Serviciile de securitate europene se pregătesc pentru un val de atacuri sinucigașe

Data:

În Europa au crescut îngrijorările cu privire la un posibil val de atacuri sinucigașe, modelate după operațiunile jihadiste islamiste. Potrivit unei analize a Institutului Robert Lansing, agenții ruși ar fi rafinat astfel de tactici în Ucraina, ceea ce ar putea marca o schimbare semnificativă în războiul hibrid purtat de Moscova. Dacă aceste informații se confirmă, utilizarea atentatorilor sinucigași ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă a serviciilor de securitate rusești.

Analiștii avertizează că FSB ar putea constrânge cetățeni ruși sau ucraineni, inclusiv persoane din teritoriile ocupate, să comită atacuri. De asemenea, Rusia ar putea folosi metode de șantaj, așa cum a procedat anterior pentru a presa migranții ceceni din Europa să colaboreze.

Conform evaluărilor, infrastructura militară, energetică și guvernamentală din Germania, Franța, Regatul Unit, Austria și Polonia ar fi printre principalele ținte. Istoric, serviciile ruse nu au folosit atentatori sinucigași în Ucraina, dar recentele atacuri din Kamianets-Podilskyi și Nicolaiev sugerează o schimbare de tactică. În ambele cazuri, atacatorii ar fi fost recrutați de agenți ruși și folosiți pentru a lovi centre de recrutare militară.

Serviciile ucrainene de contrainformații susțin că atacurile au fost orchestrate de FSB, ceea ce este neobișnuit, deoarece astfel de operațiuni sunt, de regulă, gestionate de GRU, serviciul de informații militare rusesc. Această schimbare indică o tendință de utilizare a unor persoane recrutate din rândul cetățenilor ruși aflați în Europa, cu scopul de a crea instabilitate și de a favoriza mișcările politice de extremă dreapta, multe dintre ele susținute de Kremlin.

În plus, agențiile occidentale de informații au identificat o unitate rusă nou formată, denumită Departamentul pentru sarcini speciale (SSD), responsabilă cu sabotaje, asasinate și spionaj în Europa și America de Nord. Această organizație clandestină ar funcționa sub coordonarea serviciilor militare ruse și ar avea rolul de a executa acțiuni secrete împotriva Occidentului.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

​Cutremur de 6,2 grade, în Marea Marmara. Seismul, resimțit și în România.

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a zguduit miercuri, 23...

Festivalul Neversea 2025 a fost anulat. Următoarea ediție va avea loc în 2026

Decizia a fost luată din cauza imposibilității de a...

Zi de sărbătoare la Fundația „Sfântul Sava” – Părintele Mihail Milea, omagiat cu ocazia împlinirii a 66 de ani

Atmosferă de sărbătoare și recunoștință la Fundația „Sfântul Sava”...

Bărbat grav rănit după ce a căzut de pe podul de la Drăgaică, în Buzău

Un incident grav a avut loc astăzi în municipiul...

Educatoare din Sectorul 1, trimisă în judecată pentru maltratarea a șase copii

O educatoare în vârstă de 47 de ani, din...

Alertă majoră de securitate: Atacuri sofisticate vizează utilizatorii Gmail, în ciuda măsurilor avansate de protecție

Protejarea conturilor online devine tot mai complicată, chiar și...

Semnal Magazin
SEMNAL

Tulcea: Doi căței uciși cu bestialitate în curtea stăpânilor. Poliția a deschis dosar penal

Incident revoltător în comuna Luncavița, județul Tulcea. Un bărbat...

Strawberries & Cream Crepe Cake – desertul delicat al verii

Un desert rafinat, spectaculos și incredibil de savuros, Tortul...

Ford Mustang Dark Horse – puterea întunecată a legendarei muscle car

Ford Mustang a fost întotdeauna un simbol al performanței...

Gran Canaria – perla exotică a Arhipelagului Canare

Situată în mijlocul Oceanului Atlantic, Gran Canaria este a...

„Cel mai urât animal din lume” a fost numit Peștele Anului în Noua Zeelandă

Blobfish-ul, cunoscut adesea drept „cel mai urât animal din...

Nașterea Romei – 753 î.Hr.

Roma, unul dintre cele mai influente orașe din istoria...

Ötzi: cel mai vechi caz nerezolvat din lume

În anul 1991, doi turiști germani care se plimbau...