Ialomiţa – Şedinţa Colegiului prefectural – o parodie în mai multe acte

Data:

Birocraţia sufocă primăria, domnule!
Chiar dacă începutul şedinţei colegiului prefectural, susţinută săptămâna trecută, nu prevestea nimic neobişnuit faţă de alte astfel de întâlniri, pe parcurs, multitudinea de probleme prezentate în cadrul acesteia au produs reacţii diverse, de la tonuri prea stridente, până la râs în hohote.
Protagoniştii acestei parodii nu puteau fi alţii decât primarii unor localităţi din judeţ.IMG_5888
Că a fost vorba despre primarul de la Movila, Căzăneşti sau Borduşani, toţi au ţinut să fie vedetele acestei întâlniri, chiar dacă problemele prezentate de aceştia erau cât se poate de reale şi complicate în comunităţile pe care le păstoresc.
Tonul a fost dat de primarul de la Movila, Mihai Valeriu, un edil care susţine că ştie cum stă treburile în comuna sa de aproape 20 de ani, dar, în opinia sa, nu prea este lăsat să treacă la fapte din cauza birocraţiei excesive.
IMG_5890Acesta a început să reclame fel de fel de nemulţumiri legate de faptul că pe umerii primarului se adună toate problemele, chiar dacă acestea ar depinde mai mult de alţii şi că primarul are de întocmit sute de hârtii cu tot felul de planuri şi situaţii absurde, nefiind lăsat să muncească.
„Primarul a ajuns să se ocupe şi de cererile pentru subvenţiile la motorină. Un dezastru. Ce înseamnă asta? (…) Păi noi cu astea nu ne jucăm… Primarul ce să facă în acest caz? Are şi el şase-şapte oameni. Mai primesc chestii că vine grindina… că vine cutremurul… Şi care-i problema? …Că îmi dă amendă dacă nu fac nu ştiu ce plan. Este treaba mea când va fi un cutremur, Doamne fereşte, cum rezolv. Avem oricum totul pregătit, avem mijloace fixe… Primarii trebuie să fie experţi în situaţii de urgenţă… M-au zapăcit cu adresele (…) Mă deranjează fantastic. Acum, cică, să terminăm planul de deszăpezire. Ce plan, domnule….? Altă chestie, pe holul primăriei trebuie să am plan de evacuare, dar clădirea primăriei are o singură uşă. Voi sunteţi nebuni? Astea sunt nişte lucruri nelalocul lor după capul meu. Lăsaţi-ne, domnule, să ne asumăm propria răspundere”, spunea primarul de la Movila, în genul lui Amza Pelea, fapt care a stârnit hohote de râs în sală.

Supărat sunt, Doamne, iarăşi…
Un primar care a semănat sămânţă de scandal în cadrul şedinţei a fost cel de la Căzăneşti.
Alexandru Gavrilă reclama faptul că, deşi în localitatea sa există un focar de infecţie din cauza depozitelor de gunoi neconforme, nu este sprijinit în demersurile sale de către autorităţile statului, însă, aceleaşi autorităţi îl amendează, „şmecherii de la Slobozia“ negociind chiar amenzile prin telefon…
Simţindu-se vizat, Ion Grigore, şeful Gărzii de Mediu, a sărit ca ars de pe scaun şi a început ofensiva asupra primarului, la un moment dat, fiecare vorbind peste celălalt, tonul depăşind nivelul de decibeli admis…
„Legea este clară pentru toată lumea. (…) Puteam prea bine să vă dau 250 de milioane amendă. (n.r. aplauze în sală). Degeaba bateţi din palme, astea sunt legile româneşti. Dacă nu le respectă toată lumea, o să vă intre gunoaiele în primărie. Am avut o discuţie cu dumneavoastră şi mi-aţi spus că nu a făcut nimic ăla de dinainte şi datorită faptului că ăla nu a făcut nimic sunteţi dumneavoastră primar. Vă atrag atenţia că toate depozitele de gunoi neconforme închise la ora actuală sunt puse pe coordonate. Este posibil ca să nu mai vin eu să vă amendez, să vină garda centrală, atâta timp cât ele sunt neconforme (…)“, a ţinut să menţioneze Grigore.
Discuţia s-a menţinut pe acelaşi trend, care semăna izbitor cu un scandal în toată regula, la care conducerea prefecturii asista uimită.
Deşi primarul a recunoscut că amenda aplicată de comisari a fost în mare parte justificată, nu înţelege de ce nu a avut clemenţă din partea lor în condiţiile în care demersurile sale pentru a rezolva problema au fost de bună credinţă.
Şi, uite-aşa, ca nişte cocoşi în mijlocul bătăturii, cei doi au făcut un spectacol pe cinste în faţa tuturor celor prezenţi. Iată câteva dintre expresiile folosite de cei doi pe parcursul discuţiilor: „Grigore: Nu sunt comisarii mei, domnule, sunt ai Gărzii de Mediu. Eu nu fac decât să le coordonez activitatea. (…) Domnule, eu nu am treabă cu ăla de la minister. Eu verific dacă toate directivele de mediu sunt puse în ordine. Nu sunteţi în ordine, vă aplic amendă! Primar: Domnule, dumneavoastră sunteţi în afara României… Ce tot mă frecaţi atât… Grigore: Domnule primar, vă rog să vă calmaţi… În momentul în care eu v-am amendat, dumneavoastră trebuia să faceţi contestaţie, să vă duceţi în instanţă. De ce nu aţi făcut asta?”.
Atât primarul de la Movila cât şi cel de la Căzăneşti nu s-au lăsat învinşi „de sistem” pe tot parcursul şedinţei. Aceştia au intervenit de mai multe ori, acuzând instituţiile statului de nepăsare faţă de ei, dar şi de faptul că îi supun unui adevărat supliciu când vine vorba de dat socoteală…
Probabil plictisiţi de problemele colegilor, unii primari prezenţi în sală ori moţăiau cu capul în palme, ori se hotărau brusc să dispară, astfel că, la un moment dat, rămăseseră în sală doar câţiva care chiar au vrut să-şi spună problemele, în speranţa că le vor fi rezolvate cumva.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL