Anul acesta, aproape 4.000 de tineri au absolvit facultățile de medicină din România, pregătindu-se să devină medici rezidenți. Deși această generație este promițătoare, numărul de absolvenți nu este suficient pentru a acoperi deficitul masiv de specialiști din sistemul public de sănătate, în special în unitățile sanitare din provincie, unde lipsurile sunt acute.
Spitale din Buzău, Călărași, Giurgiu, Alexandria și Ploiești se confruntă cu o lipsă severă de medici în specializări precum cardiologie, neurologie, oncologie, pediatrie și anestezie-terapie intensivă (ATI).
Claudiu Damian, directorul Spitalului Județean din Buzău, a subliniat situația critică a secțiilor, precum oncologia, unde din șase posturi este ocupat doar unul. În ciuda organizării a numeroase sesiuni de concursuri, numărul candidaților este insuficient pentru a acoperi necesarul.
Una dintre problemele majore cu care se confruntă România este distribuția inegală a medicilor, majoritatea acestora lucrând în București și în alte cinci județe. Pe lângă acest dezechilibru, mulți medici aleg să părăsească țara pentru a profesa în străinătate. Din 2016 până în 2022, peste 8.600 de medici au cerut certificatul de liberă practică pentru a lucra în afara țării, iar alți 3.000 au solicitat certificate de conformitate în ultimii trei ani, documente necesare pentru a profesa în străinătate.
Chiar dacă o soluție parțială ar putea fi studenții străini care studiază medicina în România, mulți dintre aceștia aleg să nu rămână în țară după terminarea studiilor. Conform Institutului Național de Statistică, în 2023, România avea doar 357 de medici la 100.000 de locuitori, în comparație cu Bulgaria, care avea 480 de medici pentru același număr de locuitori, subliniind astfel criza de personal medical cu care se confruntă țara.