Soiurile de ceapă dezvoltate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău au succes în toată țara

Data:

Soiurile de ceapă dezvoltate la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău, respectiv Ceapă albă de Buzău (cunoscută și sub denumirea de Diamant) și Rubiniu – un soi de ceapă roșie, au înregistrat un succes remarcabil printre fermieri și gospodari în întreaga țară, generând cereri care au epuizat trei sferturi din rezervele de semințe adunate în ultimii trei ani.

Caracteristica distinctivă a acestor soiuri constă în faptul că sunt obținute prin semănare directă, eliminând necesitatea de a cultiva arpagicul, ceea ce conduce la reducerea timpului necesar pentru obținerea recoltei mature pentru consum.

Conform estimărilor, peste o sută de hectare de teren din întreaga țară urmează să fie însămânțate în acest an cu semințe provenite de la SDCL Buzău, acoperind astfel necesarul pentru 100 de hectare. Prețurile variază între 5 lei pentru un pliculeț de 5 grame și 400 de lei pe kilogram pentru ceapa albă de Buzău și între 7 lei pentru un pliculeț de 10 grame și 550 de lei pe kilogram pentru ceapa roșie Rubiniu, în funcție de cantitate.

Ceapa albă de Buzău este un soi dezvoltat de SCDL Buzău, caracterizat de o greutate medie a bulbilor de 160 de grame și o lungime de 6,5 centimetri. Este cunoscută pentru rezistența sa la boli și dăunători, iar potențialul său de producție este estimat între 50 și 60 de tone pe hectar.

Ceapa roșie Rubiniu se remarcă prin aroma sa, fiind mai puțin iute în comparație cu alte soiuri. Este potrivită pentru diverse preparate, inclusiv salate, tocănițe și ciorbe, fiind ideală și pentru consumul în stare crudă. Acest soi de ceapă se distinge prin culoarea sa specifică roșu-violet, precum și prin gustul și aroma distincte. În plus, ceapa roșie Rubiniu de Buzău se evidențiază prin potențialul său ridicat de producție și capacitatea de păstrare îndelungată în condiții de depozitare adecvate, alături de caracteristicile sale de identitate, gust și pulpă dulceagă și suculentă.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL