Romania:18,5 milioane de euro de la UE, de care nu ne folosim

Data:

Romania are la dispozitie 18,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana in perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate (Operatiunea 2.3.1 – Sprijin pentru Start-up-uri si Spin-off-uri inovative, Axa 2, POS CCE). Cu toate acestea, din 2008 cand s-au deschis liniile de finantare si pana in prezent s-au semnat contracte in valoare aproximativa de numai 15,5 milioane euro, anunta Ziarul Financiar.

Un instrument neinteles

Intrebat de unde provine lipsa de interes pentru accesarea acestor fonduri, Laurentiu Dinu, director general al companiei de consultanta pentru accesarea de fonduri europene Accreo Romania, a explicat ca: “Firmele nu s-au prea inghesuit pentru obtinerea acestor finantari pentru ca, pe de-o parte nu au inteles instrumentul, iar pe de alta parte romanii nu sunt neaparat interesati de activitatile de cercetare si dezvoltare”.

Ce firme pot depune proiecte

Ca sa poata depune proiecte pentru astfel de finantari firmele trebuie sa activeze in domenii precum aeronautica/spatiu, tehnologii marine, energie, mediu/deseuri, biotehnologii/genomica sau echipamente medicale/biomedicale.

Criterii de finantare

Pentru companiile de tip start-up finantarile se acorda firmelor nou-infiintate care vor sa lanseze un produs care are calitati superioare fata de celelalte produse existente pe piata. In cazul spin-off-urilor inovative, finantarile nerambursabile se acorda pentru companiile care utilizeaza o licenta deja brevetata si pe care vor sa o introduca in productie.

(Sursa: Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius Giurgiu)

Gelu Brebenel
Gelu Brebenel
Giurgiuvean. Jurnalist din 1993. Am lucrat în presa scrisă, la radio Giurgiu şi Televiziunea Giurgiu, acum Valahia Tv. Membru al UZP din 1996. Coautor a două volume istorice şi autor al unui volum de interviuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Luni se deschide porțiunea de autostradă dintre Glina și Vidra

Din 15 aprilie, începând cu ora 14:00, o nouă...

Un urs a fost observat în localitatea Ciolpani

Sâmbătă dimineață, locuitorii din Ciolpani și Snagov, au primit...