Romania:18,5 milioane de euro de la UE, de care nu ne folosim

Romania:18,5 milioane de euro de la UE, de care nu ne folosim

Romania are la dispozitie 18,5 milioane de euro de la Uniunea Europeana in perioada 2007- 2013 pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate (Operatiunea 2.3.1 – Sprijin pentru Start-up-uri si Spin-off-uri inovative, Axa 2, POS CCE). Cu toate acestea, din 2008 cand s-au deschis liniile de finantare si pana in prezent s-au semnat contracte in valoare aproximativa de numai 15,5 milioane euro, anunta Ziarul Financiar.

Un instrument neinteles

Intrebat de unde provine lipsa de interes pentru accesarea acestor fonduri, Laurentiu Dinu, director general al companiei de consultanta pentru accesarea de fonduri europene Accreo Romania, a explicat ca: “Firmele nu s-au prea inghesuit pentru obtinerea acestor finantari pentru ca, pe de-o parte nu au inteles instrumentul, iar pe de alta parte romanii nu sunt neaparat interesati de activitatile de cercetare si dezvoltare”.

Ce firme pot depune proiecte

Ca sa poata depune proiecte pentru astfel de finantari firmele trebuie sa activeze in domenii precum aeronautica/spatiu, tehnologii marine, energie, mediu/deseuri, biotehnologii/genomica sau echipamente medicale/biomedicale.

Criterii de finantare

Pentru companiile de tip start-up finantarile se acorda firmelor nou-infiintate care vor sa lanseze un produs care are calitati superioare fata de celelalte produse existente pe piata. In cazul spin-off-urilor inovative, finantarile nerambursabile se acorda pentru companiile care utilizeaza o licenta deja brevetata si pe care vor sa o introduca in productie.

(Sursa: Centrul de Afaceri Transfrontalier Danubius Giurgiu)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments