România riscă sancțiuni severe din partea UE din cauza emisiilor ridicate de metan provenite din industria minieră

Data:

România riscă sancțiuni severe din partea Uniunii Europene din cauza emisiilor ridicate de metan provenite din industria minieră, conform unei analize recente a think tank-ului Ember. Minele românești emit de trei ori mai mult metan decât limita stabilită de UE, iar noile norme europene privind metanul, care vor intra în vigoare în 2025, impun măsuri stricte de reducere a acestor emisii până în 2027.

Problema principală constă în faptul că România nu are încă un plan pentru a combate emisiile de metan asociate cu extracția cărbunelui. Această lipsă de acțiune riscă să împiedice țara să se conformeze noilor reglementări, periclitând obiectivele climatice ale UE. Potrivit regulamentului UE aprobat în mai, toate țările membre și industriile din domeniul combustibililor fosili, inclusiv sectorul cărbunelui, trebuie să măsoare, raporteze și să reducă emisiile de metan.

România a produs aproximativ 200.000 de tone de huilă în 2022, însă minele din Valea Jiului, administrate de Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), sunt învechite și emit cantități semnificative de metan. Conform analizei, aceste mine emit de trei ori mai mult metan decât limita care va fi introdusă în 2027, adică 14,9 tone de metan pe kilotonă de cărbune, în timp ce noua limită va fi de 5 tone.

Deși România are un obiectiv de a închide minele de cărbune până în 2030, activitatea extractivă a fost intensificată în 2024. În ciuda acestui fapt, emisiile de metan, un gaz cu efect de seră deosebit de puternic, continuă să contribuie semnificativ la schimbările climatice, fiind responsabil pentru aproximativ 47% din încălzirea globală observată între 2010 și 2019. Deși există și alte surse de metan, mineritul cărbunelui rămâne cea mai mare sursă de emisii de metan din sectorul energetic al României.

Fără măsuri rapide și eficiente pentru reducerea acestor emisii, România se va confrunta cu sancțiuni și va fi nevoită să adopte schimbări drastice pentru a respecta reglementările impuse de UE.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL