Şeful DNA Slobozia, trimis în judecată pentru mită

Date:

Dumitru Cristudor trimis in judecataŞeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, a fost trimis în judecată pentru că a primit mită două maşini de piatră pentru a ajuta trei persoane să distrugă acte şi obiecte care puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, precum şi un autoturism Audi A4.
Procurorul Dumitru Cristudor, şeful DNA Slobozia, suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în arest preventiv, pentru două infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, precum şi pentru favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar, procurorii l-au acuzat şi pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi favorizarea infractorului, precum şi pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 22-23 mai şi 1 iunie, şeful DNA Slobozia, nu a luat „măsuri de protecţie minimale“ pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în Slobozia, primind în schimb de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct şi prin intermediul lui Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 6.144 de lei.
Cristudor ar fi primit două maşini de piatră pentru amenajarea grădinii şi zece pomi thuya. Anchetatorii susţin că bunuri au fost folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.
Percheziţiile fuseseră planificate în perioada 3-5 iunie, la domiciliile a trei persoane din anturajul omului de afaceri Daniel Taifas Daniel, cercetate pentru evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor din Germania.
„În perioada februarie – iunie 2013, cei trei au fost avertizaţi de magistratul Cristudor Dumitru, prin intermediul lui Taifas Daniel Vasile şi Andronache Monica, că domiciliile le vor fi percheziţionate, asigurându-le astfel timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente sau alte bunuri compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, ori pentru a putea părăsi teritoriul ţării, zădărnicind astfel urmărirea penală efectuată de autorităţile germane“, susţin procurorii în rechizitoriu.
De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, şeful DNA Slobozia a primit de la Taifas un Audi A4 în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurării unei protecţii necondiţionate, prin neadoptarea măsurilor legale ori prin furnizarea de informaţii confidenţiale, în situaţia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost iniţiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României“.
Anchetatorii au precizat că autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde că magistratul este adevăratul proprietar.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe bunurilor lui Cristudor, până la concurenţa sumei ce reprezintă obiectul celor două infracţiuni de luare de mită.
Dumitru Cristudor a fost reţinut de procurorii DNA pe 13 iunie, iar o zi mai târziu, un complet de trei judecători al instanţei supreme a dispus arestarea preventivă a magistratului.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, pe 13 iunie, reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia, iar pe 14 iunie a dispus suspendarea lui din funcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...