„O realizare extraordinară“ – aşa au catalogat cu toţii reuşita Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Târgovişte, atunci când a obţinut un grant (ajutor financiar nerambursabil) finanţat de către Parlamentul European. Proiectul era singurul din România care obţinuse finanţare, în afară de acesta existând încă 20 în toată Europa. „Selecţia a fost una foarte dură, dar cred că atuul nostru a fost acela de a lucra în cooperare, de a implica nu numai elevi de la Seminar, ci şi peste 1.000 de tineri din parohii“, ne spunea la puţină vreme după obţinerea grantului directorul instituţiei, pr. prof. Gheorghe Safta. După eforturi susţinute, la sfârşit de an 2009 tinerii teologi au avut bucuria de a-şi vedea munca de aproape 12 luni de zile dusă la bun sfârşit.
Proiectul intitulat „Conectarea Parlamentului European la comunitatea locală a tinerilor din judeţul Dâmboviţa: un parteneriat pentru valori democratice şi cunoaştere“ a avut drept factori implicaţi: Seminarul Teologic, Facultatea de Ştiinţe Umaniste din cadrul Universităţii „Valahia“, precum şi o serie de parohii din judeţ: Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril (Târgovişte), Viforâta, Vişineşti, Cazaci – Nucet, Gura Ocniţei, Runcu şi Ibrianu.
„Acţiunile prevăzute în cadrul proiectului au vizat diseminarea cunoştinţelor despre Uniunea Europeană şi Parlamentul European, atât prin activităţi desfăşurate în cadrul seminarului, cât şi în parohiile din judeţul Dâmboviţa“, a precizat prof. Luminiţa Miloiu, coordonator al acţiunii.
„Nu mai vrem ca votul pentru Parlamentul European să fie doar un exerciţiu mimetic sau fără sens“
„Activităţile din cadrul acestui grant şi-au propus să contribuie la cunoaşterea integrată şi practicarea activă de către tinerii din judeţul Dâmboviţa, în special de către cei din mediul rural şi din zonele defavorizate a instituţiilor europene, în special a Parlamentului European. Totodată, ne-am dorit să înlesnim cunoaşterea efectivă a valorilor democratice ce stau la fundamentul acestor instituţii, astfel încât exerciţiul democratic al votului pentru Parlamentul European să nu mai fie doar o funcţie a intereselor înguste ale autorităţilor locale, judeţene şi centrale, un exerciţiu mimetic sau fără sens, un simplu test electoral al partidelor înaintea alegerilor pentru parlamentul naţional sau preşedinţie“, ne-a declarat Pr. Prof. Gheorghe Safta, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur“ din Târgovişte.
A consemnat Petruţ Dumitru