Slobozia – Apa din sursă subterană are amoniu, iar la robinete ajunge cu fier, bacterii şi enterococi

Data:

buletine analiza apabuletine analiza apa (1)apaPrefectul solicită măsuri urgente în problema apei

Prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, solicită primarului municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu, să convoace de urgenţă membrii Comitetului local pentru situaţii de urgenţă pentru găsirea unor soluţii imediate în privinţa apei furnizate în municipiul Slobozia şi localităţile limitrofe din sursă subterană.

Solicitarea prefectului vine ca urmare a rezultatelor analizelor efectuate de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Supravegherea Calităţii Apei din cadrul Institutului de Sănătate Publică (ISP) Bucureşti, care arată că foarte multe dintre probele de apă prelevate şi analizate, atât din foraje cât şi din reţeaua de distribuţie a oraşului, nu corespund valorilor admise, având depăşiri importante la fier, amoniu, dar şi în ceea ce priveşte bacteriile coliforme, Escherichia coli, enterococi, numărul coloniilor care se dezvoltă înregistrând valori crescute.
„Este clar acum că probele de apă nu corespund valorilor admise de legea 458/2002 şi legea 311/2004. Cred că pentru toate persoanele interesate, aceste analize atestă negru pe alb că avem o problemă cu apa în municipiu. Şi de aceea am luat decizia să trimit de urgenţă o adresă către Direcţia de Sănătate Publică, Urban Slobozia, Consiliul local al municipiului Slobozia, Consiliile locale Ciulniţa, Amara, Cosâmbeşti, Mărculeşti şi Scânteia, care sunt şi ele beneficiare de această apă extrasă din puţurile de mare adâncime şi, totodată, către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Slobozia să se întrunească, pentru că situaţia nu este deloc de neglijat, iar măsurile pe termen scurt trebuie luate de urgenţă”, a declarat prefectul.
Potrivit acestuia, Comitetul local pentru situaţii de urgenţă trebuie să găsească soluţiile financiare în vederea asigurării costurilor apei plate pentru copiii de până la un an, care pot fi predispuşi la anumite îmbolnăviri din cauza apei.
„Siguranţa cetăţeanului trebuie să fie cea mai importantă pentru toate instituţiile statului, iar aceste instituţii trebuie să facă informări urgente către prefectul judeţului privind soluţiile găsite şi conştientizarea populaţiei asupra consumului de apă. Iar asta să se facă urgent şi cât mai transparent”, a menţionat prefectul.
Reprezentantul guvernului în teritoriu afirmă că nu este pentru prima dată când solicită întrunirea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, însă nu a primit nici un răspuns în acest sens.
„Eu am mai făcut o solicitare către reprezentanţii primăriei Slobozia şi ai Consiliului Local Slobozia şi nu am primit nici măcar un răspuns în acest sens. Toată lumea a crezut că o să treacă, sau că are ceva Teculescu. Că e o problemă politică. Nu. Teculescu a văzut analizele de la DSP şi Urban, a luat măsura să cheme un Institut să recolteze probele, iar rezultatele să fie prezentate de acest Institut. Rezultatele sunt acestea. Este clar că acum factorii responsabili trebuie să ia măsuri. Dacă nici în acest moment nu se iau măsuri, atunci prefectul Teculescu va lua el măsuri”, a conchis prefectul judeţului Ialomiţa.
Ştim cu toţii că de la 1 iulie, în municipiul Slobozia şi localităţile limitrofe se furnizează apă în reţeaua publică exclusiv din sursa subterană, după ce alimentarea s-a făcut, până la acea dată, din Dunăre.
Costurile privind alimentarea din puţurile de mare adâncime sunt suportate de municipalitate, dintr-un credit ce va fi rambursat în 20 de ani, valoarea iniţială a contractului de execuţie a lucrării, de 9.235.874 lei, majorându-se pe parcurs la peste 13 milioane de lei.
Apa care ajunge însă la consumatori are o tentă galben-roşiatică, miros puternic de clor şi un gust neplăcut, fapt care a produs neîncredere în rândul populaţiei de a o consuma.
Explicaţia autorităţilor cu privire la caracteristile apei care ajunge la consumatori, a fost aceea că problemele sunt în reţeaua de distribuţie, din cauza conductelor de oţel vechi, chimismul apei din subteran atacând ţevile.

