Start la BAC: peste 5.000 de absolvenţi de la Olt, aşteptaţi să susţină probele examenului

Date:

Absolvenţii clasei a XII-a din judeţul Olt intră, de astăzi, 10 iunie, în focul primei sesiuni a examenului de bacalaureat din acest an cu proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română. Potrivit evidenţelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, la BAC-ul 2013 sunt aşteptaţi 5.021 elevi, mai mulţi faţă de anul trecut.

bacalaureat

Prima ediţie a examenului de bacalaureat din acest an demarează astăzi, 10 iunie, cu proba orală la limba română, care se va încheia miercuri – 12 iunie. Evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt relevă că, în perioada legală de înscriere la acest examen, respectiv 27-31 mai, s-au înscris 4.139 de absolvenţi ai clasei a XII-a, la care se adaugă alţi 893 elevi care au picat acest examen în anii anteriori. Cifra arată, astfel, că în acest an susţin BAC-ul mai mulţi elevi decât anul trecut, când au figurat 4.795 elevi. Absolvenţii sunt aşteptaţi să susţină probele examenului în cadrul a 19 centre de examinare răspândite pe cuprinsul întregului judeţ. Ca şi anul trecut, sălile de clasă vor fi supravegheate cu echipament video în timpul examenelor şi orice încercare de fraudare va atrage după sine eliminarea din examen şi anularea dreptului de a susţine bacul pentru următoarele două sesiuni consecutive. Accesul candidaţilor în sălile de examen se va face doar pe baza actului de identitate cu cel puţin 30 de minute înaintea începerii probei. Acestora nu le va fi permis să deţină asupra lor niciun fel de material cu caracter didactic.

Programul complet al BAC-ului

După proba orală la limba română din aceste zile va urma cea de evaluare a competenţelor digitale: 17 – 21 iunie, urmată de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată între 25 – 28 iunie. Probele scrise vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată, pe 2 iulie, de proba la limba maternă şi, pe 3 iulie, de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale se va face pe data de 12 iulie. Noutatea examenului de bacalaureat 2013 este aceea că elevii vor avea subiecte diferite, cu grad de complexitate diferit, în funcţie de profil. Ministerul Educaţiei a decis diversificarea şi simplificarea subiectelor la bacalaureat anul acesta pentru a adapta cerinţele la numărul de ore studiate la materia de examen şi la ce se predă la clasă. Ca un exemplu în acest sens, la prima probă scrisă – limba şi literatura română -, subiectele vor fi concepute ţinând cont de filiera terminată de elevi, astfel că absolvenţii de profil uman sau pedagogic vor avea de soluţionat subiecte mai solicitante decât cei de la real sau tehnologic. „Elevii care nu se prezintă la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de bacalaureat. Cei care nu vor promova BAC-ul în sesiunea din vară mai au o şansă în toamnă, ale cărei probe se vor desfăşura în perioada august-septembrie, înscrierile urmând să aibă loc între 15 – 19 iulie”, a declarat profesor Mirela Paraschib, purtător de cuvânt al IŞJ Olt. Reamintim că procentul de promovare a primei sesiuni a BAC-ului de la Olt de anul trecut a fost de numai 29,8%.

adevarul.ro

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...