Cercetatorii prevad o inversare rapida a polilor magnetici

Date:

Polii magnetici ai Pamantului s-ar putea inversa mai repede decat se credea pana acum
Polii magnetici ai Pamantului s-ar putea inversa mai repede decat se credea pana acum

Ultima veste ingrijoratoare este ca polii magnetici ai Pamantului se inverseaza. Acest proces are loc odata la 200.000 de ani, cand nordul devine sud si viceversa. Intregul proces dureaza aproximativ 5.000 de ani, dar e posibil ca acest lucru sa se intample si in numai cativa ani.

In anul 1995 a fost descoperit primul indiciu care tinea de schimbarea polilor. Atunci, prelingeri de lava au fost gasite la Muntele Steens din OregonStatele Unite. Geologul Scott Bogue, de la Colegiul Occidental din Los Angeles, impreuna cu echipa sa au cercetat rocile din acea zona si au ajuns la concluzia ca scurgerile de lava aveau un tipar magnetic neobisnuit. Conform acelor date, campul magnetic se deplasase cu peste 10.000 de ori mai repede decat era normal, adica cu sase grade pe zi.

Unii geologi sustin ca o inversare a polilor tine de domeniul trecutului, deoarece campul magnetic s-a slabit in ultimul secol si ultima dislocuire stabila a avut loc cu 780.000 de ani in urma. Acestia mai sustin ca si in cazul in care inversarea s-ar petrece foarte repede, multi oameni nu ar sesiza acest lucru.

In momentul de fata oamenii de stiinta sustin ca inversarea polilor este legata de miscarile de convectie ale fierului lichid din miezul extern al Terrei.

“Acest fenomen este periodic. S-a intamplat de foarte multe ori in istoria pamantului iar perioada nu este regulata, asa cum se presupune. Deci nu este un fenomen regulat! Cauzele care determina aparitia acestui fenomen sunt legate de circulatia in centrul pamantului. Nucleul are doua parti, una solida iar cealalta lichida – chiar in centru. Si are un invelis lichid, fluid. Convectia din acest fluid creaza un camp magnetic al Pamantului”, a dezvaluit, pentru Grupul de Presa Semnal, Geologul Ioan Balintoni, de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

„Sunt, e drept, date care arata ca e posibil sa avem parte de o inversare a polilor. Efectele sunt multiple. In primul rand ca sunt strict legate de polul nord si polul sud, care se inverseaza. Fenomenul este provocat de transmisiuni, de masura in care suprafata pamantului indeparteaza razele cosmice. Cand ne aflam intr-o astfel de perioada, campul magnetic cade spre zero” a avertizat Balintoni.

Andreea Chicus

Anca Alexe

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...