Potrivit datelor publicate de Eurostat, regiunea București – Ilfov se află abia pe locul 215 din 238 de regiuni ale Uniunii Europene în ceea ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială. Cu un procent de doar 12,3% dintre persoane aflate în această situație, regiunea se situează printre cele mai bine plasate în clasamentul european, alături de alte două regiuni din România și trei din Italia.
Lider detașat al acestui clasament nedorit este departamentul francez de peste mări Guyane, cu o rată de 60,3% înregistrată în 2023. Pe locul al doilea se află regiunea Calabria, din sudul Italiei (48,6%), urmată, surprinzător, de regiunea Sud-Est din România, formată din șapte județe din apropierea Capitalei, cu o rată de 45,3%.
Regiunile Sud-Vest Oltenia (40,5%) și Nord-Est (38,7%) se află și ele în top 10 european al sărăciei, dar înregistrează cifre ceva mai bune decât alte zone din sudul Europei, precum Campania (44,4%) și Sicilia (41,4%) din Italia, enclava spaniolă Ceuta situată în nordul Africii (41,8%) și insula Reunion din Oceanul Indian, teritoriu francez (40,8%).
Interesant este că imediat la sud de Dunăre, două regiuni din Bulgaria – Severozapaden (37%) și Severen tsentralen (38,2%) – se plasează în același interval cu regiunea spaniolă Andaluzia (37,5%) și chiar cu zona capitalei belgiene Bruxelles (37,6%). În cazul acesteia din urmă, contrastul este remarcabil față de situația din România: dacă la noi Bucureștiul este o „insulă” de prosperitate într-un context regional dificil, în Belgia, capitala înregistrează un risc ridicat de sărăcie și excluziune socială.
Este important de menționat că riscul de sărăcie și excluziune socială nu se referă doar la veniturile scăzute. Acest indicator ia în calcul și alți factori precum șomajul, intensitatea scăzută a muncii, condițiile socio-economice generale și lipsurile materiale, evaluate pe baza a 13 criterii – șase la nivel individual și șapte legate de gospodărie.