Noul spital municipal „Anghel Saligny“ din Feteşti a fost inaugurat oficial, vineri, 6 mai, după mai bine de 20 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie.
Pe parcursul anilor, au existat perioade în care lucrările au fost pur şi simplu abandonate din cauza lipsei fondurilor şi indiferenţei guvernanţilor sau perioade în care „pacientul”, aflat în moarte clinică, era resuscitat de către vreun ministru de resort, dornic să-şi treacă în palmares încă o realizare, fiecare promiţând finalizarea spitalului în mandatul său. Cu chiu cu vai, după zeci de transformări ale unui proiect megalomanic, de tip socialist, s-a ajuns la unul cât de cât la standarde europene. Deşi finalizarea lucrărilor a fost un pic forţată, trebuie să consemnăm faptul că, în sfârşit, acest spital a fost dat în folosinţă, iar feteştenii şi nu numai vor avea parte de condiţii foarte bune de tratament şi aparatură performantă.
La ora anunţată, zeci de curioşi s-au adunat în curtea noului spital, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, parlamentari, cadre medicale.
După slujba religioasă, oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, s-a dat startul discursurilor.
Actualul manager al spitalului, Stelian Barcari, cel care a primit şi cartea sfântă din partea episcopului Vincenţiu, a arătat că instituţia sanitară inaugurată este un edificiu modern, ce cuprinde cinci secţii, două compartimente, laboratoare de explorări funcţionale şi radiologice.
Stelian Barcari a ţinut să-i mulţumească fostului prefect Cazacu Marinică, actualul preşedinte al PDL Ialomiţa, pentru eforturile depuse în anii trecuţi în vederea obţinerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor, dar şi arhitectului Gabriela Mihai şi directorului firmei constructoare, Anghel Cornel.
”A fost un moment când Guvernul a văzut că există şi municipiul Feteşti pe harta ţării. Din 2004 şi până în prezent s-a derulat mai bine de 97% din finanţare. Întregul edificiu a costat statul român aproximativ 50 milioane de lei, în ultimii doi ani fiind investiţi 26 milioane lei, deci 55% din totalul alocat. (…) Spitalul este capabil să asigure starea de sănătate a feteştenilor, să ofere confort pacienţilor, medicilor şi personalului medical. Veţi putea vedea un edificiu modern, ce corespunde standardelor de funcţionare în vigoare”, a declarat managerul spitalului Feteşti.
Anghel Cornel a admis că pe parcursul anilor a fost nevoit să facă faţă diverselor modificări solicitate, adaptând din mers proiectul în funcţie de cerinţele europene, proiectul fiind modificat dintr-unul de 250 de paturi într-unul de 150 de paturi.
Acesta a ţinut să precizeze că realizarea acestui obiectiv de investiţii nu trebuie acaparat, ca merit, de o mână de oameni, aici lucrând mai multe firme, aducându-şi aportul foarte mulţi oameni în decursul anilor.
Deşi la deschiderea oficială a fost aşteptat şi ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, acesta nu a dat curs invitaţiei, cei prezenţi exprimându-şi regretul că acesta nu a putut participa la o deschidere de spital şi nu la o închidere, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă, acum ”având ocazia să puncteze”.
Primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catrinoiu, a apreciat această zi ca una deosebită, ”o împlinire a unui vis de 20 de ani”, spitalul fiind, în opinia sa, o ”instituţie care va asigura servicii medicale de calitate”, Feteştiul având nevoie de aşa ceva.
Edilul Feteştiului a afirmat, în context, că odată cu inaugurarea acestei investiţii a fost dat în folosinţă şi primul ascensor din oraş, chiar la unitatea sanitară, solicitând totodată sprijin pentru realizarea altor investiţii, printre care Primăria şi Casa de Cultură.
