Referatul cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu- document integral

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Pe parcursul zecilor de pagini din acest articol veti descoperi cum au reusit procurorii si serviciile secrete sa puna mana pe unul dintre cei mai puternici oameni din tara. Controversatul Sorin Ovidiu Vantu, mult-hulitul “mogul”, s-a crezut, pe tot timpul interceptarii, in siguranta, deoarece folosea cartele pre-pay. Un amanunt tehnic, care i-a scapat, a fost faptul ca doua telefoane mobile, aflate unul in apropierea celuilalt schimba informatii pretioase(IMEI, “cheia” Ki etc), ce permit anchetatorilor interceptarea ulterioara a tuturor apelurilor efectuate de pe acel aparat. Ma opresc aici cu detaliile de ordin tehnic si va las sa savurati (daca aveti rabdarea necesara) referatul intocmit de anchetatori. Alin RADU


R E F E R A T


cu propunere de luare a masurii arestarii preventive

MARIUS IACOB, procuror sef sectie in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica,

Examinand actele  de urmarire penala efectuate in dosarul penal cu numarul de mai sus privind pe inculpatii:

1.    VINTU SORIN OVIDIU, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale prin rezolutia procurorului din data de 02 decembrie 2009, ora 10,00, iar prin ordonanta procurorului din 08 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru savarsirea infractiunii de favorizarea infractorului prev. de art. 264 din Codul penal;

2.    TURCAN OCTAVIAN, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale prin rezolutia procurorului din data de 02 decembrie 2009, ora 10,00, iar prin ordonanta procurorului din 08 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru savarsirea infractiunii de favorizarea infractorului prev. de art. 264 din Codul penal si

3.    STOIAN ALEXANDRU, fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale prin rezolutia procurorului din data de 04 decembrie 2009, ora 12,00, iar prin ordonanta procurorului din 08 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru savarsirea infractiunii de complicitate la favorizarea infractorului prev. de art.26 din Codul penal rap. la art. 264 din Codul penal

C O N S T A T :

Prin procesul verbal din data de 27.11.2009 procurorul s-a sesizat din oficiu cu privire la indiciile de comitere a infractiunii de favorizare a infractorului prev.de art.264 din Codul penal, in sensul ca , care a fost condamnat definitiv la o pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, a fost ajutat pentru a fi zadarnicita executarea pedepsei.

Prin ordonanta din 02.12.2009 s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Prin rezolutia procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din 02.12.2009 s-a dispus preluarea cauzei de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ¬ Sectia de urmarire penala si criminalistica, in vederea efectuarii urmaririi penale si solutionarii acesteia.

Din procesul verbal intocmit la data de 02.12.2009 in baza dispozitiilor art.90- 91 din Codul de procedura penala s-a constatat ca rezulta indicii temeinice ca numitii SORIN OVIDIU VINTU si OCTAVIAN TURCAN savarsesc infractiunea de favorizarea infractorului prev. de art.264 din Codul penal, in sensul ca ajuta un infractor, respectiv pe condamnatul POPA NICOLAE, sa se sustraga de la executarea pedepsei definitive de 15 ani inchisoare. Acest proces-verbal a fost redactat dupa ce s-a procedat la examinarea inscrisurilor – acte de constatare si note – referitoare la comunicatiile si imaginile inregistrate in legatura cu numitii Vintu Sorin Ovidiu, Turcan Octavian, Popa Nicolae.

Fata de invinuitii, TURCAN OCTAVIAN, VINTU SORIN OVIDIU si STOIAN ALEXANDRU s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiunile mai sus aratate, retinandu-se in fapt ca, VINTU SORIN OVIDIU a trimis sume de bani condamnatului POPA NICOLAE pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata prin Sentinta Penala nr.423/20.03.2007a tribunalului Bucuresti, pronuntata in dosar nr.24632/3/2006, ramasa definitiva prin Decizia Penala nr. 2098/2009 a Inaltei Curti de Casatiei si Justitie, dosar in care la data de 23.07.2009 a fost emis MANDATUL EUROPEAN DE ARESTARE.

Urmarirea penala a stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor invinuitului VINTU SORIN OVIDIU, prin transfer bancar,  dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul POPA NICOLAE avea  acces, cu ajutorul invinuitul TURCAN OCTAVIAN sau in numerar, cu sprijinul invinuitului STOIAN ALEXANDRU.

Prin ordonanta din data de 8 septembrie 2010 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale :

– impotriva invinuitului VINTU SORIN OVIDIU, pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului prev. de art.264 din Codul penal.

– impotriva invinuitului TURCAN OCTAVIAN, pentru comiterea infractiunii de favorizarea infractorului prev. de art.264 din Codul penal.

– impotriva invinuitului STOIAN ALEXANDRU, pentru comiterea infractiunii de complicitate la favorizarea infractorului prev. de art.26 din Codul penal rap. la art. 264 din Codul penal.

Constatand ca inculpatul VINTU SORIN OVIDIU alaturi de inculpatii TURCAN OCTAVIAN si STOIAN ALEXANDRU, desi aflati sub puterea unor masuri preventive care le-au limitat dreptul de libera circulatie si cunoscand invinuirile care le sunt aduse, au conceput si aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul NICOLAE POPA pentru a putea sa ingreuneze executarea pedepsei  – ¬ toate mesajele ajung foarte greu pentru ca se comunica prin viu grai intre cele doua capitale¬ ¬ in acelasi sens a se vedea si hartile relationale ale traficului posturilor telefonice interceptate,

Avand in vedere notorietatea cazului FNI, acel sistem de acumulare a fondurilor banesti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenta unui fond deschis de investitii, care in final a generat un grav prejudiciu atat sistemului financiar-bancar din Romania cat si unui numar foarte mare de persoane fizice,

In raport si de gradul de pericol social al infractiunii comise de catre inculpati, care fac parte din categoria infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei,

Intrucat probele obtinute in cursul urmaririi penale dupa data de 23.08.2010 evidentiaza schimbarea temeiurilor care au stat la baza luarii masurii preventive, astfel ca in prezent subzista temeiurile prevazute de art.148 lit. f) din Codul de procedura penala, intrucat infractiunea savarsita de catre inculpatul TURCAN OCTAVIAN prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta pericol public,

Analiza intregului material probator evidentiaza faptul ca in cauza sunt intrunite conditiile pentru a se solicita arestarea preventiva a inculpatilor avand in vedere:

–  modalitatea concreta de savarsire a  favorizarii infractorului , prin ajutorul material dat condamnatului POPA NICOLAE  de catre coinculpati, coordonati de inculpatul VINTU SORIN OVIDIU, in scopul dovedit, potrivit probelor administrate in cauza, de a zadarnicii si ingreuna executarea pedepsei de 15 ani inchisoare la care acesta a fost condamnat  prin hotarare judecatoreasca definitiva la data de 4.06.2009, (prin aceeasi decizie inculpatul Vantu Sorin Ovidiu a fost achitat definitiv iar Vlas Ioana Maria a fost condamnata la pedeapsa de 10 ani inchisoare) .

Pentru executarea acestei hotarari judecatoresti  s-a emis mandatul de urmarire internationala la data de 23.07.2009, in vederea extradarii condamnatului POPA NICOLAE .

– urmarea socialmente periculoasa produsa datorita activitatilor derulate de inculpati pentru  zadarnicirea si ingreunarea  executarii pedepsei de catre acest condamnat o reprezinta afectarea increderii societatii in autoritatile judiciare.  Asadar, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se rasfrange asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competentelor legale trebuie sa asigure efectivitate actului de justitie. Efectivitatea actului de justitie este asigura numai  atunci cand vinovatul (persoana vinovata de comiterea unei infractiuni) executa pedeapsa stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Zadarnicirea, ingreunarea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata condamnatului POPA NICOLAE are autoritate de lucru judecat (dincolo de orice dubiu) pentru ca instanta de judecata a statuat ca este vinovat. Deci POPA NICOLAE a comis infractiunile si a produs daune profunde (exorbitante) sutelor de mii de pagubiti ai FNI-ului,  si orice sprijin acordat acestuia pentru a zadarnicii, ingreuna executarea pedepsei constituie acte de  obstructionare a justitiei.

Aceste fapte ale inculpatilor dobandesc un grad de pericol care se accentueaza intrucat, desi erau cercetati pentru favorizarea infractorului si se aflau sub obligatiile legale stabilite de organele judiciare inca din luna decembrie 2009, au continuat sa desfasoare activitati de sprijin material  in favoarea condamnatului. Asadar, practic in paralel cu demersul desfasurat de autoritatile judiciare competente in scopul extradarii condamnatului POPA NICOLAE, inculpatii desfasurau actiuni de ingreunare a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si executorii.

– continuarea sprijinirii condamnatului POPA NICOLAE, care a parasit tara exact in perioada in care era cercetat in cauza FNI ( acest fapt fiind de notoritate) prin ingreunarea procedurilor de punere in executare a hotararii judecatoresti. Faptul ca activitatile de sprijinire a condamnatului POPA NICOLAE au fost continuate de inculpati , desi erau cercetati tocmai pentru aceasta infractiune , denota o sfidare a legii si accentueaza periculozitatea .

– scopul final urmarit de coinculpati si anume evitarea unei eventuale  trageri la raspundere penala in legatura cu faptele pentru care a fost condamnat Popa Nicolae.

– factorii de natura sociala rezultati din infractiunea grava pentru care a fost condamnat Popa Nicolae si care a cauzat prejudicii grave sistemului  financiar ¬ bancar din Romania  si  la sute de mii de oameni, prejudiciul fiind de ordinul miilor de miliarde, fapte notorii, cunoscute in spatiul public drept ,,cazurile FNI si FNA,, (a se vedea analiza surselor deschise – mass media, pagini de internet din aceasta perioada, ¬deponentii “au asediat” filialele FNI ¬. ,,fuga Ioanei Maria Vlas din Romania la 22.05.2000.,,¬. ,,februarie2004- Vintu Sorin Ovidiu a refuzat sa se mai prezinte la audieri, invocand ¬.”modul neprofesionist” de abordare a cazului de catre procurori¬,,  fuga lui Popa Nicolae ¬ ¬) .

Din actele de urmarire penala efectuate in cauza s-au retinut urmatoarele:

Prealabil analizei de caz, este necesara conturarea contextului in care au fost savarsite faptele infractionale de favorizarea infractorului prin zadarnicirea si ingreunarea executarii pedepsei de catre persoana condamnata.

Astfel, este relevanta descrierea cauzei in care a fost condamnat Popa Nicolae.

Sub acest aspect, rezulta ca prin decizia penala nr.2098 din 4.06.2009 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Popa Nicolae a fost condamnat la pedeapsa de 15 ani inchisoare pentru  infractiunile comise in calitatea sa de director general al GELSOR SA si director executiv al SC SOV INVEST SA, societati de administrare ale unor fonduri de investitii si acumulare financiara la care detineau unitati de fond circa 300.000 de cetateni romani.

In aceasta cauza, Popa Nicolae a emis in mod fictiv un numar de 1.683.498 unitati de fond, in valoare totala de 112.289.316.546 lei (aproximativ 7 milioane USD) fara sa fie depusa valoarea acestora, unitati de fond pe care ulterior le-a rascumparat la valoarea de piata fictiv crescuta de 137.403.330.106 lei (aproximativ 8,8 milioane USD), prejudiciind fondul si savarsind astfel infractiunea pentru care a fost condamnat definitiv.

