinci comune limitrofe vor primi compost in schimbul deseurilor aduse la statia de procesare. Excedentul de compost va putea fi vandut, existand in componenta statiei si o linie de ambalare a compostului.
Fabricarea compostului reprezinta procesul prin care deseurile biodegradabile menajere sau provenite din sere si ferme agricole sunt transformate intr-un compus bogat in nutrienti.
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, crede ca prin implementarea acestui proiect din fonduri europene, din aceasta toamna doritorii vor putea cumpara compost din pungi inscriptionate cu „Balta Doamnei“ pe eticheta.
In tara mai sunt functionale alte 12 astfel de statii de producere a compostului din deseuri biodegradabile. (Sursa: AGERPRES)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită altfel la Otopeni

De 1 Decembrie am pornit la pas prin județ, ca să vedem cum sărbătoresc românii Ziua Națională. Sătui de...

Alte articole din aceasta categorie