Rezultate oficiale, care confirmă nepotabilitatea apei

La solicitarea prefectului judeţului Ialomiţa, DSP şi Urban SA, reprezentanţi ai Institutului de Sănătate Publică Bucureşti au venit în Slobozia, şi, pe parcursul a două săptămâni, au prelevat zeci de probe de apă, atât de la cele 17 foraje cât şi din anumite puncte din reţeaua de distribuţie a oraşului.
Rezultatele au evidenţiat prezenţa amoniului în cantităţi importante în fiecare puţ verificat (între 0,800 şi 1,493 mg/l faţă de 0,5 mg/l admis), iar la punctul de intrare în staţia de tratare analiza microbiologică arată că apa nu corespunde valorilor admise, conţinând bacterii coliforme. Din punct de vedere fizico-chimic, se înregistrează depăşiri la fier (455 µg/l faţă de 200 admis) şi la amoniu (1,148 mg/l faţă de 0,5 mg/l admis)!
Chiar dacă la ieşirea din staţia de tratare, ISP certifică faptul că apa se află în limitele admise pentru toţi parametrii analizaţi, în multe puncte din oraş de unde s-au prelevat probe, în special din şcoli şi grădiniţe, rezultatele au evidenţiat prezenţa fierului în cantităţi foarte mari, cele mai relevante exemple fiind la şcoala nr. 3 din Slobozia (2764 µg/l faţă de 200 admis), turbiditate crescută (35,87 UNT faţă de  5 UNT admis), dar şi la şcoala specială, unde valorile sunt crescute la bacteriile coliforme şi enterococi. Dar exemplele pot continua.
Potrivit buletinelor de analiză, se pare că la Spitalul Judeţean şi blocul U10 nu sunt probleme deosebite, deşi numărul coloniilor care se dezvoltă este la valori crescute.
„Aceste probe arată că apa nu corespunde valorilor admise de lege. Fiind foarte mult amoniu, acesta este tratat cu clor, care este în cantităţi mari. Aceste cloruri intră într-o reacţie cu ţevile din fier şi având în vedere şi chimismul apei extrase, se produce fenomenul de antrenare a fierului în cantităţi mult mai mari decât cele prevăzute de lege. Cred că sursa de apă este problema. Dacă sursa de apă nu ar conţine amoniu, nu am avea o problemă. Nu aveam înainte când se folosea sursa de apă din Dunăre. Se punea clor, dar nu în aceste cantităţi care trebuie folosite acum pentru a ataca amoniu şi a o face potabilă. De aceea avem această problemă. Nu ne putem juca”, precizează prefectul.

Zona de siguranţă, doar pe hârtie

O altă problemă legată de puţuri priveşte zona de siguranţă din jurul acestora care, la ora actuală, nu a fost delimitată în fapt. Deşi a fost aprobată în Consiliul local achiziţionarea de teren din zona puţurilor pentru crearea zonei de securitate, se pare că va mai dura, nefiind chiar simplu să faci pe ultima sută de metri o astfel de acţiune. Trebuia gândită de la început, înainte de a furniza apă din aceste puţuri, mai ales că acestea se află foarte aproape de drumul care leagă Slobozia de Drajna, existând posibilitatea afectării stratului freatic din cauza unui accident.
„Până pe 31 decembrie trebuie să asigure protecţia zonei. Discutând cu reprezentanţii ISP, aceştia mi-au spus că nicăieri nu au văzut ca lângă un drum naţional să existe atât de aproape forate fântânile. Gândiţi-vă ce înseamnă o investiţie extraordinar de mare şi ce înseamnă un banal accident de circulaţie care să aibă efect chimic, un container care să se verse acolo şi să ajungă în stratul freatic. Clar că investiţia este zero, compromisă. Degeaba s-a făcut. Nu există nici un fel de protecţie. Nimeni nu poate să spună că un astfel de accident de circulaţie nu poate avea loc mâine… ”, este de părere Teculescu.
Prefectul susţine că trebuie luate măsuri cât mai urgente, pe termen scurt, măsuri care implică bugetul municipalităţii pe termen mediu, însă nu exclude posibilitatea de a se adresa chiar la nivel guvernamental.
„Trebuie să se găsească o soluţie de conlucrare între specialiştii din domeniu, dar şi de a sensibiliza Guvernul României, să poată interveni. Pentru că problema populaţiei municipiului Slobozia şi a comunelor care primesc apă de la Urban este una gravă, majoră care, după părerea mea, nu cred că mai este întâlnită într-o altă localitate din ţară. Cred că intervenţia trebuie să se facă până la nivel guvernamental”, a conchis acesta.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Mafia fierului vechi din Călăraşi a primit o lovitură serioasă după vizita Gărzii de Mediu la Sărulești

Inspectorii Gărzii de Mediu, împreună cu forţele de ordine...

Un protest împotriva obținerii de vize de flotanta avut loc în Balta Albă

Circa 50 de rezidenți din comuna Balta Albă, situată...

Anchetă pentru contracte de ucenicie fictive pentru fonduri de la stat de peste 2 milioane lei

Un angajator din județul Olt a fost implicat în...