România trebuie să implementeze colectarea separată a textilelor până la 1 ianuarie 2025

Data:

România are obligația de a introduce colectarea separată a textilelor până la începutul anului 2025, conform legislației privind gestionarea deșeurilor. Atât companiile, cât și autoritățile locale sunt responsabile pentru implementarea acestei măsuri. În plus, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să creeze cel puțin 26 de instalații de reciclare a deșeurilor textile, care ar trebui să devină funcționale până la 30 iunie 2026. Bugetul alocat pentru aceste instalații este de 220 milioane de euro.

Comisia Europeană solicită statelor membre să introducă responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) pentru materiale textile. Aceasta presupune ca producătorii să-și asume întreaga responsabilitate pentru ciclul de viață al produselor textile, de la design până la reciclare. Printre noile măsuri propuse se numără reguli stricte de colectare și cerințe de sortare a textilelor uzate pentru a reduce impactul negativ asupra mediului.

Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People, a explicat că producătorii vor fi obligați să contribuie financiar pentru fiecare produs textil nou introdus pe piață. „Acest fapt va sprijini autoritățile să gestioneze mai bine fluxurile de deșeuri textile și să reducă impactul acestora asupra mediului,” a precizat Corciu. Ea a subliniat, de asemenea, necesitatea unor fonduri care să susțină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare și reciclare.

În România, există aproximativ 20 de companii care activează în domeniul sortării și pregătirii textilelor pentru reutilizare și reciclare, conform datelor Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX). Acest număr exclude retailerii care comercializează deja îmbrăcăminte pregătită pentru reutilizare.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Razie rutieră de amploare în Olt: peste 90 de amenzi în valoare de circa 40.000 de lei

Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, polițiștii din județul Olt au...

România în 2024: Peste 14.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat să muncească

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, România continuă să...

PSD decide strategia pentru alegerile prezidențiale: Crin Antonescu, singurul candidat în sondaje

Liderii PSD s-au reunit luni, în prima ședință din...