S-a strigat BINGO! 22,4 milioane de euro mită

Data:

După perchezițiile de la începutul săptămânii, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au decis pornirea acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu 28 martie 2023, a mai multor persoane implicate în afacerile cu spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni precum și a unor directori din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București.

Astfel, au fost reținuți:

– Ivan George-Alexandru, fost director general și director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat în cadrul aceleiași companii naționale, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, utilizarea, în orice fel, direct sau indirect, a informațiilor nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite pentru sine sau pentru altcineva.

– Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium Pro Design SRL, societate comercială care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani, dare de mită.

– Radu Laurențiu Tănăsescu, director la SC Millenium Pro Design SRL (complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare de bani, complicitate la dare de mită).

Ca bonus, a picat și un peștișor mai mic, care cerut o șpagă de “doar” 15.000 de Euro. Este vorba de LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la momentul faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul CNAB în cazul căruia s-a decis pornirea acțiunii penale și aplicarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Nu ar fi de mirare ca Lițoi să primească un spor de pedeapsă pentru că a făcut de râs cloaca de la CNAB. Cum să ceri așa sume derizorii? De neiertat!

Istoria controversată a spațiilor comerciale de la Otopeni

Pentru a lămuri, încă de la început ce și cum, facem precizarea că „regele” Duty Free-urilor, Cătălin Lăscuț, este fiul fostului șef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ. 

Istoria acestei “afaceri” începe încă din 1998 când CNAB  încheie un contract cu societatea Abela Rocas pentru catering în avioanele Tarom plus câteva spații pentru alimentație publică în aeroport. La umbra acestui contract intră în aeroport și SC Millenium Pro Design SRL. Aceasta din urmă beneficia printre altele și de girul fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea.

Urmează, ca de obicei, un val de acte adiționale, prin care statul român se alege cu praful de pe tobă. Pentru că circuitul șpăgilor mergea ca uns, conducerea din 2008 a CNAB aprobă “demararea procedurilor legale în vederea realizării unei asocieri în participațiune cu o persoană juridică (integrator) în scopul administrării noilor zone comerciale ce vor rezulta în urma extinderii terminalelor de pasageri”. Prin acel raport, semnat de Gabriel Țară, Gabriela Mincu, Ștefan Țonea, Florin Popa și Ștefania Enache se instaura un monopol asupra spațiilor comerciale existente DAR Și VIITOARE! Pe scurt: Se înscriu patru societăți comerciale la acel simulacru de asociere și, bineînțeles, câștigă cine trebuie: Millenium Pro Design și Autogrill SpA.

Ca să înțelegem mai bine nivelul la care se lucra, una din firmele care s-a făcut că depune o contraofertă fusese fondată de Răzvan Petrovici, finul lui Virgil Măgureanu, fostul director al SRI între anii 1990 – 1997.

Ulterior, reprezentanții statului român se transferă cu arme și bagaje în solda celor două societăți câștigătoare,fiind retribuiți cu sume generoase. Astfel, Ștefan Țonea (fost director comercial în cadrul CNAB SA) primește funcția de Director Comercial al Dnata Catering SA, subsidiara din România a Autogrill SpA, fostă Alpha Rocas SA, fostă Abela Rocas. Un alt exemplu de trădare fățișă a intereselor statului român: Gabriel Țară primește, în ianuarie 2010, un post bine renumerat în Consiliul de Administrație al Alpha Rocas SA. Și lista poate continua. Practic, fiecare reprezentant al statului român care avea un cuvânt de spus în cadrul acelei “asocieri” sau care putea controla “afacerea”, este răsplătit cu sume mari de bani. Vorbim de sume date legal, nu de eventualele sume date pe sub masă. 

Cu această rețetă, două societăți comerciale s-au făcut stăpâne pe spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni existente dar și pe cele viitoare. Această situație, ce trenează de peste douăzeci de ani era de notorietate, existând numeroase rapoarte oficiale ale ANAF sau ale Corpului de Control al Guvernului care semnalau neregulile grave. Dar, în mod misterios, nu existau efecte. Toți cei implicați erau intangibili, protejați de sumele imense de bani pe care le vehiculau pe sub masă. 22,4 milioane de euro! Câte zece milioane de euro per tranșă! Este cineva atât de naiv încât să creadă că miniștrii transporturilor (începând cu Mitrea și terminând cu actualul ministru, Grindeanu), sunt complet străini de acest circuit? De altfel, inculpatul Ivan George-Alexandru când a pretins mita record a spus că are influență asupra ministrului transporturilor și a directorului general al CNAB și că va aranja astfel încât totul să fie bine. Se va opri domino-ul aici? Va mai trage Ivan și alte persoane după el? Sau la adăpostul unei pedepse blânde va accepta să nu declare nimic la anchetă? Va spune Lăscuț cât și cui a mai dat?

Indiferent ce va fi, urmează vremuri interesante în zona anticorupției! Și, pentru că nimic nu este întâmplător în viață, ne amintim de două momente: 

  • Bădălău Senior apare într-o fotografie postată de comisarul.ro la masă cu Lăscuț și alți factori politici de decizie;
  • Bădălău Senior a fost lăsat acasă după câteva luni de arest și probabil vrea să-și pună la adăpost agoniseala și familia. 

În continuare, redăm integral comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a inculpaților:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunilor de:

– trafic de influență,

– complicitate la trafic de influență,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:

– trafic de influență,

– spălare a banilor,

– dare de mită,

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracțiunilor de:

– complicitate la trafic de influență,

– complicitate la spălare a banilor,

– complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, față de inculpatul LIȚOI BOGDAN-ȘERBAN, la data faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 martie 2023, cei patru inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anterior, în data de 28 martie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

București: Accident între un tramvai și un autobuz. Mai mulți pasageri au ajuns la spital

Circulaţia tramvaielor 1 şi 10 a fost oprită aproape...

Amendă de 2000 de lei, pentru utilizarea unei drone la Ziua Națională a României

De Ziua Națională a României, o dronă chinezească a...

Un șofer român de TIR transporta 220 de kg. de canabis ascunse printre ardei

Un șofer român de TIR care transporta legume a...