Simpozion privind oportunităţile de finanţare a întreprinderilor:Dacă dumneavoastră nu ne ajutaţi cu soluţii de finanţare, s-ar putea să nu mai aveţi pe cine credita

Data:

„Finanţarea activităţilor curente, a investiţiilor şi cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană pentru întreprinderi” a fost tema unui simpozion desfăşurat pe parcursul zilei de joi, la Slobozia, în sala „Ateneu” a Centrului Cultural Unesco „Ionel Perlea”.
La această reuniune, organizată la iniţiativa deputatului Marian Neacşu, au participat reprezentanţi ai mediului financiar-bancar român, ai fondurilor şi băncilor, autorităţi locale şi judeţene, dar şi oameni de afaceri din judeţ care, pe lângă prezentările cu caracter general privind situaţia actuală economico-financiară, au făcut în special referiri vizavi de perspectivele şi oportunităţile de finanţare.
Pe parcursul desfăşurării simpozionului, atât autorităţile locale cât şi reprezentanţii mediului de afaceri ialomiţean au reclamat „criza” care există între furnizorul şi beneficiarul de servicii bancare, dorindu-se o implicare mai mare din partea furnizorilor de servicii bancare, o creştere a atractivităţii serviciilor bancare, dar mai mult o împărţire a riscului.
„Suntem într-un an delicat, iar măsurile guvernamentale de relansare a economiei sunt palide. Suntem, dacă vreţi, într-o criză furnizor-beneficiar de servicii financiare. Ne dorim o implicare mult mai puternică şi mult mai participativă din partea furnizorilor de servicii bancare, dacă vreţi o împărţire a riscului, o creştere a atractivităţii serviciilor bancare şi o poziţie mult, mult mai flexibilă. Ialomiţa are oportunităţi teribile de investiţii, se pot investi bani în agricultura ecologică, în energia regenerabilă. De asemenea, Ialomiţa se află într-un cerc, cu raza de 150 de kilometri, care asigură cea mai mare densitate umană din ţară. Este predestinată pentru baze logistice, pentru baze economice care să acopere această aglomerare majoră pentru România. Aşteptăm disponibilitatea dumneavoastră din punct de vedere al serviciilor bancare oferite şi dorim să fim parteneri”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ioan Martin.
De asemenea, Marian Costea, preşedintele Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Ialomiţa, a avertizat reprezentanţii băncilor de faptul că înăsprind condiţiile de creditare nu vor face altceva decât să întârzie relansarea economică, solicitându-le acestora să găsească soluţii de finanţare cât mai bune şi care să nu pună piedici întreprinzătorilor.
„Sper, şi am rugămintea ca reprezentanţii băncilor să înţeleagă, că ne aflăm într-un moment de cotitură şi dacă dânşii nu vin cu nişte servicii şi, cum spunea domnul vicepreşedinte, cu acea împărţire a riscului, multe, foarte multe întreprinderi din judeţ se vor mai închide. Semnalele pe piaţa muncii, pe piaţa producţiei, sunt oarecum încurajatoare. S-a dat drumul la producţia firmelor care lucrează pentru export, sunt întreprinderi care au început să-şi angajeze oameni, rata şomajului în martie a crescut cu foarte puţin, cu 0,05%. (…) Ce nu mi se pare corect din partea băncilor, şi este ca un semnal din partea mediului de afaceri, că s-au înăsprit condiţiile de creditare. Ni se cer din ce în ce mai multe garanţii, ni se cer rezultate financiare pe un 2009, care aş fi optimist dacă la un număr de 80% din firme ar fi fost pozitive. Ar trebui să aveţi în vedere, la aprecierea firmelor pe care le creditaţi, o perioadă mai lungă de timp, cel puţin doi ani”, a subliniat Marian Costea.
În schimb, a mai spus preşedintele IMM Ialomiţa, pentru firmele care lucrează pentru piaţa internă, semnalele nu sunt foarte optimiste, iar dacă unităţile financiar-bancare nu găsesc soluţii de sprijin, multe dintre ele vor dispărea de pe piaţă.
