România se îndatorează pentru a putea susține ofertele electorale

Data:

Pentru a putea susține super-ofertele electorale, guvernul îndatorează tot mai mult România și o pune într-o poziție delicată față de marile agenții de rating, ceea ce ar putea majora costurile împrumuturilor.

Luni, Trezoreria României s-a împrumutat cu 667 milioane lei printr-o licitație de titluri de stat cu scadența în aprilie 2031, depășind valoarea programată de 500 milioane lei. Dobânda medie anuală pentru aceste obligațiuni este de 6,64%. Deși această sumă este semnificativă, este mică în comparație cu împrumutul de aproape 5 miliarde de euro pe care România l-a obținut săptămâna trecută de pe piețele externe, printr-o emisiune de obligațiuni în euro și dolari cu scadențe la 7 și 20 de ani.

Ministerul Finanțelor României intenționează să lanseze în curând și emisiuni de tip Samurai pe piața japoneză, cu scadențe variind între 3 și 20 de ani, consolidând astfel diversificarea surselor de finanțare.

Lichiditatea excesivă din piața monetară a condus la suspendarea tranzacțiilor interbancare luni, ceea ce a făcut ca indicele ROBOR să nu fie calculat pentru acea zi. Indicele ROBOR la trei luni a stagnat la 5,55%, cel la șase luni s-a consolidat la 5,61%, iar cel la 12 luni a rămas la 5,65%.

Pe piața valutară, euro s-a apreciat ușor, atingând o valoare medie de 4,9757 lei. Dolarul american a scăzut la 4,9683 lei, în timp ce lira sterlină a depășit pragul de 1,20 euro, urcând la 5,9772 lei. Francul elvețian a crescut și el, ajungând la 5,2667 lei.

Prețul aurului a atins al patrulea maxim consecutiv, cu un gram evaluat la 377,8501 lei, după ce uncia a urcat la 2.640 dolari, consolidând septembrie ca o lună a recordurilor pentru metalul prețios.

În regiune, forintul maghiar s-a depreciat la 394,91 forinți/euro, în timp ce zlotul polonez s-a întărit la 4,2668 zloți/euro.

Pe piața criptomonedelor, bitcoin se tranzacționa între 62.746 și 63.933 dolari, iar ethereum între 2.611 și 2.666 dolari, indicând o volatilitate continuă în sectorul activelor digitale.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ion Iliescu refuză să facă declarații în Dosarul Mineriadei; inculparea oficială confirmată

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să ofere...

Ion Iliescu și Petre Roman, inculpați din nou pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman...

Controversele privind cauza morții lui Mihai Eminescu: Adevăruri ascunse și mărturii istorice

De-a lungul anilor, cauza morții poetului național Mihai Eminescu...

Bogdan Matei, noul președinte al Sportului românesc, a început cariera cu nota 2,75 la titularizare

Bogdan-Constantin Matei este noul președinte al Agenției Naționale pentru...