Secretarul judeţului, Constantin Stoenescu: Directorul Muzeului Agriculturii nu se află în stare de incompatibilitate

Cele mai citite

Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Ialomiţa, consilierul democrat-liberal Ion Vede a ridicat problema incompatibilităţii „de principiu” în care s-ar afla noul director al Muzeului Naţional al Agriculturii, Gheorghe Petre.

Acesta a ţinut să precizeze faptul că, odată cu angajarea lui Gheorghe Petre şi desemnarea acestuia ca şi conducător cu mandat limitat al Muzeului Naţional al Agriculturii, dumnealui s-ar afla, „vrând-nevrând în stare de incompatibilitate sau, dacă vreţi, în conflict de interese cu Consiliul Judeţean”.

„Instituţia în sine este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean şi, ca atare, dumnealui nu este normal să îşi aprobe bugetul din care, după aceea, să îşi ia retribuţia cuvenită pe muncă. Am întrebat acest lucru şi mi s-a răspuns că incompatibilitatea nu a fost semnalată, dar eu îl fac atent la aspectul de moralitate”, spunea consilierul.

De asemenea, Ion Vede s-a arătat interesat şi de stadiul organizării Congresului Muzeelor Agriculturii, manifestare internaţională ce va fi organizată în septembrie, la Slobozia.

Secretarul judeţului, Constantin Stoenescu, a ţinut să explice faptul că deşi problema incompatibilităţii trebuie să fie în grija fiecăruia dintre consilieri, neexistând în cadrul Consiliului Judeţean un „chestor” care să urmărească îndeaproape astfel de situaţii, acesta a spus, totuşi, că, pe fond, exercitarea simultană a celor două funcţii de către Gheorghe Petre nu atrage starea de incompatibilitate.

„Potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului, realizat în concordanţă cu legea 215, statutul aleşilor locali şi alte acte normative, nu există o persoană care să urmărească problema realizării incompatibilităţilor. Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean nu are un chestor (…) Deci, este problema fiecăruia dintre dumneavoastră. Eu, ca secretar, am nişte obligaţii, potrivit prevederilor regulamentare şi potrivit legii (…) Vă asigur că sunt foarte atent la modul în care unii îndeplinesc atribuţiile de serviciu… (…) Ca să răspund la chestiune, domnul consilier Petre nu este în stare de incompatibilitate având în vedere faptul că exercită în simultan funcţia de director la Muzeul Agriculturii şi funcţia de consilier judeţean. Problema ridicată de domnul consilier Vede, referitoare la aprobarea bugetului şi aşa mai departe îşi are acoperire în art 406 din legea 215 (…) iar consilierul se poate abţine de la vot, iar prin grija secretarului se semnalează că există un interes patrimonial şi se rezolvă situaţia sub aspectul moral (…). În rest, pe fond, exercitarea simultană a celor două funcţii nu atrage starea de incompatibilitate, având în vedere faptul că Muzeul Agriculturii nu este nici SRL, nici societate, nimic altceva şi nici aparat propriu de specialitate al Consiliului. Este instituţie publică, cu personalitate juridică”, sublinia secretarul judeţului.

În replică, Gheorghe Petre i-a asigurat pe consilieri de grija pe care o are faţă de conservarea patrimoniului Muzeului, avertizând totodată de faptul că acest patrimoniu este în pericol.

„Având în vedere că mi s-a tot invocat numele şi s-a subliniat aici colegialitatea cu care sunt dator, dar prietenia nu, şi mulţumesc domnului consilier pentru grija pe care mi-o poartă, vreau să vă asigur că vom lua cele mai bune măsuri legate de muzeu şi că vom conserva patrimoniul deosebit pe care, prin MNA, îl are judeţul Ialomiţa. Vom avea grijă de acest patrimoniu, care în momentul de faţă este, şi nu vreau să intru în detalii, în mare pericol”, a spus Gheorghe Petre.

În intervenţia sa, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a precizat că detaliile organizării evenimentului sunt realizate în procent de aproximativ 70% şi că se va face tot posibilul pentru ca manifestarea să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, iar câştigul cetăţenilor să fie maxim.

(L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Graham Young, otrăvitorul cu ceai

Graham Young a fost un criminal în serie care a fost cunoscut pentru modul în care și-a otrăvit familia...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img