„Se apreciază la nivelul Consiliului Naţional al IMM că această întârziere, acest delay de relansare, se va mai păstra în jur de şase luni. Timp în care, dacă dumneavoastră nu ne ajutaţi cu soluţii de finanţare, s-ar putea să nu mai aveţi pe cine credita. Noi ne-am gândit şi la nişte soluţii. Cerem reducerea penalităţilor la datoriile bugetare, care sunt împovărătoare, refinanţarea Eximbank, fondurile europene să se acorde şi firmelor care au făcut deja investiţii, o legislaţie cu privire la criză, la recesiune. O legislaţie care să modifice Codul Fiscal, Codul Muncii în asemenea condiţii. Dacă am fi avut o legislaţie în acest sens, multe dintre firme nu ar fi dat faliment”, a precizat preşedintele IMM Ialomiţa.
Prezent la simpozion, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori (BVB) Bucureşti şi prim-vicepreşedintele Alpha Bank, a făcut, la rându-i, câteva consideraţii pe marginea situaţiei economico-financiare din anul 2009, asupra perspectivelor din acest an, dar şi legat de activitatea bancară şi modul de creditare existent la ora actuală.
„În 2010 se pare că avem de-a face cu primele semne pozitive, primele semne favorabile. Producţia industrială a crescut în ianuarie-februarie 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 2,7%, exporturile la nivelul ţării au crescut cu 21,7%, competitivitatea produselor româneşti a crescut, productivitatea produselor a crescut şi s-a reluat procesul de dezinflaţie. Dacă acest proces va continua şi în perioada care urmează, va prefigura probabil un scenariu optimist, care are doi piloni importanţi şi anume, consolidarea fiscală şi relaxarea politicii monetare”, a subliniat acesta.
Tot un scenariu optimist, bazat pe primele semne din 2010, ar fi, potrivit preşedintelui BVB, creşterea încrederii investitorilor vizavi de piaţă, care va conduce la intrări de capital, la o stabilitate şi o apreciere a leului.
„Preţurile ar trebui să fie ţinute sub control şi atunci vor contribui la creşterea puterii de cumpărare. Ţinerea sub control a preţurilor ar permite un proces de relaxare a politicii monetare, şi aici ajungem la creditare. Pe aceste baze se poate relua creditarea agenţilor economici şi stimularea cererii de credite. Reluarea creditării poate conduce la stoparea şomajului, la îmbunătăţirea sentimentului antreprenorilor vizavi de piaţă şi la investiţii interne care, până la urmă, să stimuleze creşterea economică”, a mai spus preşedintele BVB.
Stere Farmache a fost, însă, rezervat în a prognostica finalul crizei şi reluarea creşterii economice, afirmând că „criza este o cometă cu coada lungă” şi „nu se ştie cât de lungă este această coadă”.
În opinia acestuia, chiar dacă exporturile au crescut, ele vor depinde foarte mult de reluarea creşterii economice din Vest, astfel încât exporturile să aibă sustenabilitate.
„Evident că suntem încă într-o perioadă de criză şi nimeni nu poate anticipa cu exactitate ce se va întâmpla. Criza este o cometă cu coada lungă. Nu se ştie cât de lungă este coada. Şi, ca atare, este foarte greu să anticipezi care este momentul în care aceasta va fi stopată şi va fi reluată creşterea. Există anumite riscuri, care nu doar că pot întârzia reluarea creşterii economice, dar pot la un moment dat să împiedice o lansare a creşterii sustenabile şi realizarea obiectivelor post-criză. Aceste riscuri sunt legate de întârzierea relansării economice a partenerilor de export”.
(L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ca-n filme! Jaf armat la o bancă din Călărași. Hoțul a luat 20.000 de euro

Un jaf armat a avut loc marți seară în...

Doi muncitori, îngropați de un mal de pământ, la Băbeni

Două persoane, au fost surprinse sub un mal de...

Se scumpesc biletele de tren. Aflați când și cu cât!

Biletele de tren se vor scumpi cu 4,6% începând...