Şi copiii au alegeri

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

elevipal admPerioadă fierbinte pentru politicienii din România, odată cu desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, dar, se pare, şi pentru elevii din Ploieşti, care sunt chemaţi să-şi aleagă reprezentanţii în Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor. Aceştia vor avea chiar şi un primar al lor, pe care îl vor alege, după o perioadă de campanie electorală. Printre alte condiţii solicitate de iniţiatorii proiectului, respectiv Primăria Ploieşti şi conducerile unităţilor şcolare, candidaţii trebuie să fie independenţi din punct de vedere politic şi să aibă nota zece la purtare. Frumoase condiţii şi demne de conducători mai buni, de care „mâine“ ţara ar avea nevoie.

Candidaţii trebuie să fie independenţi şi să aibă nota zece la purtare

Potrivit regulamentului întocmit de iniţiatorii proiectului, respectiv Primăria Municipiului Ploieşti, prin Compartimentul „Educaţie – Sănătate – Cultură – Culte“ şi conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar din oraş (gimnazii, licee, grupuri şcolare, colegii), se organizează alegeri pentru funcţiile de consilier, primar, viceprimari şi secretar ai tinerilor din municipiul Ploieşti.
La funcţia de consilier (reprezentant al şcolii) în Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor Ploieşti, pentru mandatul 2009 – 2012, poate candida:
– pentru gimnaziu: orice elev din clasa a VI-a
– pentru licee, grupuri şcolare, colegii: orice elev din clasele a IX-a sau a X-a.

Condiţii obligatorii:

• să nu facă parte din nici o organizaţie politică;
• să aibă nota 10 la purtare;
• media notelor sale, la toate disciplinele de studiu, să nu fie mai mică de 8.00;
• să nu aibă alte abateri disciplinare.

Alte condiţii:

• să fie bun organizator şi să fie dispus să lucreze în echipă;
• să aibă dorinţa de a folosi o parte a timpului său liber pentru activităţile consiliului;
• să aibă o conduită etică ireproşabilă, astfel încât să se poată constitui într-un model pentru colegii săi;
• să aibă caracter de lider;
• să aibă spirit întreprinzător, inovator şi o mare putere de mobilizare a colegilor săi în proiectele pe care le iniţiază sau se află în derulare.
La funcţiile de primar, viceprimar şi secretar mai pot candida, pe lângă consilierii desemnaţi în fiecare şcoală, şi alţi elevi, care se înscriu în acelaşi segment de vârstă, însă care fac parte din cele 2 asociaţii de dezbateri academice care funcţionează în municipiul Ploieşti. Se optează şi pentru această variantă deoarece s-a verificat, pe parcursul mandatelor trecute, că aceşti elevi au reale calităţi de lider, spirit organizatoric, practic, mare putere de argumentare şi de susţinere a ideilor pe care le promovează. Cum acestea sunt calităţi indispensabile unui conducător, se procedează, deci, şi la înscrierea acestora în cursa electorală.

Condiţii obligatorii pentru candidaţii la funcţia de primar, viceprimar, secretar:
– nu face parte din vreo organizaţie politică;
– să aibă nota 10 la purtare;
– media notelor sale, la toate disciplinele de studiu, să nu fie mai mică de 8.00;
– foarte bun cunoscător a cel puţin două limbi străine de circulaţie mondială (care să-i permită participarea la acţiuni organizate şi la nivel internaţional sau să fie cooptat, la nivel naţional sau internaţional, ca reprezentant al oraşului său – ţării sale – în diverse organizaţii de tineret, care au ca scop promovarea politicilor de tineret);
– calităţi incontestabile de lider;
– disponibilitate pentru munca în echipă, acţiuni de voluntariat;
– caracter inovator;
– capabil să asigure interfaţa între tinerii din municipiul Ploieşti şi administraţia ploieşteană;
– capabil să transpună în practică, alături de echipa sa, cu ajutorul coordonatorului, a proiectelor propuse.

Copiii îşi pot depune candidaturile la Palatul Administrativ din Ploieşti

Fiecare candidat îşi va depune, în timp util, candidatura la una din funcţiile de conducere (primar, viceprimar, secretar), după cum urmează:
1. La Sediul Biroului Electoral Central (Palatul Administrativ, Compartimentul „Educaţie – Sănătate – Cultură – Culte“, camera 623):
– cerere de înscriere a candidaturii;
– curriculum vitae (în care trebuie să figureze, obligatoriu, activităţi care-l recomandă pentru această funcţie);
– motivul pentru care doreşte să se înscrie în această funcţie;
– recomandare de la conducerea şcolii de provenienţă;
– platforma electorală (nu mai mult de 2 pagini A4);
– o listă care să cuprindă numele şi semnătura a cel puţin 50 simpatizanţi;

2. Pe site-ul Primăriei Municipiului Ploieşti (www.ploiesti.ro, la rubrica Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor) se vor posta:
– o fotografie recentă;
– platformă electorală;
– curriculum vitae;
– un fimuleţ, de maxim 10 minute, în care să prezinte alegătorilor, într-un mod clar, concis şi cât mai sugestiv, motivele pentru care candidează la această funcţie;
– sloganul său electoral.

Calendarul alegerilor pentru Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor Ploieşti

Alegerile pentru Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din Ploieşti se vor desfăşura în luna noiembrie. Iată şi calendarul acestora:
– perioada campaniei de alegeri a consilierilor în gimnazii, licee, grupuri şcolare şi colegii: 23 octombrie – 3 noiembrie 2009;
– data alegerilor consilierilor în fiecare gimnaziu, liceu, colegiu, grup şcolar: 4 noiembrie 2009;
– campanie alegeri primar, viceprimari, secretar: 5 noiembrie – 12 noiembrie 2009 (pe site-ul Primăriei, candidaţii la funcţiile de conducere îşi vor putea face campanie, prin prezentarea CV-urilor, scurte filmuleţe care să-i reprezinte şi care să determine tinerii din municipiul Ploieşti să-i aleagă);
– alegeri primar, viceprimar, secretar: vineri, 13 noiembrie 2009, Sala „Leonard Doroftei“;
– investirea în funcţie: luni, 16 noiembrie 2009 – Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti.
Pentru informaţii suplimentare poate fi contactată d-na Liliana Iliescu, consilier în cadrul compartimentului „Educaţie – Sănătate – Cultură – Culte“, coordonatorul CLCT. (Tel. 516699, int. 321).
A consemnat, Mădălina Zamfir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Varadero, plaja fără sfârșit

Varadero este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, situată în provincia Matanzas din Cuba. Acesta este un...

Alte articole din aceasta categorie