La data de 18.09.1998, Societatea de valori mobiliare GELSOR SA , avandu-l director general pe Popa Nicolae si-a insusit un numar de 65.359 actiuni emise de SC INDUSTRIAL EXPORT SA la o valoare contabila de 25.376 lei/actiune , aflate in administrarea societatii pe care o conducea si care apartineau SC SOV INVEST SA. Actiunile au fost transferate unui apropiat, ce le-a valorificat prin vanzarea catre Banca Agricola la un pret supraevaluat de 765.000 lei/actiune, de aproximativ 30 ori mai mare decat valoarea reala, producand institutiei bancare un prejudiciu de 50 miliarde lei (aproximativ 3 milioane USD).

La data de 24.02.2002 Inspectoratul General al Politiei Romane a dispus masura urmaririi cu privire la numitul Popa Nicolae , deoarece se sustragea mandatului de arestare preventiva emis in anul 2000 in dosarul SC SOV INVEST SA ¬ Fondul National de Investitii.

Dupa solutionarea cauzei si condamnarea sa  la pedeapsa de 15 ani inchisoare, prin hotarare judecatoreasca definitiva si executorie, la data de 23.07.2009 s-a emis mandatul de urmarire internationala in vederea extradarii condamnatului Popa Nicolae.

Potrivit datelor oficiale la data de 02 decembrie 2009, autoritatile politienesti internationale (INTERPOL) indrituite sa puna in aplicare mandatul european de arestare emis pe numele condamnatului POPA NICOLAE au reusit arestarea acestuia la Jakarta – Republica Indonezia.

1.Referitor la faptele de favorizarea infractorului prin zadarnicirea executarii pedepsei de catre condamnatul POPA NICOLAE s-au stabilit urmatoarele :

Inculpatii VINTU SORIN OVIDIU si TURCAN OCTAVIAN au comis infractiunea de favorizarea infractorului, prin ajutorarea materiala a condamnatului Popa Nicolae pentru a zadarnicii inceperea executarii pedepsei de 15 ani aplicata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ,in baza careia a fost emis mandatul de urmarire internationala .

Astfel, din probele administrate in cauza a rezultat ca, la inceputul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului POPA NICOLAE, care se afla in Indonezia , inculpatul VINTU SORIN OVIDIU a dispus transferul sumei de 50.000 de euro intr-un  cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor sa intreprinda demersurile necesare zadarnicirii executarii pedepsei ce i-a fost aplicata. Suma de bani ii era necesara condamnatului POPA NICOLAE in primul rand pentru a putea sa-si ,,asigure posibilitatile,, de a nu fi descoperit de autoritatile politienesti internationale (INTERPOL) indrituite sa puna in aplicare mandatul european de arestare emis pe numele sau, dar si pentru intretinerea sa. Aceasta  operatiune a fost intermediata de catre inculpatul VINTU SORIN OVIDIU impreuna cu inculpatul TURCAN OCTAVIAN si a fost finalizata la inceputul lunii noiembrie 2009.

La 11 noiembrie 2009,  in acelasi scop al ajutarii condamnatului POPA NICOLAE si al impiedicarii executarii pedepsei de catre acesta , din dispozitia inculpatului VINTU SORIN OVIDIU – fratelui condamnatului, numitului Popa Virgil ¬ i-a fost predata suma de 20.000 euro, ce urma sa-i parvina  lui POPA NICOLAE prin intermediul parintilor sai, ce urmau sa plece in vizita la acesta in Indonezia.

In acest sens din procesul verbal de perchezitie corporala intocmit la data de 03.12.2009 de catre ofiterul de politie judiciara a rezultat ca asupra invinuitului Popa Virgil a fost descoperita suma de 20.000 euro, precum si biletele de avion emise pe numele rudelor condamnatului POPA NICOLAE pe ruta Bucuresti ¬ Istambul ¬ Singapore ¬ Istambul – Bucuresti pentru perioada 06.12.2009-07.01.2010;

La data de 03.11.2009, la ora 14:13:49, SORIN OVIDIU VANTU il contacteaza, prin intermediul telefonului mobil), pe POPA NICOLAE. Din discutie rezulta ca suma convenita a fost trimisa, fara a fi insa receptionata in contului lui POPA NICOLAE. Sorin Ovidiu Vantu afirma ca il va chema pe fratele lui POPA NICOLAE, pentru a-i da ¬si pentru parintii tai.¬

In ziua de 03.11.2009, la ora 12:17:26, Sorin Ovidiu Vantu primeste, prin intermediul  telefoniei mobile un mesaj scris (SMS). ¬Imi pare rau ca fac asta. O sa te sun la fiecare 15 min ptr ca trebuie sa vorbim. Te rog sa lasi nervii deoparte si sa ma asculti. Doar atat!¬.

La ora 12:30:45, Sorin Ovidiu Vintu este contactat prin intermediul  telefoniei mobile.

Sorin Ovidiu Vantu : – Ti-am spus ca te sun eu, tati, sunt in niste discutii. Cum termin, cum te sun. M-ai auzit?

Popa Nicolae : – Da, te-am auzit. Suna-ma!

Sorin Ovidiu Vantu : – Te salut!

La ora 14:13:49, Sorin Ovidiu Vantu il contacteaza, prin intermediul telefoniei mobile avand pe POPA NICOLAE

Popa Nicolae: – Hallo!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Da, VIOREL.

Popa Nicolae: – Aaa! Da, salut! Ce faci?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Spune, VIOREL!

Popa Nicolae : – …

Sorin Ovidiu Vantu  : – Alo!

Popa Nicolae : – Alo, da! Stai un pic. Dormeam. Lasa-ma sa-mi revin un  pic. Ok! Sorin Ovidiu Vantu, intrebare: cand mi-ai trimis  banii pe care zici ca mi i-ai trimis?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Nu pe care zic. Pe care ti i-am trimis, ba, baiatule. Deci azi, maine, conform calendarului, trebuie sa-i ai in cont.

Popa Nicolae : – N-au ajuns si…

Sorin Ovidiu Vantu :- Asta este. Sunt trimisi, am verificat, cel tarziu maine, daca nu cumva chiar si astazi trebuie sa-i ai in cont.

Popa Nicolae : – De ce te simt ca esti suparat pe mine?!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Nu sunt suparat, bai. Sunt f… in toate partile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinte de bani din 7.000 de directii. E o criza uriasa aici, nu sunt suparat, sunt intins in toate directiile, asta este tot, am si alte treburi, nu sunt numai la dispozitia ta. Nu pot sa stau…eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap si tu imi dai 5.000 de telefoane pe ora. Bai, VIO, ce-i cu tine, te-ai tampit? Ce-i cu tine?

Popa Nicolae: – Nu m-am tampit, dar intelege ca mi-e greu si mie.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Ba, sunt de acord ca ti-e greu, dar pana una-alta eu te intretin, punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decat cele pe care le am.

Popa Nicolae: – Sa stii ca daca strigi la mine, nu rezolva absolut nimic.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Sunt nervos!

Popa Nicolae : – Si eu pot sa fiu nervos. Tu nu stii cat de nervos pot sa fiu si eu cateodata.

Sorin Ovidiu Vantu  – Ei! Distinse Popa Nicolae , stii ceva? Enerveaza-te! Banii ti i-am trimis, azi-maine trebuie sa soseasca. Punct.

Popa Nicolae: – Auzi?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Te rog!

Popa Nicolae: – Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Poftim?

Popa Nicolae: – Eu te iubesc, ma. Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad. Sorin Ovidiu Vantu, te iubesc, tu nu stii cat de mult te iubesc eu pe tine. Esti asa de tampit si de… Ce dracului! Hai, ma…

Sorin Ovidiu Vantu : – Deci am grija. Si ceea ce spun ca fac, aia si fac.

Popa Nicolae : – Alo!

Sorin Ovidiu Vantu : – Nu mai pune chestiuni suplimentare. Bai, tu habar n-ai ce este aici. Si in ce situatie reala sunt.

Popa Nicolae : – Vrei sa-ti raspund cu asemenea?  Tu habar n-ai ce este aici si habar n-ai…

Sorin Ovidiu Vantu : – Stii ceva? Iti dau cuvantul meu ca as prefera sa stai sa-ti f… tu capul aici, sa ma intretii pe mine acolo.

Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar stii ca as vrea sa se poata intampla chestia asta? As vrea!

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine. VIOREL, hai ca suntem prea nervosi.

Popa Nicolae : – Alo! Alo!

Sorin Ovidiu Vantu : – VIOREL, m-auzi?

Popa Nicolae: – Da, te aud.

Sorin Ovidiu Vantu : – Am un milion… Am si alte treburi, ti i-am trimis, baga la cap sa-ti vina. O sa chem si pe frate-tu sa-i dau si pentru parintii tai. Gata! Nu ma mai f… la cap. Pa!

Popa Nicolae  : – Bine, ma, nu te mai f… la cap. Te pup!

Sorin Ovidiu Vantu : – Pa!

Popa Nicolae : – Te iubesc! Alo?

Sorin Ovidiu Vantu : – Da, mai.

Popa Nicolae : – Pa!

Sorin Ovidiu Vantu : – Poftim? Alo?

Popa Nicolae : – Pai mi-ai inchis sau nu mi-ai inchis?

Sorin Ovidiu Vantu : – Pai nu ti-am inchis. Spune!

Popa Nicolae  : – Pai ce sa spun? Mi-ai zis sa inchidem? Hai, astept sa inchizi. Inchide tu!

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, VIOREL, te sarut, pa!

Popa Nicolae: – Pa!

In economia cauzei data de 9.10.2009 este importanta  intrucat reprezinta momentul principal al actiunii infractionale de zadarnicire a executarii pedepsei de catre condamnatul POPA NICOLAE . La acea data, condamnatul POPA NICOLAE, aflat in Indonezia a purtat o convorbire telefonica cu inculpatul VANTU SORIN OVIDIU. Cu acel prilej, practic, au purtat negocieri referitoare la o suma de bani, avansata de POPA NICOLAE .

In legatura cu suma respectiva inculpatul VINTU SORIN OVIDIU i-a cerut  lui POPA NICOLAE precizari pentru a sti ce reprezinta si daca este o suma lunara sau de alta natura, iar raspunsul acestuia a fost explicit, in sensul ca e vorba de o suma anuala de 200.000 euro, care ii este  necesara pentru a  ramane  in aceasta tara si a putea plati diverse servicii  de care avea nevoie in Indonezia, ca sa  nu fie descoperit de autoritatile politienesti internationale. A precizat cu acel prilej ca de maxima urgenta ii este suma de 43.000 euro. In contextul acelei discutii, inculpatul VINTU SORIN OVIDIU ii confirma ca-i va trimite banii si ca aceasta situatie se rezolva, proba clarificatoare asupra contextului prezentat fiind discutia dintre cei doi.

In data de 09.10.2009, la ora 12:12:27, SORIN OVIDIU VANTU il contacteaza, prin intermediul  telefonie mobila pe POPA NICOLAE.

In cadrul discutiei, POPA NICOLAE mentioneaza ca ¬ajungem la partea cu banii (¬) generalul ¬, ai mei¬¬, afirmand ¬ce trebuie acum ¬ trebuie 43 000¬, cei doi convenind ca acesta sa primeasca anual o suma de 200 000, ¬preferabil de primit cam in perioada asta (¬) inainte de sarbatori.¬

Popa Nicolae  :- Alo?

Sorin Ovidiu Vantu:- Salut.

Popa Nicolae- Salut.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Scuza-ma tati… Sunt locuri, ti-am spus, de unde nu  pot vorbi din diverse considerente.

Popa Nicolae:- Da mi se pare normal, nu trebuie sa te scuzi.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da, golanas mic. Spune, batrane.

Popa Nicolae: – Da… Pai, Sorin, in primul rand am aflat cum il cheama pe ala,care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de doua ori…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da… Cum il cheama?

Popa Nicolae:- COSTEA.

Sorin Ovidiu Vantu :- Da…

Popa Nicolae :- Am si un numar de mobil pe care l-a lasat el la ai mei, ca sa i-l  dea lu’ frati-miu, sa-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea sa-l sune. Mi se pare normal.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Am inteles. OK, sa-mi dai un SMS cu numele si cu                                 telefonul lui.

Popa Nicolae:- OK, OK. Macar am aflat de el. Ti-am zis, a fost deja de doua

ori… Nu stiu, e de capul lui… habar nu am.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da… Deci sa-mi dai un SMS cu telefonul… si locul de unde este.

Popa Nicolae:- Asta nu stiu exact. Ti-am zis, e subcomisar la Politia Capitalei. Sa-l f.. in gura.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Pai da, daca e la Capitala… Esti sigur ca e de la Capitala?

Popa Nicolae:- Ba da… Deci asta stiu… Numai atata stiu. Numai numele si

numarul asta de telefon.

Sorin Ovidiu Vantu  :- OK. Mi-l dai pe…

Popa Nicolae:- Iti dau SMS.

Sorin Ovidiu Vantu  :- … pe SMS, da.

Popa Nicolae:- Zi-mi si mie de fii-mea. Stii ceva, cum este?

Sorin Ovidiu Vantu  :- Batranelule, ti-am mai spus. E doar pe iarba, nu e pe altceva…

Popa Nicolae:- Ihi…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Anturajul este prost, GIGELU cu care este combinata  nu are prea mare afectiune pentru ea, e o prietena de-a  lui printre multe altele. GIGELU are 31 de ani… aaa… solutia pe care o recomand vazand despre ce… si o tapeaza de bani. Solutia pe care… Ala nu lucreaza nicaieri. Solutia pe care o am vizajez eu, prietene, este sa nu-i mai dai nici 5 bani. De ce-ti sugerez solutia asta? Exact aceeasi problema am avut-o eu cu IOANA si exact asta este solutia pe care am mers. Nu i-am mai dat 5 bani. Si dupa o perioada de ura, revolta si furie, si-a revenit si totul este OK. Si era tot la varsta asta.

Popa Nicolae:- Am inteles.

Sorin Ovidiu Vantu  :- De aceea, taie-i orice sursa de finantare. Sugerez sa-i duca maica-sa mancare, strict de mancare, si sa-i lase bani foarte, foarte putini, cat sa aiba pentru tigari. Deci nu-i mai da bani. Marea problema a fiica-tii, s-a obisnuit cu bani multi, toaca bani multi, a ajuns sa-si plateasca propria ei curte, si de aici tot derapajul. Nedandu-i bani,

o obligi sa se angajeze, cum s-a angajat fiica-mea la LONDRA. Ca nu i-am mai dat eu bani, si s-a angajat. Si-a gasit un serviciu si a inceput sa munceasca. Cand a inceput sa munceasca si sa castige banii ei, brusc a devenit foarte cumpatata cu acesti bani.

Popa Nicolae:- Na… bine… Ea munceste. Inteleg acuma ca s-a inscris la alta facultate, sa inceapa alta facultate. Ar fi pe un drum.

Sorin Ovidiu Vantu  :- A… sa munceasca sa-si plateasca. Nu-i mai da bani.  Toata povestea ei vine de la bani.

Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, si oricum hotarasem sa nu-i mai dau…

Sorin Ovidiu Vantu  :- E, las-o in p.. mea, ca i-ai dat zeci de mii, sute de mii… Lasa-ma dracului in pace. am aflat mai multe. Deci, nu-i  mai da bani. Las-o sa traiasca dintr-o leafa, si-ti garantez ca in 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urat. Mai departe.

Popa Nicolae:- Pai, na, ma… cu asta… acum ajungem la partea cu banii.      Generalul¬, ai mei…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da. Deci ai tai, cand vrei sa vina?

Popa Nicolae:- As fi vrut sa ajunga la mine inainte de 12 decembrie, cand e ziua lu’ taica-miu si face 80 de ani.

Sorin Ovidiu Vantu  :- S-a facut. Ma ocup. Mai departe.

Popa Nicolae:- Cu generalul… da semne, e… ti-am zis, el nu…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da mai, trebuia sa-mi dai… Bai batrane, trebuia sa-mi dai niste scoruri. Zi…

Popa Nicolae:- Ti-am zis, la el, ce trebuie acuma… trebuie 43 000.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Am inteles. Ti-ai fixat care e suma lunara, dupa aia, de care ai nevoie?

Popa Nicolae:- O… suma anuala, Sorin… m-am gandit ca un 200 000 ar  acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar… anual.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Te referi la suma anuala, da?

Popa Nicolae:- Da, da, da.

Sorin Ovidiu Vantu  :- S-a facut. Deal.

Popa Nicolae:- Preferabil de primit intodeauna cam in perioada asta, ca sa fie si inainte de sarbatori, sa nu stau de sarbatori sa astept.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, s-a facut.

Popa Nicolae:- Cam astea.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, golanas mic. Hai, te saruta Sorin, golane, si incep sa iau masuri pentru toate alea.

Popa Nicolae:- OK, s-a facut. Mersi mult.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, banditule. Te pup. Pa.

Popa Nicolae:- Bine, si eu te pup.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Pa, pa.

Pe fondul acestei promisiuni de ajutor pentru zadarnicirea executarii pedepsei  inculpatul VINTU SORIN OVIDIU initiaza si deruleaza demersuri pentru transferul banilor solicitati si isi manifesta preocuparea  pentru ca banii sa ajunga la Popa Nicolae. In aceste activitati au fost implicati inculpatii VANTU SORIN OVIDIU si Turcanu Octavian.

Exista mai multe momente de neliniste din partea condamnatului POPA NICOLAE, dupa discutia descrisa in care isi manifesta ingrijorarea ca nu primise banii. In acest context pe parcursul lunii octombrie si pana in data de 9.11.2009, cand condamnatul POPA NICOLAE confirma printr-un mesaj primirea banilor , intre cei doi au loc schimburi de replici , unele extrem de dure , dar edificatoare sub aspectul stabilirii  ,, naturii relatiei ,, dintre cei doi .

Astfel, desi inculpatul VINTU SORIN OVIDIU ii da asigurari ca a trimis suma, totusi acestia intarzie sa ajunga in contul la care are acces condamnatul POPA NICOLAE. Sunt definitorii in acest context discutiile pe care inculpatul VINTU le are cu  condamnatul POPA, cand acesta insista ca are nevoie de ban, iar Vintu ii spune sa aiba rabdare ca asa sunt procedurile bancare.

In data de 30.10.2009, la ora 12:29:24, SORIN OVIDIU VANTU, prin intermediul  telefoniei mobile avand il contacteaza pe POPA NICOLAE . SORIN OVIDIU VANTU afirma ca ¬acesta e circuitul, cam 10 zile, dupa cum bine stii¬, iar POPA NICOLAE il contrazice sustinand ca ¬au venit si de pe o zi pe alta¬.

In continuare reiese ca respectivul circuit a fost stabilit in urma cu ¬vreo doi ani¬. POPA NICOLAE solicita bani pentru ca parintii sai sa efectueze o excursie in Indonezia, cu escala la Amsterdam, de unde ar urma sa fie procurate fara rezervare biletele de avion pentru destinatia finala. In acest sens, cei doi stabilesc ca POPA VIRGIL, fratele celui in cauza, sa ia legatura cu SORIN OVIDIU VANTU

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vantu:- Salut, batrane! Ma auzi?

Popa Nicolae:- Eu te aud.

Sorin Ovidiu Vantu:- Acuma te aud si eu. Batranelule, plata s-a efectuat, urmeaza sa-ti vina. Deci era efectuata plata. Ma auzi?

Popa Nicolae:- Da, te aud, numai ca… Na, ca naiba…

Sorin Ovidiu Vantu:- Mai, asta e. Asta e circuitul. Cam 10 zile, dupa cum bine stii, fac pe circuit. Intotdeauna asa a fost.

Popa Nicolae:- Au venit si de pe o zi pe alta, cateodata. Ma rog, asta e… Asta vroiam, sa  fii sigur ca a facut-o.

Sorin Ovidiu Vantu:- Da, mami. Stai putin, nu stiu cand iti ajung tie, efectiv de la ultimul virament. Dar eu ca sa ti-i trimit, tati, fac mai multe transferuri, nu fac… Intelegi tu? Si de aceea zic, circuitul face 10 zile. Dar ti-am mai spus si acum vreo doi ani ca asta e circuitul. Deci s-au trimis, golane, nu-ti fa probleme. Stii ca nu ma joc cu povestile astea. Stiu in ce situatie esti, nu ma joc cu d-astea. Au fost trimisi, tati, urmeaza sa-ti vina.

Popa Nicolae:- Of, of, of…

Sorin Ovidiu Vantu:- Alo?

Popa Nicolae:- Da, te aud, te aud.

Sorin Ovidiu Vantu:- Pentru rest. Pentru rest, pentru parintii tai. Sa-l sune pe LUCIAN BORONEA cineva din partea… Frati-tu sa-l sune pe LUCIAN BORONEA, pentru bilete si aranjamente de mars.

Popa Nicolae:- Stai nitel, ce bilete? Bilete… el nu poate sa aranjeze                          decat din BUCURESTI pentru AMSTERDAM, atat. Restul, dupa cum am vorbit, trebuie cumparate de acolo, pe loc. Nu are ce sa aranjeze LUCIAN. N-am vorbit asa?

Sorin Ovidiu Vantu:- Am uitat, tati. OK.

Popa Nicolae:- Nu, da stai un pic. Nu, hai ca sa nu avem neintelegeri. Adica, sa nu intelegi tu gresit.

Sorin Ovidiu Vantu:- Am inteles mai, mi-ai spus. Am uitat… Ho!

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vantu:- Gata, ho… Sa ma caute VIRGIL. Dar problema este, esti sigur ca VIRGIL nu va cheltui banii?

Popa Nicolae:- Sunt sigur. Am vorbit cu el…

Sorin Ovidiu Vantu:- N-am nici o incredere in omul ala, asta e toata treaba.

Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, si de aia am vorbit cu el, nu numai o data, si i-am spus asa: “Bai, gandeste-te, sa nu te puna dracu’ sa pui banii, sa zici ca-i pui pentru o zi, sau pentru o ora, ca nu stiu ce scoti, pentru ca este ultima ocazie cand eu pot sa-i vad pe babaci. Sa nu te puna dracu'”. Zice: “Nu. Iti jur pe sufletul copilului meu, si pe mine, iti jur pe mine ca nu fac nimic…”.

Sorin Ovidiu Vantu:- Bine, sa ma caute… Alo?

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vantu:- Sa ma caute luni… sa ma caute frati-tu.

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vantu:- Bine… Bine. Te pup batrane.

Popa Nicolae:- Si eu te pup. Astept. OK.

In  imprejurarile date ,  insistenta cu care il suna si ii transmite mesaje il determina pe inculpatul VINTU SORIN OVIDIU sa verifice care este situatia transferului banilor.

Astfel, din discutiile pe care le are cu inculpatul TURCAN OCTAVIAN, pe care l-a imputernicit sa se ocupe de transferul sumei rezulta ca acest lucru a fost realizat.

La data de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vantu este contactat, prin intermediul telefoniei mobile de catre Octavian Turcan,).Sorin Ovidiu Vantu solicita acestuia unele explicatii cu privire la transferul sumei in cauza, cei doi convenind ca Octavian Turcan sa il contacteze pe POPA NICOLAE si sa rezolve problema.

Octavian Turcan- Da, SORIN.

Sorin Ovidiu Vantu: – Aia 700.000 pe care ti-am spus sa-i platesti, i-ai platit?

Octavian Turcan:   – Am platit 400 si 300 trebuie sa plece azi sau maine. Asa dau, din doua surse diferite prin doua banci.

Sorin Ovidiu Vantu: – Dar de ce nu i-ai dat odata, ca erau bani de salarii, trebuiau platiti in aceeasi zi,  trimisi in aceeasi zi.

Octavian Turcan:   – Pentru ca s-au dus din doua banci diferite. Noi avem…

Sorin Ovidiu Vantu: – Pai stai, din doua banci diferite la o saptamana diferenta, dragul meu? Asta-i o gluma probabil, nu? O folosim catre altii, n-o folosim intre noi? Cand pleaca?

Octavian Turcan:   – Maine pleaca.

Sorin Ovidiu Vantu: – Te salut!

In ziua de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vantu este contactat, prin terminalului de telefonie mobila, de catre Octavian Turcan.

Octavian Turcan:  – Anul trecut in noiembrie-decembrie, s-a finantat cu 2.700.000, in 2009 s-a finantat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000.

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, tati. Deci… Ce voiam sa te mai intreb. Ma, tu maine vii… Of, cum dracu facem… ca-i in telefonul asta si nu stiu sa-l scot din telefon numarul baiatului.

Octavian Turcan: – Eu maine la ora 10 sunt in Otopeni si vin direct la tine.

Sorin Ovidiu Vantu: – Pai maine ma duc la CHISINAU si vreau sa plec la 8 dimineata de aici. Dar fac o alta chestie. Iti dau… Bai, Octav , ceva nu mi se invarte rotund si te-as ruga sa fii onest cu mine. Banii la REALITATEA nu i-ai trimis la timp, la asta n-au ajuns banii ca e contul gresit cu toate ca in contul ala am virat… S-a intamplat ceva, ai vreo problema?

Octavian Turcan:   – Nu. Cu mana pe inima iti spun ca nu s-a intamplat, banii stau in cont…

Sorin Ovidiu Vantu: – Deci nu sunt probleme.

Octavian Turcan:- Nu sunt probleme.

Sorin Ovidiu Vantu: – Pe care eu sa nu le cunosc.

Octavian Turcan: – Deci nu sunt probleme pe care tu sa nu le cunosti. Ai cuvantul meu.

Sorin Ovidiu Vantu: – Atunci facem… La ce ora zbori tu?

Octavian Turcan: – Eu decolez la ora 8:15, ora Bucurestiului.

Sorin Ovidiu Vantu: – Eu am sa scot acuma telefonul omului din memorie,  intamplat. Si roaga-l pentru clarificari. Da?

Octavian Turcan:  – Da.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Deci ii scrii un mesaj.

Octavian Turcan:  – Exact.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Si eu scot acuma numarul de telefon al omului. E 00628, asta este prefixul si de acuma il caut mai departe. Te pup, pa, hai ca te sun imediat inapoi. Cu toate ca nu stiu sa scot telefonul, f… Bine, vad eu. Pa, pa!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Eu pot sa-l rog pe GHENADIE sa vina la tine si GHENADIE imi da si telefonul, poate la dansul acuma e seara tarziu. Ca el are cu 6 ore …

Octavian Turcan:  – Bravo! Trimite-l pe GHENADIE la mine, ii dau telefonul asta si scoate el si face toate treburile. Ca ala a devenit extrem de nervos acolo, ca crede ca-l trag pe p… Si n-am chef acuma de o alta problema. Hai! Bine, sa vina GHENADIE incoace, tati, te pup! Pa!

De altfel, aceasta modalitate de transfer a banilor care ajungeau la Popa Nicolae, rezulta ca era folosita , conform sustinerii inculpatului Vintu de aproximativ 2 ani, ceea ce reprezinta un indiciu suficient de rezonabil pentru a concluziona ca nu este prima data cand Popa Nicolae  a primit sume de bani de la inculpat, pentru a putea sa-si asigure posibilitatea de a nu executa pedeapsa cu inchisoarea.

Aceasta imprejurare este confirmata si prin ,,¬..declaratia fiicei condamnatului Popa Nicolae , care audiata in calitate de martor , a precizat ca¬. a fost de mai multe ori in vizita la tatal sau , incepand din anul 2007¬ca  a stat si cate o luna ¬.ca acesta  locuia in Bali , si ca ii trimitea sume de bani ¬ca nu avea loc de munca acolo¬,,

Trebuie precizat ca modalitatea de transfer a banilor care  a fost aleasa pentru a evita identificarea tranzactiei/tranzactilor si persoanele implicate. De aceea, s-a convenit ca transferul sa se realizeze din contul bancar al unei societati comerciale inregistrate in Cipru, controlate de inculpatul Vantu Sorin Ovidiu, in contul bancar al unei societati comerciale inregistrate in Indonezia. Alegerea acestei modalitati de operare nu a fost intamplatoare ,ci a fost determinata de cunoasterea de catre inculpati a regimului sub care functioneaza societatile bancare , comerciale din cele doua tari si in acest context a dificultatilor pe care le-ar intampina organele judiciare in obtinerea de informatii oficiale .

Potrivit  probelor obtinute la data de 23.08.2010 s-a stabilit cu certitudine ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor inculpatului SORIN OVIDIU VINTU, prin contributia inculpatul OCTAVIAN TURCAN, prin transfer bancar, din contul unei societatii din Cipru in contul unei societati inregistrate in la care condamnatul POPA NICOLAE are acces.

Aceasta imprejurare a rezultat din coroborarea continutului convorbirilor si mesajelor text interceptate in baza autorizatiilor emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu informatiile obtinute prin intermediul comisiei rogatorii de la autoritatile judiciare din Cipru . Astfel , rezulta fara dubiu ca transferul sumei de 50.000 euro catre Popa Nicolae s-a realizat din dispozitia inculpatului Vantu Sorin Ovidiu, in scopul de a zadarnici executarea pedepsei la care fusese condamnat Popa Nicolae.

Chiar daca inculpatul nu era imputernicit pentru contul bancar din care s-a realizat transferul, modul in care s-au desfasurat evenimentele si suprapunerea perfecta a perioadelor, dar si modalitatea de efectuare a transferului, denumirile societatilor comerciale, denumirile bancilor si a conturilor implicate, demonstreaza, dincolo de orice dubiu, ca ajutorul dat persoanei condamnate a fost coordonat de catre Vantu Sorin Ovidiu.

Transferul bancar catre Indonezia a avut loc la  data de 02.11.2009.

Potrivit documentelor financiar bancare referitoare la transferurile bancare realizate de catre  societatea comerciala cu sediul in Nicosia a rezultat ca la data de 02.11.2009 a fost realizata o dispozitie de plata pentru 50.190 euro, reprezentand suma bruta ce a fost transmisa in Indonezia condamnatului POPA NICOLAE. Anterior acestui transfer, la data de 02.10.2009,  intr-un cont a fost virata suma de 3.000.000 de euro, in conditiile in care la acea data soldul contului era de numai 1.230 euro. Suma de 3.000.000 euro a provenit dintr-un transfer bancar realizat de societatea comerciala, cu sediul in Nicosia Persoana imputernicita sa opereze asupra contului societatii comerciale este martorul LUCA LIVIU , un apropiat al inculpatului Vintu Sorin Ovidiu.

IN DREPT

Faptele retinute in sarcina inculpatilor VINTU SORIN OVIDIU, TURCAN OCTAVIAN si STOIAN ALEXANDRU de a zadarnicii inceperea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare de catre condamnatul Popa Nicolae, prin ajutorul de natura materiala dat acestuia  in perioada octombrie ¬ 2 decembrie 2009 intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art.264 alin 1 teza 1 cod penal.

Faptele inculpatilor au fost concretizate in ajutorul material al condamnatului si s-au realizat direct sau au fost initiate prin intermediul unor terte persoane .

Mijloacele utilizate au fost concentrate permanent in directia neexecutarii de catre POPA NICOLAE a pedepsei de 15 ani inchisoare, ce i-a fost aplicata prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Probele administrate au confirmat ca persoana condamnata definitiv , Popa Nicolae a intentionat sa nu fie extradat , iar inculpatii au actionat cu intentie si prin ajutorul  dat au urmarit zadarnicirea procedurii executarii pedepsei, respectiv a procedurii extradarii.

Prin probele administrate s-au confirmat indiciile temeinice pentru comiterea infractiunii de catre inculpati, dar si starea de pericol pentru normala desfasurare a activitatii de infaptuire a justitiei penale . Aceasta deoarece actul de justitie este intemeiat pe efectivitate, care se poate asigura numai atunci cand se executa prompt pedeapsa aplicata. Inculpatii, in virtutea raporturilor personale pe care care le au intre ei si cu persoana condamnata au luat cunostinta de intentia condamnatului si de demersurile sale efectuate in tara gazda , intrucat au avut convorbiri telefonice directe sau prin intermediari. Ajutorul dat a fost atat material, prin trimiterea banilor, dar si moral, prin acordarea unei sume cu care parintii condamnatului Popa Nicolae sa aiba posibilitatea sa-l vitizeze in Indonezia. Actiunile intreprinse  au fost decisive in zadarnicirea executarii pedepsei. Exista elementele constitutive ale infractiunii si in situati in care ajutorul dat avea aptitudinea sa produca rezultatul zadarnicirii executarii pedepsei, dar din motive independente de vointa celor care acorda ajutorul ilicit nu a condus la o reala impiedicare a justitiei in acea cauza.

Inculpatii au desfasurat activitati de favorizare a infractorului, iar inculpatul VINTU SORIN OVIDIU a fost permanent informat asupra demersurilor efectuate in Indonezia , in scopul zadarnicirii executarii pedepsei de catre POPA NICOLAE si in scopul  asigurarii posibilitatilor ca acesta sa nu fie descoperit de autoritatile politienesti internationale. In acest sens din mesajele telefonice primite de Vantu Sorin Ovidiu rezulta ca i-au fost comunicate demersurile care s-au intreprins in Indonezia si care erau bazate pe sprijinul financiar asigurat de acesta, pentru ca executarea pedepsei de catre Popa Nicolae sa poata fi zadarnicita. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate in cauza , din care rezulta ca demersurile erau in curs , iar in mesajul datat 1.12.2009 , inculpatului Vantu Sorin Ovidiu i se transmite dorinta condamnatului Popa Nicolae de a vorbi cu acesta (¬mesaj ,,te roaga sa vorbiti¬,, mesaj 2.12.2009 ,, se incearca acolo sa se rezolve¬,,)

2. Referitor la faptele de favorizarea infractorului prin ingreunarea executarii pedepsei de catre condamnatul POPA NICOLAE s-au stabilit urmatoarele :

Din intreg ansamblul cauzei a rezultat ca la data de 02.12.2009, autoritatile indoneziene l-au retinut la Jakarta pe Nicolae Popa, pe numele caruia, fusese emis un mandat de urmarire internationala.

Astfel din informarea nr 5260/7.01.2010 intocmita de Inspectoratul General al Politiei Romane , la care se afla anexata corespondenta electronica a autoritatilor politienesti INTERPOL a rezultat ca la data de 2.12.2009 condamnatul POPA NICOLAE a fost arestat la Jakarta. Se precizeaza ca la data de 15.12.2009 a fost primita cererea de extradare formulata de autoritatile din Romania , asa incat arestul va fi extins.

In raport cu stadiul procedurilor de extradare , rezulta ca la data de 2.09.2010 autoritatile din Romania au fost incunostiintate despre faptul ca presedintele indonezian a aprobat la data de 25.08.2010 decretul privind inceperea procedurii de extradare a condamnatului POPA NICOLAE

S-au dispus in acelasi timp in cauza prezenta instrumentata de procurori masuri preventive fata de cei trei inculpati respectiv obligarea de a nu parasi tara, prin ordonanta din 7.12.2009 fata de inculpatul TURCAN OCTAVIAN , prin ordonanta din 16.12.2009 fata de inculpatul VINTU SORIN OVIDIU si prin ordonanta din 11.12.2009 fata de inculpatul STOIAN ALEXANDRU .

Potrivit probatoriului administrat in cauza s-a confirmat ca si dupa data de 02 decembrie 2009, cand autoritatile politienesti internationale (INTERPOL) au reusit arestarea acestuia la Jakarta – Republica Indonezia, inculpatii VINTU SORIN OVIDIU, TURCAN OCTAVIAN si STOIAN ALEXANDRU au continuat in mod direct si indirect sa ingreuneze procedurile legale de extradare desfasurate de catre autoritatile judiciare indoneziene ca urmare a solicitarii de extradare formulata de catre Ministerul de Justitie din Romania. In acest sens, pentru ca POPA NICOLAE sa nu execute din pedeapsa de 15 ani un interval prea mare de timp in arestul autoritatilor indoneziene sau in cazul in care nu se putea obtine acest rezultat, momentul extradarii sale in Romania sa fie amanat cat mai mult cu putinta , inculpatii VINTU SORIN OVIDIU, TURCAN OCTAVIAN si STOIAN ALEXANDRU  au derulat o serie de demersuri si actiuni. Acestea au fost concretizate in sprijin material si moral acordat condamnatului atat personal, cat si prin intermediul fratelui sau Popa Virgil, care s-a deplasat in  acest scop la Jakarta – Republica Indonezia. Evolutia demersurilor din Indonezia dupa retinerea condamnatului Popa Nicolae si variantele de  ingreunare a extradarii in Romania au devenit parte a unor activitati comise de catre inculpatii Vantu Ovidiu Sorin, Stoian Alexandru si Turcan Octavian in diferite forme de participatie penala, dar avandu-l ca decident pe inculpatul Vantu Ovidiu Sorin.

Astfel, odata cu cercetarile efectuate in aceasta cauza penala , precum si de la data dispunerii masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara, pe tot parcursul perioadei de timp de dupa decembrie 2009, inculpatul Vintu Sorin Ovidiu este concentrat  in actiunile sale pe doua paliere.

Un prim palier al interesului l-a reprezentat evolutia cercetarilor efectuate in acest dosar de catre procurori si stadiul audierilor la parchet a inculpatilor STOIAN si TURCAN si, al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate in favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul ingreunarii executarii pedepsei .

Astfel,

in ziua de 03.12.2009, la ora 18:13:56,  SORIN OVIDIU VANTU  l-a contactat pe VIRGIL POPA

VANTU: Alo! Salut!

POPA: Sunt acolo. Astept sa vina avocatul.

VANTU: Aoleu! Te-ai dus pana la urma?

POPA: Pai, eram insotit!

VANTU: Da. Am inteles!

POPA: Asta e. M-au luat de pe strada.

VANTU: Cum mai? De pe strada? Inseamna ca te-au urmarit tot timpul.

POPA: Aha! De la un punct incolo. Nu stiu exact de unde.

VANTU: Ce chestie!

POPA: Bine. Oricum, mie imi place FOREX-ul, ca sa stii.

VANTU: Da… Tare ciudat!

POPA: Aha!

VANTU: Nu inteleg ce au cu tine, ca esti frate-sau, la o adica.

POPA: Da, bine, nu… N-are chiar legatura cu el.

VANTU: Nu e in legatura cu frate-tau?

POPA: Aproximativ da, dar e cumva tangential.

VANTU: A! Ai alta problema? Te acuza de alta problema?

POPA: Aha!

VANTU: A! Credeam ca de frate-tau. Acolo… Pai da¬ e fratele tau. Cum sa….Ei! Of!

POPA: Da. Hai ca am primit o saorma si mananc. Sa nu-ti faci griji, ca nu mor de foame!

VANTU: Dar nu! Stai ca nu-mi fac griji! Doar ca mi-esti prieten si ma ingrijoreaza ce ti se intampla.

POPA: Nu. Ca nu mor de foame. Tocmai am primit o saorma. In sensul asta.

VANTU: Bine, mai. Iti doresc bafta, batrane!

POPA: Sarut mana!

VANTU: Da-mi si mie un telefon cand iesi!

POPA: Categoric! Daca…

VANTU: Daca te mai lasa astia sa pleci! (rade.)

POPA (rade si el): Da. Daca mai e loc.

VANTU: Tare rau imi pare!

POPA: Aha! Asta e!

VANTU: Bine golane!

POPA: Te-am pupat!

In ziua de 04.12.2009, la ora 16:17:23,  Sorin Ovidiu Vantu a primi un sms:

¬Cica popa nu a fost arestat. Se poate verifica la ambasada de acolo.¬

Preocuparea accentuata a inculpatului VANTU SORIN OVIDIU in raport cu stadiul cercetarilor efectuate de procurori este evidenta, sub acest aspect fiind relevante discutiile pe care le poarta si cu alte persoane carora le prezinta sfatul pe care l-a dat lui Popa Virgil de a nu declara nimic.

Fata de masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, inculpatul Vantu Sorin Ovidiu se manifesta intr-o maniera ce denota o sfidare, cel putin la nivel afirmativ, relevanta fiind sub acest aspect pozitia exprimata in convorbirea telefonica din data de 9.12.2009 (deci dupa dispunerea masurii) cand spune ,,¬ daca vreau sa plec din tara plec¬,,

Atitudinea inculpatul Vintu Sorin Ovidiu este in raport cu obligatiile sale procedurale de o aroganta si o sfidare evidenta in raport cu normele judiciare, ceea ce explica demersurile efectuate de acesta, alaturi de ceilalti inculpati in favoarea condamnatului  pentru ingreunarea executarii pedepsei, in luna decembrie si  in lunile urmatoare, desi era cercetat pentru aceste fapte si cu toate ca se afla sub puterea unei masuri preventive.

Prin intermediul convorbirilor telefonice, care devin ,,cifrate,, dupa luarea masurilor procesuale in cauza, a mesajelor de tip SMS, dar si prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru (escorta lui Vantu Ovidiu Sorin) care este informat de regula de catre Popa Virgil ( fratele lui Popa Nicolae, aflat si el in Indonezia) inculpatul Vantu Ovidiu Sorin este ,,tinut la curent cu situatia juridica a condamnatului Popa Nicolae,, .

In acelasi timp, stadiul demersurilor din Indonezia in favoarea condamnatului Popa Nicolae, ca parte a interesului inculpatuluiVintu,reprezinta activitati infractionale desfasurate continuu.

Interesul si implicarea inculpatului Vantu Sorin Ovidiu in activitatile ilicite de ingreunare a executarii pedepsei de catre Popa Nicolae sunt dovedite prin probele din care rezulta ca la interval de cateva zile cunoaste stadiul demersurilor din Indonezia prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru care este contactat de catre Popa Virgil . Aceste activitati sunt concentrate in directia ,,unor solutii,, prin care Popa Nicolae sa fie eliberat din penitenciar de catre autoritatile indoneziene , si acestea sa nu puna in executare extradarea acestuia in Romania.

Atingerea acestui scop este prezentata ca posibila, deoarece procedura prevazuta de legislatia indoneziana care parcurge mai multe etape (4) si se deruleaza intr-un interval de timp destul de indelungat. Astfel fiind, s-a conturat ca modalitate de ajutor, pentru ingreunarea executarii pedepsei un ansamblu de demersuri, intemeiate pe sumele de bani oferite de inculpatul Vantu Sorin Ovidiu . S-a concluzionat ca sumele confirmate de inculpatul Vantu ca trimise si cele care vor fi trimise in cel mai scurt timp ,sunt apte sa ingreuneze executarea prompta a pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae , in acel moment fiind blocata procedura la nivelul 1 si 2.

In acest sens, sunt relevante convorbirile telefonice din care rezulta ca situatia din Indonezia devine mai complicata, deoarece sunt necesari si restul de bani – numiti in convorbiri ,,cisterne ,,

In realizarea acestui scop, permanent si impreuna cu numitii Sorin¬ si Alexandru¬. se pun de acord si se informeaza despre stadiul demersurilor din Indonezia . Acestia afla aceste amanunte dupa ce il contacteaza pe Popa Virgil, aflat in Indonezia.

In ziua de 28.12.2009, la ora 11:28:56, Alexandru Stoian ia legatura cu un domn

DOMN: Alo?

A. STOIAN: Buna. Eu sunt.

DOMN: Gand la gand cu bucurie. Ma gandeam…

A. STOIAN: Daca mai ne dai si o veste buna…

DOMN: Din pacate nu-ti dau o veste buna. Vestea e un pic proasta, ca a iesit un destept de sef ieri in presa.

A. STOIAN: Pai asta voiam sa te intreb.

DOMN: Si s-a laudat un prost aici. Ceea ce s-a preluat la voi acolo nu este adevarat. Nu s-au finalizat proceduri si chestii de genul asta. Doar ca din pacate a aparut o informatie unde nu ar fi trebuit sa apara. Asta nu ar fi trebuit sa apara in presa. Dar stii ce se intampla? Am senzatia ca totusi ai nostri au pe cineva inauntru, acolo. Pentru ca prea mult, a existat prea mult exces de zel in toata chestia asta, ceea ce la ei nu s-a intamplat niciodata. Fie au platit pe cineva acolo, fie… Nu-mi dau seama, dar ceva se intampla, fiindca seful mare s-a trezit ca nu stia de niste actiuni ale celor mai mici. Deci la nivel mediu e cineva care a lucrat impotriva. De trei zile am reusit, suntem in negociere cu seful mare, si promisiunile sunt foarte clare, ca ¬o rezolvam¬. Iar astazi cand am discutat pe marginea a ce s-a produs in presa, a zis ¬stati linistiti, e doar stire de presa, nu are nicio legatura cu ce facem noi¬.

A. STOIAN: Ok.

DOMN: Deci la modul asta au decurs lucrurile. Speram sa reusim sa iesim in final asa cum ne-am dorit noi. Dar oricum chestiunile sunt de durata. Colegul lui de camera, de care se vorbeste, din Noua Zeelanda, este din anul 2008 in procedura asta.

A. STOIAN: Am inteles.

DOMN: Fereasca Dumnezeu sa ajungem acolo, dar in principiu asta e; deci nu trebuie sa credeti ce spune presa ¬Gata, s-a finalizat se rezolva in doua zile¬. Dar, na! In momentul in care exista posibilitati si de aci, vorbeste cu el sa continuam asa, usor, usor, cate una pe saptamana, sa finalizam si treaba, ca sa fim pregatiti si pe partea asta. Cand se zice ¬da¬, sa nu mai fim cu jumatati de masura, sa fim cu intregul rezolvat.

A. STOIAN: Am inteles.

DOMN: Ok.

A. STOIAN: Bun.

DOMN: Altfel, voi cum va descurcati?

A. STOIAN: Greu.

DOMN: Greu, nu?

A. STOIAN: Da.

DOMN: F…-i, de alegeri!

A. STOIAN: Asta-i viata.

DOMN: Oricum, mai zi inca o data. Deci sa nu-si faca griji ca (de) la el nu vine niciun fel de pericol.

A. STOIAN: Ok. Bun.

DOMN: Niciun pericol. Se poate conta pe el 100%, da?

A. STOIAN: Bine.

Pe de alta parte,

in ziua de 15.12.2009, la ora 11.02.25 Octavian Turcan  primeste urmatorul mesaj scris  ¬1 si 2?¬, pentru ca la ora 11.08.01, Octavian Turcan sa trimita urmatorul mesaj scris: ¬ Intr 1+2¬, iar la ora 12:03:15, Octavian Turcan sa trimita, un mesaj scris cu un numar de cont, primind la ora 12:34:41,un mesaj scris cu urmatorul continut: ¬ Adresa mb a ramas aceeasi?¬, iar la ora 12:37:37 sa primeasca de la acelasi post telefonic un mesaj scris cu urmatorul continut: ¬ Ramura 178¬  , si  trimite  un mesaj scris cu urmatorul continut: ¬Da¬

La data de 31.12.2009 se transmite un mesaj din Indonezia in care se precizeaza ,,¬ Va salut domnilor. Azi se semneaza documentul. Sa ma sune el urgent . Multumesc frumos¬,,

Asa fiind, din probele administrate in cauza a rezultat ca inculpatii au luat masuri suplimentare pentru a ascunde actiunile desfasurate. In  acest sens vorbesc extrem de ,, cifrat,, (convorbirea din 4.01.2010 in care banii sunt numiti cisterne  , apoi acestui cuvant ii alatura cuvantul ,,cont,, iar  schimbarea telefoanelor pe care le-au folosit pana atunci este un demers subsumat aceluiasi scop al desfasurarii  ) .

Pe tot parcursul lunii ianuarie 2010, actiunile desfasurate cu scopul de a ingreuna extradarea si implicit executarea pedepsei de catre Popa Nicolae au fost continuate si completate cu masuri suplimentare dispuse de catre inculpatul Vantu Sorin Ovidiu , si-au continuat sa fie indeplinite de catre STOIAN  indirect si de catre  TURCAN prin implicare directa,acesta fiind permanent impreuna cu inculpatul VINTU. Abordarea a fost tot mai insistenta in  problema ,, Indonezia,, datorita faptului ca inculpatii au constatat la sfarsitul lunii decembrie 2009 o stagnare in legatura cu rezultatul pe care il urmareau , potrivit demersurilor pe care le-au intreprins si pe care continuau sa le intreprinda, respectiv impiedicarea extradarii condamnatului Popa Nicolae

Astfel,

in data de 2.01.2010 mesajul din Indonezia este insistent si precizeaza ca ,,¬ daca nu are toata motorina in cateva zile , nu poate rezolva nimic¬ si faptul ca nu livreaza pana nu are deja pachetul langa el¬,,, iar

in ziua de 06.01.2010, la ora 12:36:19,  se primeste urmatorul mesaj scris ¬ Ziua buna din nou. Cand am plecat am avut niste puncte trasate pe care le-am indeplinit. Nu a fost interogat de nimeni. A refuzat orice contact cu ambasada, deci nici vorba de deal cu ei. Cooperarea de care s-a zis in presa este in sensul ca ramane la dispozitia pol… Asta pana cand dosarul moare incet… De asemenea nu a fost trimis acasa la urgenta si nici nu va fi trimis. Asta este ceea ce am realizat. Si in final procesul de extradare il vom castiga si nu-l vor mai putea cere in veci. Dar avem nevoie de motorina. Si sa nu uite ca in toata aceasta luna s-a consumat… Destul de mult. Asa ca repet: nimeni nu pacaleste pe nimeni. Deci porniti livrarile de maine si sa aiba incredere in noi ca stim ce facem. Numai voi puteti sparge cercul in care suntem. Merci¬

In ziua de 11.01.2010, la ora 15:09:31,  Alexandru Stoian  ia legatura cu un domn.

A.STOIAN: Care mai e situatia?

DOMNUL: Nu e nimic, nu s-a miscat nimic astazi.

A. STOIAN: OK.DOMNUL: Nu am reusit sa dam de ala important cu care trebuia sa se semneze scrisorica aia si astazi nu s-a miscat absolut nimic.

A. STOIAN: OK, hai, ca ne auzim maine.

DOMNUL: Ce vreau sa spun! Vezi ca pregatesc… Ma gandesc la urmatoarea chestie. Vorbeste si cu el. Maine noi schimbam toate numerele. Bine, in afara de asta. Noi avem niste numere, altele cu care lucram aici. Le schimbam maine si pana sa se miste nitelusi el acolo vrea sa incerce sa vorbeasca amandoi.

A. STOIAN: Am inteles.

DOMNUL: Eu maine o sa-ti dau… Ori in seara asta iti trimit un SMS, ori maine iti trimit numarul si conventia este undeva intre… Deci, cam pe la ora asta. Deci, exact cum este acuma. Da, sa incerce el. Dar va trebui sa vorbim noi inainte. Deci, ma suni tu si imi spui: vezi, ca peste un sfert de ora sau o jumatate de ora o sa sune. Pentru ca el acolo, iti dai seama, ca nu poate sa-l tina, trebuie sa-l tina ascuns.

A. STOIAN: Da, corect.

DOMNUL: Nu poate fii atent si atunci el este atent cand alea, eu stiu, un sfert de ora, 20 de minute cat ii spune noi ca este OK treaba, da?

A. STOIAN: Da.

DOMNUL: Cam asa ceva, da?

A. STOIAN: OK.

DOMNUL: Sa verifici. Ma gandesc ca poate e mai bine sa schimbe ei doua vorbe. Ei au alt limbaj decat noi.

A. STOIAN: OK. Bine

DOMNUL: Bine! Hai, te-am pupat! Numai bine!

Din analiza convorbirilor telefonice rezulta ca se mentine ca modalitate obisnuita ,, pastrarea legaturii ,,dintre inculpatul  Vantu Sorin Ovidiu si Popa Nicolae prin intermediul inculpatului Stoian Alexandru, respectiv Popa Virgil (convorbirile din 13.01,14.01,18.01.2010). In acelasi timp se exprima si posibilitatea ca inculpatul Vantu Sorin Ovidiu si Popa Nicolae sa vorbeasca direct , aceasta solutie fiind descrisa ca posibila intr-un anume moment al zilei cand in penitenciar nu sunt controale, datorita slujbelor religioase( convorbirea din data de 11.01.2010).

In aceeasi perioada, s-a confirmat si nevoia urgenta de bani cash, pe langa cei deja trimisi  aflati in contul la care avea acces condamnatul Popa Nicolae, ca solutie sigura de ingreunare a extradarii sale, precum si faptul ca nu fusese interogat Popa Nicolae, iar acest aspect era prezentat tot ca rezultat al demersurilor bazate pe sprijinul oferit de catre inculpati. (convorbirea din 4.01.2010 dintre Stoian Alexandru cu persoana de legatura din Indonezia legata de ceea ce a reusit sa-i trimita si despre faptul ca la nivelul 1 si 2 se rezolvase..)

In aceasta perioada se remarca o precipitare a intregii ,,situatii,, si o cautare insistenta a unor solutii de trimitere a banilor la condamnatul Popa Nicolae. Asa fiind au fost efectuate demersuri din ce in ce mai consistente ale inculpatilor.

Acestea s-au concretizat in actiuni ale inculpatului Turcan care prin intermediul unei persoane de incredere aflata in Elvetia a discutat despre posibilitatea unui transfer de bani ( convorbirea din data de 10.01.2010¬) dar si prin decizii ale inculpatului Vantu Sorin Ovidiu de a trimite o persoana de incredere din Romania in Indonezia cu banii (convorbirea telefonica din data de 13.01.2010).

Activitatile derulate in scopul ingreunarii extradarii condamnatului Popa Nicolae au fost continuate in luna februarie 2010 , cand trimiterea  sumelor de bani, era prezentata in continuare ca solutie sigura de ingreunare a extradarii condamnatului Popa Nicolae. Sub acest aspect, este de mentionat ca  inculpatul Vantu Sorin Ovidiu a folosit si o modalitate suplimentara prin care a incercat sa gaseasca o solutie de trimitere a banilor necesari ingreunarii extradarii , catre condamnat,prin intermediul numitului Tara Dumitru aflat in Republica Moldova.

S-a  insistat permanent ca transmiterea banilor este garantia ca  Popa Nicolae ar fi liber. Relevant este in acest sens mesajul ,, maine sau in maxim o saptamana Popa Nicolae va sta pe plaja,, (mesajul din data de 17.02.2010), c ceea ce justifica  , inclusiv prezumtia ca s-a transmis si in luna februarie suma asteptata.

Nu putem nesocoti si faptul ca mesajul poate avea valoarea unei asigurari a unei garantii oferite de persoana de legatura din Indonezia,inculpatului Vintu Sorin Ovidiu , ca suportul financiar pe care l-a asigurat pana atunci a fost folosit in scopul in care a fost dat de catre acesta, respectiv ingreunarea extradarii.

Aceasta interpretare este rezonabila si rezulta din imprejurarea ca au existat unele suspiciuni ale inculpatului Vantu Sorin Ovidiu, manifestate fata de absenta unei solutii pentru Popa Nicolae de a scapa de executarea pedepsei , in ciuda intregului sprijin si a banilor pe care i-a oferit pentru ca acest rezultat sa fie obtinut.( mesajul  din 27.02.2010) . Fata de imprejurarea ca infractiunea de favorizare a infractorului exista si in situatia in care nu s-a obtinut rezultatul urmarit de autor , rationamentul prezentat anterior , nu reduce periculozitatea si gravitatea faptei.

Aceasta concluzie se intemeiaza si pe imprejurarea ca in aceeasi perioada  inculpatii au cunostinta si de faptul ca au fost reinnoite demersurile efectuate in mod oficial de catre autoritatile judiciare romane pentru extradarea condamnatului Popa Nicolae, astfel incat ii solicita precizari persoanei de legatura din Indonezia.  Din probele existente la dosarul cauzei rezulta ca demersurile efectuate in aceeasi perioada de timp autoritatile romane faceau demersuri pentru solutionarea cererilor de asistenta judiciara in materie penala. Prin urmare s-a remarcat in aceasta perioada o insistenta pentru idenificarea unor solutii viabile pentru ca banii, care reprezinta, potrivit datelor cauzei, garantia ca cei aflati in Indonezia, insarcinati cu aceasta problema vor gasi solutiile prin care POPA Nicolae sa nu fie extradat .

Aceasta stare de lucruri  poate fi prezentata ca fiind o ,,adevarata concurenta ,,intre inculpati si autoritatile  romane care au solicitat potrivit uzantelor si procedurilor in materia cooperarii judiciare internationale extradarea condamnatului

Intr-o formulare metaforica  demersul reprezinta o adevarata competitie purtata pe piste paralele intre autoritatile judiciare si inculpati si   poate fi tradusa prin,,¬sa vedem cine castiga ¬ legea  sau favorizatorii¬ ,,

Este relevanta in acest sens convorbirea din data de 21.02.2010 din care a rezultat ca  inculpatul Vantu Sorin Ovidiu s-a interesat care este stadiul activitatilor in Indonezia ,,¬deoarece in Romania s-a auzit ca mai trebuie doar semnatura presedintelui si il trimite acasa¬,,I s-a raspuns acestei probleme , respectiv ca ,,¬nu a avut loc procesul .Doar dupa asta se ajunge la presedinte¬,,( convorbirea din data de 22.02.2010). Astfel rezulta , din aceste convorbiri preocuparea continua  pentru intregul curs al procedurii solutionarii cererii de extradare si faptul ca aveau cunostinta de procedura standard in astfel de cereri , potrivit legislatiei indoneziene  dovada fiind, aceste convorbiri si cele mentionate anterior in care a aratat ca de esalonul 1,2 au trecut cu binesi care se coroboreaza cu aspectele comunicate autoritatilor judiciare romane abia la data de 2.09.2010.

Din infograma comunicata la data de 2.09.2010 autoritatilor judiciare romane, privind stadiul cererii de extradare comunicata de Ambasada Republicii Indonezia  rezulta ca la data de 25.08.2010 decretul privind inceperea procedurii de extradare a condamnatului POPA NICOLAE a fost aprobat de presedintele indonezian. La data de 1.09.2010 s-a comunicat ca institutia coordonatoare pe plan national a procedurilor de extradare din cadrul Ministerului Justitiei si Drepturilor omului din Indonezia va trimite catre INTERPOL Indonezia, care la randul sau va inainta dosarul Procuraturii Generale Indonezien , care va merge cu acest caz in instanta unde se vor judeca toate elementele ce tin de dualitatea infractiunii, respectiv daca infractiunea pentru care este acuzata persoana ce face obiectul extradarii se regaseste si in legislatia indoneziana.

Hotararea instantei este definitiva si nu poate fi atacata cu apel sau recurs. Daca hotararea instantei este favorabila, partile implicate in procedura extradarii (MJDO,Parchet, INTERPOL si Curte). Dupa ce decretul a fost semnat extradarea poate avea loc.

In cursul lunii martie 2010, dar si in perioada ce a urmat ,eforturile pentru atingerea scopului infractional al ingreunarii extradarii condamnatului au fost continuate , de aceasta data , pregnant prin  incercari si demersuri  de  identificare a altor solutii de ingreunare a extradarii , care par a nu fi gasite , cu toate eforturile depuse .Sub acest aspect , este relevanta precizarea pe care inculpatul  Vantu Sorin Ovidiu o face si in care  arata expres ca are o masura preventiva , respectiv  interdictie de a parasi tara , si aceasi masura o are si persoana care ii administreaza conturile , astfel incat ,,¬ sa se descurce cum poate ( a se intelege ca trebuie sa se descurce cum poate Popa Nicolae¬- convorbirea din data de 12.03.2010).  Cu toate acestea , desi constientizeaza ca are obligatii procedurale , cauta in continuare posibile variante pentru a asigura sprijin condamnatului. In mod indirect din probele administrate rezulta ca inculpatul Vintu impreuna cu Stoian au analizat  posibile solutii , inclusiv in luna aprilie, pentru trimiterea banilor prin alti intermediari (convorbirea din 13.03.2010), iar  numita Stan Vasilica (contabila inculpatului Vantu Sorin Ovidiu ) a analizat impreuna cu Stoian Alexandru posibilitatea unei  variante denumita ca ,,sigura,, ( convorbirea din data de 1.04.2010 fiind relevanta in acest sens deoarece se precizeaza expres ,,¬o varianta sau alta ¬ cu elemente de siguranta¬).

Situatia individuala a fiecarui inculpat:

OCTAVIAN TURCAN

Astfel, la momentul in care impotriva inculpatul OCTAVIAN TURCAN s-a luat masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara era stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor invinuitului SORIN OVIDIU VINTU, prin transfer bancar,  dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul are acces cu ajutorul invinuitului OCTAVIAN TURCAN, sau in numerar, prin intermediul lui VIRGIL POPA, fratele condamnatului POPA NICOLAE, cu sprijinul invinuitului STOIAN ALEXANDRU.

In momentul de fata, urmarirea penala efectuata a stabilit cu certitudine ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat prin contributia inculpatul invinuitului OCTAVIAN TURCAN, in baza dispozitiilor inculpatului SORIN OVIDIU VINTU, prin transfer bancar,  din contul  societatii din Nicosia in contul unei societatii din Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul POPA NICOLAE are acces.

Dupa cum rezulta din declaratia de martor din data de 11.01.2010 a lui Nipomici Ghenadie, martorul si inculpatul Octavian Turcan sunt administratorii unor firma din Cipru.

Pe de alta parte, din cuprinsul proceselor verbale certificate pentru autenticitate, prin care, in temeiul art.913 din Codul de procedura penala si in baza ordonantelor provizorii si al autorizatiilor emise de catre TRIBUNALUL BUCURESTI, s-a procedat la redarea integrala in forma scrisa a continutului convorbirilor si comunicarile interceptate, rezulta probe concludente si utile referitoare la activitatea infractionala desfasurata de catre inculpatul TURCAN OCTAVIAN: In ziua de 15.12.2009, la ora 12:03:15, Octavian Turcan, , trimite, un mesaj scris cu urmatorul continut ( n.n. este acelasi cont din care a avut loc transferul sumei de bani stabilita de condamnatul Popa Nicolae cu inculpatului Vintu Sorin Ovidiu pentru a fi zadarnicita executarea pedepsei, in sensul de se asigura intretinerea si posibilitatile de a nu fi descoperit de autoritatile politienesti internationale INTERPOL indrituite sa puna in aplicare mandatul european de arestare emis pe numele condamnatului ori sa nu fie nevoit sa revina in Romania) in ziua de In ziua de 1515.12.2009, la ora 12:34:41, Octavian Turcan,, primeste un mesaj scris cu urmatorul continut:  Adresa mb a ramas aceeasi?

in ziua de 15.12.2009, la ora 12:37:37, Octavian Turcan, primeste un mesaj  scris cu urmatorul continut: Ramura 178 ¬ ( n.n. este aceeasi ¬ramura¬, respectiv codul de referinta al expeditorului, din care a avut loc transferul banilor solicitati de condamnatul Popa Nicolae inculpatului Vintu Sorin Ovidiu Ovidiu pentru a fi zadarnicita executarea pedepsei, in sensul de se asigura intretinerea si posibilitatile de a nu fi descoperit de autoritatile politienesti internationale INTERPOL indrituite sa puna in aplicare mandatul european de arestare emis pe numele condamnatului ori sa nu fie nevoit sa revina in Romania) pentru ca apoi Octavian Turcan, sa trimita un mesaj scris cu urmatorul continut: Da.

Intrucat in ziua de 15.12.2009, la ora 12:44:05,  Octavian Turcan este contactat de Ghenadie, cu care poarta o discutie, rezulta ca cel care primeste coordonatele despre conturile bancare este Nipomici Ghenadie.

Coroborarea probelor dosarului a fost practic dificila pana la data de 23.08.2010, cand MINISTERUL JUSTITIEI SI ORDINII PUBLICE din Republica CIPRU a raspuns cererii de asistenta judiciara privind investigatia penala impotriva lui SORIN OVIDIU VINTU si OCTAVIAN TURCAN, asistenta judiciara initiata de catre PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE in baza Conventiei din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si ale Protocolului din 16 octombrie 2001 la aceasta Conventie fiind atasate probele stranse de catre Politia din Cipru.

Din cuprinsul inscrisurilor primite in cadrul asistentei judiciare si depuse traduse la data de 06.09.2010 rezulta o multitudine de probe care coroboreaza si probeaza periculozitatea faptelor inculpatului TURCAN OCTAVIAN astfel:

ᅡ    Martora Maria Rousoinidou, functionar bancar  in Cipru a declarat: ¬ Printre clientii nostri se numara si TURCAN OCTAVIAN, care s-a legitimat cu pasaportul; acesta detine doua conturi personale. Aceste conturi s-au deschis in 19.10.2001, in sectorul 001, si de acea de la bun inceput, respectand politica bancii noastre, conturile au avut numere diferite. Precizez faptul ca ambele conturi au fost deschise de persoana mentionata. Drept de semnatura are numai acesta. Anexez copii legalizate ale documentelor care atesta deschiderea celor doua conturi, precum si situatia miscarii conturilor din data de 01.01.2006 pana in prezent. Lui TURCAN OCTAVIAN i s-a emis un  card bancar. Anexez si copie a cererii de emitere a cardului . Pentru ca despre acest card   s-a declarat ca s-a pierdut, a fost emis un nou card, in 01.12.2008. De asemenea as vrea sa precizez faptul ca TURCAN OCTAVIAN detine trei conturi. Anexez  copii ale documentelor referitoare la miscarea conturilor bancare . Tot in banca noastra s-a deschis un cont personal pentru SORIN OVIDIU VANTU. In data de 04.03.2002, SORIN OVIDIU VANTU a deschis un cont personal. In cazul acestui cont exista o imputernicire a lui TURCAN OCTAVIAN, referitoare la dreptul de utilizare cont. Drept de semnatura au atat SORIN OVIDIU VANTU cat si TURCAN OCTAVIAN. Anexez copie a contractului prin care  s-a deschis contul, cerere de incheiere a contractului pentru cont,, care este semnat de SORIN OVIDIU VANTU si de TURCAN OCTAVIAN, documente referitoare la situatia miscarii contului, in perioada 1/1/2006- 30/6/2010, copie a contractului incheiat pentru deschiderea contului. De asemenea, SORIN OVIDIU VANTU a detinut doua conturi personale, care au fost inchise in 17/12/08 si 18/12/06. SORIN OVIDIU VANTU detine un cont confidential, care este functional. Cele  trei conturi au fost deschise in baza cererii exprimate la incheierea contractului pentru un cont.. Anexez documente doveditoare referitoare la situatia miscarii unor conturii bancare. Precizez faptul ca SORIN OVIDIU VANTU detine inca  un cont. Motivul pentru care s-a schimbat numarul contului deschis in 18/10/2006 cu un alt numar de cont in data de 1/1/2008, este schimbarea monedei din lira cipriota in euro. Anexez documentele referitoare la miscarea contului in perioada 01.01.2006-30.06.2010. Societatea a detinut doua conturi, care au fost deschise la 1.01.2009 si 29.06.2009 si au fost inchise la 18.12.2009 si 02.10.2009. De asemenea, detine trei conturi, care in 1.01.2008 s-au transformat in alte conturi. Anexez copii legalizate a contractelor semnate pentru deschiderea conturilor societatii, situatia miscarii conturilor, in perioada 01.01.2006-18.12.2009, a altui cont, in perioada 01.01.2006-02.10.2009, si altui cont, in perioada 01.01.2006-30.06.2010, a altui cont in perioada 01.01.2006-30.06.2010 si a altui cont, in perioada 10/10/2008-30/06/2010.  Societatea detine doua conturi,  unul care a fost deschis in data de 06.11.2001 si in 20.02.2002 s-a transformat in alt cont si un alt cont, care a fost deschis in 04.11.2003.Anexez documente ¬ copii legalizate ale contractelor semnate pentru deschiderea conturilor societatii, documente doveditoare referitoare la situatia miscarii unui cont in perioada 01.01.2006-30.06.2010, a altui  cont  in perioada 01.01.2006-30.06.201, copie a documentului care atesta un transfer in valoare de 50.000 euro, catre o firma, intr-un cont din  Bali, Indonesia.  O alta societatea detine doua conturi, unul care a fost deschis la 28.08.2003 si altul care a fost deschis in 31/05/2006. Anexez copii ale documentelor de semnare a contractelor de deschidere a conturilor societatii si documente doveditoare referitoare la situatia miscarii conturilor in perioada 01.01.2006-30.06.2010. Alta societate detine doua conturi, unul care a fost deschis in 20.04.2004 si contul care a fost deschis in 11.04.2002. Anexez copii egalizate ale contractelor de deschidere a conturilor societatii precum si documente doveditoare referitoare la evolutia miscarii conturilo, in perioada 01.01.2006- 30.06.2010¬

VINTU SORIN OVIDIU

La momentul in care impotriva inculpatul VINTU SORIN OVIDIU s-a luat masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara era stabilit ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat in baza dispozitiilor sale, prin transfer bancar,  dintr-un cont deschis la o banca cu sediul in Nicosia, Cipru, in contul unei societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul are acces cu ajutorul inculpatului OCTAVIAN TURCAN, sau in numerar, prin intermediul lui VIRGIL POPA, fratele condamnatului POPA NICOLAE, cu sprijinul inculpatului STOIAN ALEXANDRU.