La rândul său, prefectul judeţului, Mădălin Teculescu, a declarat că astfel de iniţiative trebuie sprijinite, pentru că Feteştiul merită să se dezvolte, felicitându-i pe toţi cei implicaţi pentru că au urgentat mutarea în ”casă nouă”.
În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a adus în discuţie durata prea mare a lucrărilor, afirmând că „ctitoria de astăzi s-a săvârşit într-o perioadă mai lungă decât canalul de Suez”, reclamând faptul că în România se încep prea multe lucrări, fără a avea acoperire financiară.
După aceste discursuri, pe parcursul cărora unii erau mai lăudaţi decât alţii, pentru aportul lor la construirea spitalului, a venit rândul parlamentarilor Cristina Pocora şi Tudor Panţuru.
Deputatul liberal de Feteşti – Ţăndărei, Cristina Pocora, spunea că deşi se bucură de faptul că asistă la un lucru finalizat, la care a avut un mic aport pe timpul guvernării Tăriceanu, nu poate să nu se întristeze de faptul că spitalul de la Ţăndărei a fost închis acum o lună, iar pentru cetăţenii din Gura Ialomiţei sau Giurgeni drumul până la Feteşti s-ar putea să fie prea lung…
Aceasta spunea, de asemenea, că astfel de proiecte trebuie continuate indiferent de cine va fi la guvernare şi nu trebuie să aibă culoare politică.
În schimb, senatorul Tudor Panţuru a vorbit în termeni medicali, dar nu pe specialitatea dumnealui, de chirurgie, ci ginecologie…, inspirat, probabil, de sarcina de câteva luni a colegei sale de parlament, Cristina Pocora.
„Astăzi s-a născut cea mai tânără unitate sanitară din judeţul Ialomiţa. Sarcina a început acum 21 de ani. Gestaţia a fost suficient de lungă, dar în sfârşit, după 21 de ani, aceasta s-a născut şi s-a născut sub auspicii foarte bune”.
A venit rândul preşedintelui PDL Ialomiţa, Cazacu Marinică, ce a rememorat câteva dintre eforturile de convingere pe care le-a făcut împreună cu reprezentanţi ai spitalului pentru ca lucrările să fie continuate la acest spital.
În final, preasfinţitul părinte episcop Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a adresat câteva cuvinte, oferind totodată o Biblie managerului spitalului.
„Cel mai bun cuvânt este mărturisit în faptă. Şi eu mărturisesc bucuria de a vedea acest spital frumos azi sfinţit, de a mă ruga pentru tot personalul medical care osteneşte aici şi care are o mare responsabilitate în a duce binele şi lucrarea lui Dumnezeu în rândul celor suferinzi, osteniţi, bătrâni, tineri, a mulţumi celor care s-au ostenit 21 de ani, o, Doamne, mult, dar avem un spital frumos, şi încredinţez domnului doctor, manager al acestui spital cuvântul evangheliei vieţii, cuvântul adevărului, pentru a-l lumina şi a-l sprijini. A dus o luptă grea până acum, dar de acum începe lupta cea mare în a face bine”, a spus Vincenţiu.
Au urmat tăierea panglicii, sfinţirea cu ulei sfânt, apoi cei care au dorit să vadă „minunea” au putut vizita secţiile existente.
Spitalul are patru etaje, cu secţii de Boli Interne, Laborator, Chirurgie, ATI, Bloc Operator, Obstetrică – Ginecologie, Neonatologie, Bloc naşteri.
Fostului spital municipal, construit în anul 1895, odată cu podurile dunărene şi calea ferată Feteşti-Cernavodă, toate fiind proiectate de inginerul Anghel Saligny, i se va stabili o altă destinaţie, purtându-se discuţii la ora actuală pentru a fi transformat într-un centru de locuinţe sociale, decizia aparţinând, însă, Consiliului Local Feteşti.
Pe 20 mai, la Urziceni, un alt spital va fi inaugurat, ceea ce face ca judeţul Ialomiţa să fie cumva în centrul atenţiei. (L.M.)