Rezultatele Alegerilor Parlamentare din Germania: o majoritate pro-UE și pro-Ucraina

Data:

Berlin, Germania – Alegerile parlamentare din Germania au adus vești bune pentru susținătorii Uniunii Europene și ai Ucrainei, conturând o majoritate clară a partidelor pro-europene și pro-Kiev. În urma scrutinului, CDU/CSU (centru-dreapta) a obținut aproximativ 30% din voturi, urmat de SPD (centru-stânga) cu 16% și de Verzi (ecologiști, centru-stânga, pro-Ucraina) cu 14%.

Partidul liberal FDP, cunoscut pentru poziția sa fluctuantă în coalițiile de guvernare, pare să fi ratat, la limită, intrarea în Parlament. În cazul în care reușește să treacă pragul electoral, ar putea deveni o opțiune de coaliție.

Friedrich Merz, viitorul cancelar al Germaniei

Având în vedere rezultatele, Friedrich Merz (CDU/CSU) este, în proporție de 99,9%, viitorul cancelar al Germaniei. În timpul campaniei electorale, Merz a declarat că, dacă Rusia nu pune capăt războiului „în 24 de ore”, Germania va furniza rachete Taurus Ucrainei. Totuși, există o diferență între declarațiile din campanie și realitatea politică, mai ales dacă CDU/CSU va forma o coaliție de guvernare alături de SPD și Verzi, partide cunoscute pentru o abordare mai prudentă în privința sprijinului militar acordat Kievului.

Chiar și în aceste condiții, semnele indică faptul că noul guvern german va fi mai favorabil Ucrainei decât actuala administrație.

Ascensiunea extremiștilor pro-Rusia

Pe locul secund, cu un rezultat de 19-20%, se află partidul extremist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse. În ciuda diverselor încercări externe de influențare a alegerilor, inclusiv prin platforma X (fostul Twitter), scorul obținut de AfD nu a fost suficient pentru a schimba balanța politică. Campania de propagandă online a Rusiei și cea a lui Elon Musk plus sprijinul din partea lui J.D. Vance se pare că au avut un impact negativ, coborând procentele obținute de AfD. Formațiunea care ar fi vrut să ofere Germania pe tavă Rusiei era cotată cu aproximativ 24% în intenția de vot.

Die Linke, partid de stânga, a înregistrat un scor foarte bun de aproximativ 9%, o creștere spectaculoasă având în vedere că, în urmă cu câteva luni, se afla sub pragul de 3%. Deși Die Linke are o istorie legată de fostul partid comunist al RDG și include unele simpatii pro-ruse, în ultimii ani s-a distanțat semnificativ de aceste influențe.

O veste pozitivă pentru forțele democratice este eșecul formațiunii BSW, un partid radical pro-Putin, care nu a reușit să intre în Parlament. Considerat o versiune conservatoare a bolșevismului, BSW nu a reușit să convingă electoratul german.

Un guvern pro-european și un semnal clar pentru Rusia

Rezultatele alegerilor arată că majoritatea germanilor au optat pentru o guvernare pro-europeană și favorabilă Ucrainei, în pofida eforturilor de destabilizare din partea Rusiei. Deși viitoarea coaliție guvernamentală ar putea include partide cu viziuni diferite asupra sprijinului pentru Kiev, Germania se îndreaptă spre o politică externă mai fermă față de Moscova.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

George Simion, acuzat de fals în înscrisuri privind semnăturile pentru prezidențiale

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat luni, 17 martie...

Atacul hibrid asupra României: Cum a fost manipulată opinia publică în ultimii opt ani

Rusia a declanșat un atac informațional asupra României încă...

Un călător brazilian și-a pierdut pașaportul într-o mașină condusă de un român. Cere ajutor pentru recuperare

Gabriel, un aventurier din Brazilia care călătorește cu autostopul...