Scuza-ma ca n-am cravata la… gârlă!

Data:

Cred ca aveam 7-8 ani cand a fost sa ma inec prima data, la garla. Tata era marinar- capitan de cursa lunga, dar eu am invatat sa inot printre trestii, la Filiala, pe soseaua Balanoaei, la “gropan”, ghiolurile de la Navodari sau ostroavele din aval de Giurgiu fiind prietenii mei ceva mai tarziu. Mama m-a potolit cu garla, se temea sa nu iau raie, asa ca s-a hotarat ca e mai bine sa imi dea  bani sa ma duc la strand, cu baietii mai mari.. Prima oara la strand am ajuns prin norii de clor de la Combinatul chimic, iar apa din bazine mi-a mirosit dupa aia, ani de zile, numai a clor. La poarta strandului erau niste smecheri, de la UTC, care iti luau banii, dar nu iti dadeau bilete. Daca erai mai mic, sau mai prost si ieseai afara din strand, sa iei un suc de la magazine, nu te mai primeau inapoi daca nu le mai dadeai ceva bani. Cu toate astea, strangeam bani sa merg la strand, pe furis, si aveam bani stransi si pentru smecherii de la la partid, de la poarta, care te jupuiau una-doua.

Cu tot clorul din Giurgiu, si cu toti smecherii de la partidul comunist, m-am facut si eu baiat mare. Ca prostu’, fara carnet,  iar mai apoi, fara certificate de Revolutionar-  un fraier, ca multi altii! Nici nu mai stiu cum, dupa Revolutie, m-am facut ziarist, si uite asa, cu treburi de servici, am ajuns din nou la strand. Vineri, 15 iulie, la “Summer party”– o petrecere privata a tinerilor liberali, in anul de gratie 2011. La poarta strandului,  doi baietasi mi-au spus, elegant, ca este o petrecere privata si ca, din pacate, eu nu pot avea acces. M-au primit cand le-am aratat invitatia, cuviinciosi m-au condus si m-au prezentat organizatorilor.  Acestia mi-au multumit pentru participare, m-au invitat la un suc, mi-au spus, in cateva cuvinte ca si-au dorit sa faca o intalnire intre colegi, cu suc, cu bere, cu muzica, cu concursuri, sa se simta bine, pentru ca sunt in vacanta, BAC-ul a trecut, e cald… Cred ca erau 37 de grade cel putin, tinerii erau la plaja, la baie, toti in apa sau pe sub umbrele, caldura ti se urca pur si simplu la cap. Cateva perechi dansau, fara chef, iar vreo 2-3 fete, cu tricouri pe care scria, “ Nascut liber- TNL” faceau animatie, invitand prietenii la dans. In rest, muzica, sucuri, bere, baieti, fete, costume de baie, nisip, si  Dunarea, pe margine…

  A doua zi, am avut surpriza sa vad, la televizor, pe o moderatoare celebră, si ulterior si pe alti realizatori, pe alte canale, prezentand focoasele de la Giurgiu! Adica, niste fete dansand, pe plaja de la Giurgiu! Asta in paralel cu Jandarmii si Politia, care cautau  lazile cu… focoase de rachete, furate din trenul spre Giurgiu. Petrecerea de la strand, a tinerilor, a fost prezentata ca …un desfrau, in prim plan, la Tv,  fiind chiar fetele cele mai imbracate de pe plaja: cele care purtau tricouri cu Tineretul Liberal! Am remarcat ca barbatii din asistenta, dintre invitati, n-au comentat decat de complezenta- deh!, nu poti sa contrazici ideea moderatoarei ( idee care, intre noi fie vorba, nu stiu daca mai exista daca nu aparea alaturarea cu… focoasele- gaselnita …de sezon!). In schimb, vreo doua madame, grase si urate, altfel destepte, ca doar erau la televizor, au dat pe spate de indignare: pai se poate asa ceva, la tineri, la plaja, la tineretul liberal!?

Doamnelor, da!, se poate! Daca te duci la strand, nu e nici un pacat sa te dezbraci in costum de baie, daca nu-ti e rusine de cum arati!, nu e pacat sa intri in apa, sa te perpelesti la soare, sa bei suc, bere, sa sari intr-un picior, in doua, in toate, … in cap, sa dansezi, sa dezlegi rebusuri, sa barfesti, sa canti, sa participi la concursuri. Esti tanar, ai terminat scoala, esti major, esti in vacanta, esti in cadru organizat, esti la o petrecere privata, nu deranjezi pe nimeni. AH!, te filmeaza careva, te dau santajistii pe internet, apari la TV si unora nu le place! Dar ce le place la cucoane, sa facem  meditatie la strand, la matematica si la geografie, sa venim cu cravata  la gat si cu pantofii lustruiti, cu grija sa nu murdarim cearceaful?

Nu mai stiu cum era cand aveam 18 ani… Stiu doar ca aceasta generatie, care astazi deabia ca este majora, are putine si NU ARE multe.  Se are pe sine, vigoarea sa si speranta despre care a aflat, din carti, ca nu piere niciodata, mai are iluzia lumii de maine la care este invitata sa participe. In schimb, NU ARE multe: nu are perspective, nu are sanse, nu are modele, nu are dreptate, echitate, egalitate, nu are drepturi. …“Tinerii nu mai citesc carti, nu mai invata, nu mai sunt atenti la nuante… Tinerii stau numai pe internet si la club”- asa spunem despre ei, si eu, si tu, si noi, si voi!   … Dar, totusi, cei care au fost la stradul din Giurgiu, adusi de catre parinti si luati inapoi, acasa, cel tarziu la ora 20, tot de catre parinti, ce sa inteleaga seara, cand se uita la Tv si afla ei, tinerii de pe strand, sau fratii si surorile lor, parintii lor, ca la strandul din Giurgiu a fost un desfrau. Dupa care, dupa ora 24.oo, la Tv incep emisiunile cu mare reting: cele cu animatoare şi cu asistente curtate de toti fotbalistii, la bataie cu manelistii. Asta daca se sfarsesc stirile cu politicieni corupti, jurnalisti-vedete care au iahturi si elicoptere, stirile cu morti, sange, violuri, cumetrii, aranjamente, ministri care n-au luat BAC-ul, presedinti tembeli, moderatoare obosite, grasane refulate, constipati, neconsolate si neconsolati… Eu, chiar eu, sau tu, chiar tu,  ce sa intelegem din toate astea!?

Gelu BREBENEL

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Parchetul va declanșa o investigație penală în legătură cu campania electorală a lui Călin Geoegescu

Parchetul General anunță că Consilul Suprem de Apărare a...

Campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu a fost finanțată de interlopi

Călin Georgescu a primit bani de la lideri interlopi...

Editura Alice Books lansează „Drumuri lăturalnice. Poveste din Xinjiang” de Perhat Tursun

O capodoperă a literaturii uigure tradusă pentru prima dată...