Rezultatul obţinut de liberalii ialomiţeni în primul tur a creat nemulţumire

Date:

acordCROPPrimarii sunt acuzaţi de „trădare”, iar conducerea de neimplicare

După primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, un lucru este sigur. În Ialomiţa, nici un partid nu a putut învinge PSD. Cu această impresie probabil au pornit la drum şi mulţi primari, atât liberali cât şi democrat-liberali. Că nu are rost să-şi strice planurile, relaţiile, promisiunile şi timpul pentru campania electorală a lui Crin Antonescu sau Traian Băsescu. Acum, şi democrat-liberalii şi liberalii se află „pe muchie de cuţit” cu conducerea, legat de rezultatul alegerilor din primul tur. Filialele din Ialomiţa ale celor două partide au fost nominalizate ca fiind în coada listei, cu rezultate mult sub procentul de la nivel naţional.
Dacă PD-L mai are o şansă de a se revanşa, liberalii au pierdut, însă, lupta. Unii spun că nu şi războiul.
În Ialomiţa, candidatul PNL, Crin Antonescu, a obţinut 19.223 de voturi, reprezentând un procent de 15,90% din numărul total al voturilor valabil exprimate, situându-se pe locul trei. La nivel naţional, filiala PNL Ialomiţa s-a clasat, însă, pe locul 42 din 47 de filiale.
Acest rezultat dezastruos (chiar dacă unii spun că mai mult nici că se putea) a declanşat răzmeriţa printre liberalii vechi şi noi. Unii acuză primarii de trădare, alţii acuză conducerea PNL de neimplicare. Păi, cum să faci faţă partidelor mari care au venit cu caravana prin comune şi au făcut şi dres şi au dat şi au promis?, se scuză primarii. Cu două vizite de la centru nu se face primăvară. Ci doar s-a obţinut un scor un pic mai mare la Urziceni şi la Mihail Kogălniceanu şi în alte două localităţi. În rest, social-democraţii au făcut ravagii, gâfâielile şi gemetele de durere ale liberalilor, dar şi democrat-liberalilor auzindu-se din depărtare.
Gura Ialomiţei, şoc! Mircea Geoană 43,53% – Crin Antonescu – 23,16% Se poate aşa ceva? Oricum domnul Jipa s-a scos, pentru că a obţinut peste 20%, nu? Chiar dacă aşteptările au fost mai mari. Primarul Vlante de la Sudiţi nu se mai opreşte din sughiţuri de când PSD i-a dat un pumn direct în plex… Mircea Geoană – 41,67%, Crin Antonescu 16,74%… Ups. La Grindu, aceeaşi situaţie. PSD a pătruns în mintea cetăţenilor al căror primar e liberal şi a reuşit să le întoarcă votul… Mircea Geoană – 47,32, Crin -15,12% Domnule, nu le plac crinii, asta este cert…Eee, şi să trecem şi la Feteşti, unde  PSD şi PD-L l-au „dovedit” pe primarul liberal Catrinoiu. Nu mult, cu vreo 13 procente PSD şi aproape 4% PD-L. Şi la Urziceni primarul Sava a căzut pe locul 3, dar tot nu a fost după cum bârfeau unii. Lupta a fost strânsă, strânsă….  După moartea primarului Spandole, cei din Balaciu nu şi-au revenit. Nici după ce tot un liberal a câştigat primăria. Oricum, a obţinut un merituos loc doi (20,71%), după PSD, evident, care mai avea puţin şi făcea 45%…Cum felicitări merită şi primăriţa de la Făcăeni, căreia i-au suflat în ceafă atât PSD cât şi PD-L, dar a reuşit să ocupe locul 1, primarul Alexandru Dinu de la Mihail Kogălniceanu (48,15%) şi Ghiţă Mihai de la Ion Roată (32,66%). De remarcat sunt voturile obţinute Alexeni de PNL, reuşind să se claseze pe locul 2, după PSD, dar şi la Armăşeşti, unde s-a luptat cot la cot.
Dacă a fost trădare, indiferenţă sau doar neputinţă, vom vedea. Cert este că se aruncă pisica dintr-o curte într-alta, singurul lucru comun fiind acuzaţia de neimplicare. Nu trebuie să trădezi, spunea cineva… ci doar să închizi ochii.

„Am avut un candidat foarte bun, dar organizaţia nu a ştiut să-i maximizeze şansele”

Deputatul Cristina Pocora, responsabil pe colegiul Feteşti – Ţăndărei, declara că, la nivel naţional, „scorul obţinut reprezintă o victorie personală a lui Crin Antonescu şi o victorie a liberalismului”, în condiţiile în care PNL nu a avut „resursele guvernării”.
„Este cel mai bun scor înregistrat de PNL în toate alegerile din 1990 încoace, mai ales în condiţiile în care formaţiunea noastră politică nu a avut la dispoziţie resursele guvernării, aşa cum PSD şi PD-L au avut, lucru văzut din plin în această campanie. Rezultatul lui Crin Antonescu se datorează capacităţii acestuia de a mobiliza nehotărâţii din marile oraşe. Crin Antonescu beneficiază azi de un capital de simpatie şi încredere publică, prin care PNL poate să impună o schimbare de abordare în politica românească”, afirma Cristina Pocora.
Dar…în ceea ce priveşte rezultatul obţinut de Crin Antonescu în Ialomiţa, spune cu regret, că plasează organizaţia judeţeană pe locul 42 din 47 de filiale!
„Este păcat, pentru că am avut un candidat foarte bun, dar organizaţia nu a ştiut să-i maximizeze şansele şi, astfel, s-a ratat ocazia să schimbăm radical abordarea în politica românească.  Sper că vom face o analiză a rezultatelor şi mai sper că dacă ele nu ne mulţumesc şi vrem rezultate mai bune şi la PNL Ialomiţa, să schimbăm abordarea. Dar, prioritar pentru noi în acest moment este să continuăm campania electorală şi să reuşim ca pe 6 decembrie să punem punct scandalului, afacerilor de familie şi corupţiei marca Traian Băsescu şi Elena Udrea”, a mai spus Pocora.

PSD a câştigat de două ori

După cum ştiţi, în forurile PNL s-a decis ca acest partid să susţină candidatura social-democratului Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidenţiale.
La semnarea, pe plan local, a actului adiţional la protocolul de colaborare au fost prezenţi cei doi preşedinţi, Silvian Ciupercă (PSD) şi Gheorghe Petre (PNL), dar şi deputatul PSD Marian Neacşu, pe lângă alţi liberali şi social-democraţi. Nu mulţi, că bate la ochi.
Ceea ce a uimit, însă, a fost absenţa celorlalţi parlamentari, atât social-democraţi cât şi liberali…
După o explicaţie a preşedintelui PSD Ialomiţa, care părea veridică, a venit rândul lui Gheorghe Petre, vizavi de absenţa deputatului Cristina Pocora.
Explicaţia a fost în felul următor „colegiul Feteşti este mai departe decât Slobozia, iar domnul Neacşu fiind acasă şi-a permis să fie aici, fiindu-i mai uşor. Iar deputata Cristina Pocora se găseşte pe colegiul Feteşti, cum s-a găsit şi în primul tur”.
Ironic sau nu, preşedintele PNL Ialomiţa ştie că îl aşteaptă cât de curând un examen în partid. Acela de a rămâne în fruntea PNL Ialomiţa. După rezultatul obţinut de filiala pe care o conduce, nemulţumitor în opinia celor mulţi, dar şi lipsa de unitate în partid, explicată de scorul obţinut de primari, s-ar putea să aibă de dat ceva explicaţii.
Întrebat fiind cum vor putea liberalii să se ducă la vot în al doilea tur şi să voteze PSD, Gheorghe Petre nu le-a dat acestora o direcţie explicită, lăsând totul în seama „raţiunii” liberalilor, chiar dacă în perioada de campanie au format echipe mixte, de la ambele partide, pentru a convinge electoratul de sprijinul pe care îl pot oferi PSD.
„Liberalii sunt oameni raţionali şi, în urma unei analize după primul tur, cu siguranţă că au să evalueze în mod corect şansele celor doi candidaţi şi o să aibă o orientare corectă în al doilea tur”, a încheiat liderul liberalilor ialomiţeni.
(L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...