Se conturează un proiect vital pentru sănătatea publică, Centura Verde București-Ilfov

Data:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, alături de Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat joi Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Acest document implică și adoptarea unei legi pentru protejarea pădurilor din Ilfov, ce reprezintă baza fundamentată a viitoarei Centuri Verzi a capitalei.

“Nu poți să nu sprijini o inițiativă de acest gen, deoarece pădurile din apropierea marilor orașe reprezintă un element crucial de echilibru social. În contextul accentuării efectelor schimbărilor climatice, mai multă pădure înseamnă mai puțină poluare și oferă și un spațiu vital pentru recreere, esențial pentru cea mai mare aglomerare urbană din România. Prin urmare, importanța socială a pădurilor din proximitatea marilor orașe trebuie să primeze, iar este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acest lucru se materializează în realitate. Așadar, felicit toți cei implicați în realizarea acestui proiect apolitic, de la care întreaga comunitate are de câștigat”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, consideră crucială protejarea pădurilor din zona periurbană.

“Ministrul Fechet nu este doar un semnatar al acestui memorandum, ci a fost inițiator al legii pe care am depus-o în Parlament în 2023, încă de la începutul demersului, în calitate de deputat. Recent, când am întâmpinat dificultăți în comisia pentru agricultură a Camerei, a fost de acord să fie și printre autorii amendamentelor legate de Centura Verde București-Ilfov. Pe tot parcursul acestui proces, Ministerul Mediului a sprijinit oficial eforturile noastre, încă din timpul mandatului lui Tanczos Barna, care, în calitate de senator, se numără printre inițiatorii acestui demers. Memorandumul semnat astăzi deschide drumul pentru crearea de centuri verzi și în alte orașe ale țării. Pădurile Bârnova din Iași, Hoia din Cluj sau Trivale din Pitești sunt doar câteva exemple în acest sens. Protejarea pădurilor din zona periurbană este esențială pentru un mediu sănătos în marile orașe”, a afirmat Găvan.

În contextul preocupant al poluării din București și al defrișărilor alarmante din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și personalități publice, reunite într-un demers apolitic sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și cu sprijinul Administrației Prezidențiale, au prezentat politicienilor și autorităților Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Documentul, disponibil online, cuprinde șapte puncte și conține amendamentele la noul cod silvic, menite să protejeze pădurile din Ilfov, care reprezintă baza viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, precum și inițiative pentru crearea de centuri verzi în alte orașe, oferind soluții atât pentru poluarea din București și județ, cât și pentru cea din restul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...

La ACSO Viitorul Pantelimon se cresc campioni!

Echipa U15 de la ACSO Viitorul Pantelimon a fost...