România, pe ultimul loc în UE în Indexul Democrației 2024: Retrogradată la „regim hibrid”

Data:

România a fost retrogradată din categoria „democrație deficitară” la „regim hibrid” în clasamentul anual realizat de The Economist Intelligence Unit. Motivul principal al acestei retrogradări a fost anularea alegerilor prezidențiale, pe fondul acuzațiilor de interferență rusă, utilizarea unor tactici ilegale pe rețelele sociale și încălcări ale finanțării campaniei electorale.

Cu un scor de 5,99 puncte, România ocupă locul 72 la nivel mondial și ultimul loc în Uniunea Europeană, fiind depășită de Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova, care se află pe locul 71. Singura țară din Europa de Est cu un punctaj mai slab este Bosnia și Herțegovina, clasată pe locul 88.

Ce înseamnă „regim hibrid”?

Un regim hibrid este caracterizat de prezența unor alegeri care nu sunt întotdeauna libere sau corecte, de guvernare afectată de corupție și de limitări ale libertăților civile. În acest context, România se alătură țărilor în care democrația este considerată fragilă.

La nivel global, Norvegia este desemnată pentru al 16-lea an consecutiv cea mai democratică țară din lume, cu un scor de 9,81, urmată de Noua Zeelandă și Suedia. La polul opus, Afganistanul ocupă ultimul loc, cu un punctaj de doar 0,25. Rusia, cu doar două puncte, a fost din nou marcată de alegeri frauduloase care i-au asigurat lui Vladimir Putin un al cincilea mandat. Pakistanul a înregistrat o scădere dramatică a scorului democrației, ajungând la 2,84, după ce principalul său politician de opoziție, Imran Khan, a fost încarcerat înaintea alegerilor.

Franța a fost retrogradată din categoria democrațiilor depline la cea a democrațiilor defectuoase, pe fondul instabilității guvernamentale și a pierderii majorității legislative de către Emmanuel Macron. Coreea de Sud a suferit și ea o retrogradare, după ce președintele Yoon Suk Yeol a declarat și apoi revocat legea marțială, ceea ce a generat o criză politică. Statele Unite rămân în categoria democrațiilor imperfecte, iar administrația Trump ridică semne de întrebare cu privire la independența politică a instituțiilor statului și la legalitatea unor ordine executive.

Indicele global al democrației a atins un minim istoric de 5,17, iar doar 6,6% din populația lumii trăiește într-o democrație deplină, față de 12,5% în urmă cu un deceniu. În același timp, aproximativ 40% din populația globului trăiește sub regimuri autoritare. Deși 2024 a fost anul cu cele mai multe alegeri organizate la nivel mondial, declinul democrației este mai accentuat ca niciodată. România se află acum într-o situație critică, iar perspectivele democratice ale țării depind de măsurile care vor fi luate pentru a restabili încrederea cetățenilor în procesul electoral și în instituțiile statului.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL