Simplificare sau bulversare? Registrul de Evidenta Electronica a Salariatilor inlocuieste carnetele de munca

Data:

Inspectoratul Teritorial de Munca
Inspectoratul Teritorial de Munca

Potrivit modificarilor aduse art. 296 din Codul Muncii, Decretul nr. 92/1976 – privind carnetul de munca – a fost abrogat incepand cu 1 ianuarie 2011. Astfel, vechimea in munca dobandita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca, urmand ca Inspectoratul Teritorial de Munca Ialomita sa le predea angajatorilor, in mod esalonat, pe baza de proces verbal de predare-primire pana la data de 30 iunie 2011.

Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ. In acest scop, Inspectia Muncii a elaborat un plan de actiune care a fost aprobat de catre Ministerul Muncii si care va fi implementat de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca. Acest plan priveste inventarierea carnetelor de munca pastrate si completate la sediul inspectoratelor de munca – operatiune ce trebuia finalizata pana la sfarsitul anului trecut. In cadrul acestei actiuni a fost reverificata situatia carnetelor de munca sub aspectul concordantei dintre continutul dosarelor cu documentele recent depuse de angajatori si inregistrarile operate in carnete si daca mai sunt angajatori care au omis sa depuna diverse acte susceptibile de a fi inregistrate in carnete.

De asemenea, pana la 31 martie 2011 se vor completa carnetele de munca la zi si se vor certifica inregistrarile efectuate in acestea. Tot pana la sfarsitul lunii martie, se vor certifica si contrasemna pentru legalitate inscrierile efectuate in carnete de catre angajatorii care pastreaza aceste documente la sediul lor. In sensul realizarii acestor activitati in conditii optime, angajatorii care au intarziat cu depunerea documentelor la Inspectoratul Teritorial de Munca Ialomita sunt rugati sa se prezinte cat mai urgent cu acestea pentru clarificarea situatiei.

De la inceputul anului 2011 se va perfectiona Registrul de Evidenta Electronica a Salariatilor, toti angajatorii urmand a avea o astfel de evidenta, acest registru inlocuind practic carnetele de munca existente la ora actuala. Registrul electronic al angajatilor va fi in evidenta Inspectoratului Teritorial de Munca Ialomita.  Potrivit articolului 298, alineatul 3 din Codul Muncii, de la 1 ianuarie 2011 nu se vor mai pastra si completa carnete de munca. Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predare-primire.

Avand in vedere prevederile art.296 alin(1) din Codul Muncii care stipuleaza ca „vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca”, in carnetele de munca se inscriu urmatoarele: pe viitor, evidenta muncii va fi tinuta prin intermediul registrului general de evidenta a salariatilor transmis in format electronic de catre angajatori, ce va cuprinde numele si prenumele, CNP-ul, data angajarii, functia sau ocupatia, tipul contractului individual de munca si data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Pana la 31 ianuarie 2011 se depun la Inspectoratul Teritorial de Munca Ialomita documente privind derularea raporturilor de munca aferente anului 2010 – state de plata si declaratii privind comisionul datorat pentru luna decembrie 2010. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie 2011, angajatorii  nu mai depun spre inregistrare contractele individuale de munca incheiate cu salariatii proprii (cu data inceperii activitatii cel putin 1 ianuarie 2011), pentru ca Inspectoratul Teritorial de Munca Ialomita nu va mai presta servicii de inregistrare si depunere a documentelor cu privire la executarea si incetarea raporturilor de munca.

Vom vedea daca aceste modificari vor simplifica sau vor complica inutil situatia salariatilor si angajatorilor romani, pentru ca in momentul de fata exista multe semne de intrebare. De ce se doreste doar informatizarea acestor date? Cine va avea controlul total asupra acestor informatii? De ce angajatul este exclus din aceasta ecuatie, nemaiputand face astfel proba veridicitatii datelor informatice cu inscrisurile din cartea de munca? Cine se va ocupa de inregistrarea contractelor individuale de munca? Doar angajatorul? Sunt foarte multe intrebari cu privire la aceste modificari legislative, la care autoritatile vor fi nevoite sa raspunda. Deocamdata, lucrurile par bulversante pentru toata lumea si, in plus, trezesc suspiciuni cu privire la posibilitatea manipularii datelor.

(L.M.)

 

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL