Spitalul Județean Buzău: Trafic cu adeverințe medicale false; afecțiuni fictive folosite pentru a evita detenția infractorilor

Data:

Un asistent medical de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost supus controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Se află în curs de investigație din partea procurorilor cu privire la acuzații de fals material în înscrisuri oficiale. Individul în cauză este suspectat că a furnizat adeverințe medicale unor inculpați implicați în procese judiciare.

Procurorii din Buzău au atras atenția asupra cadrului medical în urma acuzației că ar fi facilitat obținerea de documente false, semnate cu parafelele unor medici. Scopul acestor acțiuni era evitarea măsurilor judiciare în cadrul proceselor penale în care cele două persoane erau supuse judecății.

Asistentul medical a fost implicat în această problemă legată de adeverințe la solicitarea unui fost agent de pază al spitalului, care a contactat persoana respectivă în timpul verii. Acesta i-a cerut asistentului medical să contribuie la obținerea înscrisurilor medicale justificative, pe care suspecții urmau să le utilizeze în fața instanței.

„(…) A întocmit înscrisuri medicale, activitate care nu intra în atribuţiile sale de serviciu, prin care a atestat în mod fals că martorii I.L. şi D.C. ar fi suferit de anumite afecţiuni medicale în scopul utilizării de către aceştia a înscrisurilor respective în cadrul proceselor penale în care sunt trimişi în judecată pentru evitarea luării faţă de aceştia a unor măsuri preventive privative de libertate, respectiv pentru evitarea dispunerii faţă de aceştia a unor pedepse penale cu închisoarea cu executare în regim de detenţie”, se arată într-un comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Unul dintre cei care beneficiază de control judiciar avea obligația să ofere justificări privind absența sa de la întâlnirea cu polițiștii pentru verificările periodice.

„În cursul lunii iulie 2023, A.C.D. a solicitat și a primit de la martorul I.L. suma de 200 de euro pentru ca, profitând de influența pe care o avea la nivelul personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, în virtutea ocupării anterior faptei a funcţiei de agent de pază la spitalul respectiv, să-i procure martorului I.L. înscrisuri medicale justificative parafate de către medici din cadrul unității spitalicești”, transmite Parchetul Buzău.

Celălalt beneficiar avea nevoie de o adeverintă care să arate că suferă de TBC, document care urma să fie depus la dosar, la Curtea de Apel Ploiești. Bărbatul spera ca astfel să scape de arest și chiar de o condamnare cu executare.

„În data de 22.11.2023, A.C.D. a pretins de la martorul D.C. suma de 200 de euro, în schimbul eliberării de către cadre medicale din spital a unor înscrisuri medicale, prin care să se ateste, în mod fals, că martorul D.C. ar suferi de TBC, înscrisuri pe care martorul D.C. intenţiona să le folosească în cadrul dosarului penal, (…) cu scopul de a nu se lua față de acesta o măsură privativă de libertate sau de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea în regim de detenție”, mai precizează procurorii.

Individul anterior angajat ca agent de pază a fost incarcerat în arest preventiv sub acuzația de trafic de influență, în timp ce asistentul medical a fost supus controlului judiciar pentru fals material în înscrisuri oficiale.

Erika Badea
Erika Badea
Erika Badea este absolventă a Facultății de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Mass-media și Publicitate, din cadrul Universității din București. Pasiunea ei pentru scris s-a manifestat încă din anii de liceu, când a început să creeze poezii și proză scurtă. Din 2012, Erika și-a extins orizonturile acceptând provocarea de a se alătura echipei redacționale a ziarului Semnal, unde realizează articole complexe, acoperind o gamă largă de subiecte, atât naționale, cât și internaționale.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Protest în Senat: Angajații revoltați față de decizia lui Ilie Bolojan

Un protest fără precedent a avut loc în Senatul...

Senatul României face concedieri: 156 de angajați vor fi disponibilizați

Senatul României a decis reducerea numărului de posturi cu...

A murit Teoharie Coca-Cozma, comentatorul legendar al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986

Teoharie Coca-Cozma, vocea memorabilă a radioului și televiziunii române,...

Cornel Oțelea, legenda handbalului românesc, a încetat din viață

Cornel Oțelea, considerat cel mai titrat handbalist din istoria...