Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia, din nou dezavantajat de contractul semnat cu Casa de Asigurari

Data:

Director spital, Vasile Olaru
Director spital, Vasile Olaru

Saptamana trecuta, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Ialomita a semnat cu Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia actul aditional de prelungire a contractului de furnizare a serviciilor medicale spitalicesti. Suma alocata pentru desfasurarea activitatii spitalului se ridica la circa 7,8 milioane lei pentru trimestrul I.

Acesti bani nu asigura in totalitate cheltuielile pe care spitalul judetean doreste sa le faca, insa in linii mari cheltuielile principale vor fi asigurate, respectiv salarii, procurarea de medicamente, plata utilitatilor, ne asigura presedintele-director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Ialomita, Mihai Geanta,

Potrivit acestuia, „in cadrul unei intalniri desfasurate in sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica Ialomita, cu sindicalisti, cadre medicale medii, medici etc, o parte dintre ei a inteles ca fondurile pe care le are Casa la dispozitie sunt alocate cu cea mai mare dorinta de a fi utile si utilizate in cat mai multe scopuri.

Numarul de cazuri externate, contractate pe trimestrul I, nu satisface in totalitate managementul spitalului pentru ca adresabilitatea la Spitalul Judetean de Urgenta este mai mare de 1.600 de cazuri pe luna, in medie si prin urmare sumele alocate nu permit contractarea mai multor cazuri cum si-ar dori conducerea spitalului.Dansii au vazut ca noi suntem disponibili si intelegem situatia, pentru ca Spitalul Judetean de Urgenta este unitatea etalon a judetului si aici apar cazurile mai delicate, mai complicate si mai vin si din judetele vecine diverse solicitari de internari. Suntem in consens cu Spitalul Judetean, dar din pacate sumele alocate anul acesta dar si numarul de cazuri contractat se raporteaza la ceea ce s-a realizat anul trecut, din care se diminueaza cu 10% ca si cazuri externate. Asa spune actuala reglementare din sistem, contractul cadru, iar noi trebuie sa o luam in calcul pentru ca, evident, indiferent de dorinta noastra de a face bine, reglementarile si prevederile legale trebuie respectate”.

Presedintele-director al CJAS, Mihai, Geanta
Presedintele-director al CJAS, Mihai, Geanta

Pacientii, redusi la un simplu numar

Desi atat presedintele-director al CJAS cat si managerul Spitalului Judetean de Urgenta Slobozia au admis ca sumele alocate nu sunt suficiente, declaratiile se bat cap in cap in mai multe privinte.

Mihai Geanta sustine ca banii pentru salarii cat si pentru tichetele de masa sunt suficienti, ba chiar ramane o diferenta, iar managerul spitalului spune ca salariile sunt asigurate in functie de banii pe care ii au, insa ca la acest moment au disparut bonurile de masa.

Ceea ce nemultumeste profund conducerea spitalului este numarul de pacienti pe care Casa l-a stabilit.

„Anul acesta s-a ajuns la o medie de 1.515 pacienti pe luna, de aici si nemultumirea dansilor, pentru ca anul acesta se realizeaza o diminuare, o diminuare care s-a inregistrat permanent in ultimii trei ani si probabil va continua an de an (…). Toate salariile s-au primit, din raportarile existente acestea se ridica la 1,8 milioane lei pe luna, inclusiv cu tichete de masa, iar sumele in numerar pe care noi trebuie sa le platim sunt de 2,4 – 2,5 milioane lei, ceea ce ar putea ramane pentru cheltuielile materiale”, spunea Mihai Geanta.

Vasile Olaru sustine insa ca acest contract este unul dezavantajos pentru Spital, fiind impus de CJAS, un contract care „condamna la moarte o parte din pacienti”.

„Practic, condamna la moarte o parte din pacientii nostri, pentru ca el nu acopera nici macar numarul de urgente pe care le internam in Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia. In momentul de fata, contractul este semnat pe primul trimestru. Conform acestuia, putem avea 1.600 de internari pe ianuarie, 1.600 pe februarie si numai 1.075 pe martie… De ce l-a semnat asa? Ca poate se mai intampla ceva pana atunci, sa gaseasca niste bani in luna martie. Este o nenorocire de contract. Nici macar nu acopera numarul de urgente pe care le internam noi. Media noastra este 1.480 de urgente, iar ei ne platesc 1.425 de pacienti. Despre salarii, ce pot sa spun. Acestea sunt asigurate in functie de banii pe care ii avem. La acest moment au disparut bonurile de masa si o sa vedem… Din pacate, pacientii sunt tratati efectiv din veniturile angajatilor”, a spus managerul spitalului.

Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia
Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia

Valoarea contractului semnat anul trecut a fost de 34 milioane lei. Desi este posibil ca suma ce va fi alocata pana la sfarsitul anului sa fie mai mica decat cea din anul 2010, pana la finele anului se spera in anumite rectificari pentru a se ajunge cel putin la nivelul sumei alocate anul trecut.

(L.M.)

 

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

În comuna Poboru a izbucnit un incendiu de vegetație uscată ce a afectat aproximativ 30 de hectare

În comuna Poboru, aproximativ 30 de hectare de vegetație...

Sunt peste 1.000 de urşi în Argeş

Moartea violentă a tinerei atacate de un urs în...