In momentul de fata, urmarirea penala efectuata a stabilit cu certitudine ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat prin contributia inculpatului OCTAVIAN TURCAN, in baza dispozitiilor inculpatului SORIN OVIDIU VINTU, prin transfer bancar,  din contul  firmei din Nicosia in contul societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul POPA NICOLAE are acces.

Pe de alta parte, din cuprinsul proceselor verbale certificate pentru autenticitate, prin care, in temeiul art.913 din Codul de procedura penala si in baza ordonantelor provizorii si al autorizatiilor emise de catre TRIBUNALUL BUCURESTI, s-a procedat la redarea integrala in forma scrisa a continutului convorbirilor si comunicarile interceptate, au confirmat faptul ca activitatea infractionala desfasurata de catre inculpatul VINTU SORIN OVIDIU s-a realizat numai prin intermediari, in principal inculpatul STOIAN ALEXANDRU, care a purtat o parte din discutiile cu Virgil Popa aflat in INDONEZIA in prezenta inculpatului VINTU SORIN OVIDIU.

Astfel, s-a stabilit ca numerele de telefon utilizate de inculpatul VINTU SORIN OVIDIU si cel utilizat de catre inculpatul STOIAN ALEXANDRU si inregistrat pe seama unei SRL la care acest inculpat este unic asociat si administrator s-au aflat in aceeasi locatie ¬unde inculpatul VINTU SORIN OVIDIU isi are resedinta, respectiv domiciliul ¬¬ cartele prepaid, de la care si spre care s-au efectuat un numar de 68 de apeluri ori s-au trimis mesaje SMS spre numere de telefon aflate pe teritoriul Republicii Indonezia.

Cu toate acestea,  dupa cum rezulta din procesul-verbal intocmit la data de 02.12.2009 in baza prevederile art.90-91 din Codul de procedura penala, prin care s-a constatat examinarea inscrisurilor – acte de constatare si note  – referitoare la comunicatiile si imaginile inregistrate in legatura cu numitii Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Popa Nicolae, Popa Virgil si Caciula Anca, precum si suportul de memorie externa CD marca EPRO seria inregistrat sub nr.2.003.529, care ne-au fost comunicate prin adresa nr.25717 din 02.12.2009 a SERVICIULUI ROMAN DE INFORMATII, inscrisuri rezultate din exploatarea mandatului din 29.09.2009 emis de catre INALTA CURTE DE CASATIEI SI JUSTITI rezulta elemente de fapt care servesc la constatarea existentei infractiunii pentru care inculpatul VINTU SORIN OVIDIU a fost invinuit si la cunoasterea imprejurarilor necesare justei solutionari a cauzei, astfel:

La data de 09.10.2009, la ora 12:12:27, SORIN OVIDIU VANTU il contacteaza, prin intermediul terminalului de telefonie mobila  pe POPA NICOLAE, (Indonezia). In cadrul discutiei, POPA NICOLAE mentioneaza ca ¬ajungem la partea cu banii (¬) generalul ¬, ai mei¬¬, afirmand ¬ce trebuie acum ¬ trebuie 43 000¬, cei doi convenind ca acesta sa primeasca anual o suma de 200 000, ¬preferabil de primit cam in perioada asta (¬) inainte de sarbatori.¬

Popa Nicolae  :- Alo?

Sorin Ovidiu Vantu:- Salut.

Popa Nicolae- Salut.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Scuza-ma tati… Sunt locuri, ti-am spus, de unde nu  pot vorbi din diverse considerente.

Popa Nicolae:- Da mi se pare normal, nu trebuie sa te scuzi.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da, golanas mic. Spune, batrane.

Popa Nicolae: – Da… Pai, Sorin, in primul rand am aflat cum il cheama pe ala,care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de doua ori…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da… Cum il cheama?

Popa Nicolae:- COSTEA.

Sorin Ovidiu Vantu :- Da…

Popa Nicolae :- Am si un numar de mobil pe care l-a lasat el la ai mei, ca sa i-l  dea lu’ frati-miu, sa-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea sa-l sune. Mi se pare normal.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Am inteles. OK, sa-mi dai un SMS cu numele si cu                                 telefonul lui.

Popa Nicolae:- OK, OK. Macar am aflat de el. Ti-am zis, a fost deja de doua

ori… Nu stiu, e de capul lui… habar nu am.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da… Deci sa-mi dai un SMS cu telefonul… si locul de unde este.

Popa Nicolae:- Asta nu stiu exact. Ti-am zis, e subcomisar la Politia Capitalei. Sa-l f.. in gura.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Pai da, daca e la Capitala… Esti sigur ca e de la Capitala?

Popa Nicolae:- Ba da… Deci asta stiu… Numai atata stiu. Numai numele si

numarul asta de telefon.

Sorin Ovidiu Vantu  :- OK. Mi-l dai pe…

Popa Nicolae:- Iti dau SMS.

Sorin Ovidiu Vantu  :- … pe SMS, da.

Popa Nicolae:- Zi-mi si mie de fii-mea. Stii ceva, cum este?

Sorin Ovidiu Vantu  :- Batranelule, ti-am mai spus. E doar pe iarba, nu e pe altceva…

Popa Nicolae:- Ihi…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Anturajul este prost, GIGELU cu care este combinata  nu are prea mare afectiune pentru ea, e o prietena de-a  lui printre multe altele. GIGELU are 31 de ani… aaa… solutia pe care o recomand vazand despre ce… si o tapeaza de bani. Solutia pe care… Ala nu lucreaza nicaieri. Solutia pe care o am vizajez eu, prietene, este sa nu-i mai dai nici 5 bani. De ce-ti sugerez solutia asta? Exact aceeasi problema am avut-o eu cu IOANA si exact asta este solutia pe care am mers. Nu i-am mai dat 5 bani. Si dupa o perioada de ura, revolta si furie, si-a revenit si totul este OK. Si era tot la varsta asta.

Popa Nicolae:- Am inteles.

Sorin Ovidiu Vantu  :- De aceea, taie-i orice sursa de finantare. Sugerez sa-i duca maica-sa mancare, strict de mancare, si sa-i lase bani foarte, foarte putini, cat sa aiba pentru tigari. Deci nu-i mai da bani. Marea problema a fiica-tii, s-a obisnuit cu bani multi, toaca bani multi, a ajuns sa-si plateasca propria ei curte, si de aici tot derapajul. Nedandu-i bani,

o obligi sa se angajeze, cum s-a angajat fiica-mea la LONDRA. Ca nu i-am mai dat eu bani, si s-a angajat. Si-a gasit un serviciu si a inceput sa munceasca. Cand a inceput sa munceasca si sa castige banii ei, brusc a devenit foarte cumpatata cu acesti bani.

Popa Nicolae:- Na… bine… Ea munceste. Inteleg acuma ca s-a inscris la alta facultate, sa inceapa alta facultate. Ar fi pe un drum.

Sorin Ovidiu Vantu  :- A… sa munceasca sa-si plateasca. Nu-i mai da bani.  Toata povestea ei vine de la bani.

Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, si oricum hotarasem sa nu-i mai dau…

Sorin Ovidiu Vantu  :- E, las-o in p.. mea, ca i-ai dat zeci de mii, sute de mii… Lasa-ma dracului in pace. am aflat mai multe. Deci, nu-i  mai da bani. Las-o sa traiasca dintr-o leafa, si-ti garantez ca in 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urat. Mai departe.

Popa Nicolae:- Pai, na, ma… cu asta… acum ajungem la partea cu banii.      Generalul¬, ai mei…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da. Deci ai tai, cand vrei sa vina?

Popa Nicolae:- As fi vrut sa ajunga la mine inainte de 12 decembrie, cand e ziua lu’ taica-miu si face 80 de ani.

Sorin Ovidiu Vantu  :- S-a facut. Ma ocup. Mai departe.

Popa Nicolae:- Cu generalul… da semne, e… ti-am zis, el nu…

Sorin Ovidiu Vantu  :- Da mai, trebuia sa-mi dai… Bai batrane, trebuia sa-mi dai niste scoruri. Zi…

Popa Nicolae:- Ti-am zis, la el, ce trebuie acuma… trebuie 43 000.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Am inteles. Ti-ai fixat care e suma lunara, dupa aia, de care ai nevoie?

Popa Nicolae:- O… suma anuala, Sorin… m-am gandit ca un 200 000 ar  acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar… anual.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Te referi la suma anuala, da?

Popa Nicolae:- Da, da, da.

Sorin Ovidiu Vantu  :- S-a facut. Deal.

Popa Nicolae:- Preferabil de primit intodeauna cam in perioada asta, ca sa fie si inainte de sarbatori, sa nu stau de sarbatori sa astept.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, s-a facut.

Popa Nicolae:- Cam astea.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, golanas mic. Hai, te saruta Sorin, golane, si incep sa iau masuri pentru toate alea.

Popa Nicolae:- OK, s-a facut. Mersi mult.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Bine, banditule. Te pup. Pa.

Popa Nicolae:- Bine, si eu te pup.

Sorin Ovidiu Vantu  :- Pa, pa.

La data de 20.10.2009, la ora 17:18:24, SORIN OVIDIU VANTU primeste, prin intermediul terminalului de telefonie mobila de la POPA NICOLAE un mesaj SMS, din continutul caruia rezulta ca lucrurile sunt ¬destul de presante (¬) am fost intrebat ce se intampla (¬) am motivat intarzierea invocand probleme de familie¬, dupa cum rezulta din nota de redare anexata al carei cuprins este : ¬Buna! Daca poti, suna-ma, te rog. Oricum, lucrurile sunt destul de presante. Azi e 20 oct. si am fost intrebat ce se intampla. Am motivat intarzierea invocand probleme de familie. Sper sa tina.¬

La data de 30.10.2009, la ora 12:29:24, SORIN OVIDIU VANTU, prin intermediul terminalului de telefonie mobila il contacteaza pe POPA NICOLAE,. SORIN OVIDIU VANTU afirma ca ¬acesta e circuitul, cam 10 zile, dupa cum bine stii¬, iar POPA NICOLAE il contrazice sustinand ca ¬au venit si de pe o zi pe alta¬. In continuare reiese ca respectivul circuit a fost stabilit in urma cu ¬vreo doi ani¬. POPA NICOLAE solicita bani pentru ca parintii sai sa efectueze o excursie in Indonezia, cu escala la Amsterdam, de unde ar urma sa fie procurate fara rezervare biletele de avion pentru destinatia finala. In acest sens, cei doi stabilesc ca POPA VIRGIL, fratele celui in cauza, sa ia legatura cu SORIN OVIDIU VANTU :

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vantu:- Salut, batrane! Ma auzi?

Popa Nicolae:- Eu te aud.

Sorin Ovidiu Vantu:- Acuma te aud si eu. Batranelule, plata s-a efectuat, urmeaza sa-ti vina. Deci era efectuata plata. Ma auzi?

Popa Nicolae:- Da, te aud, numai ca… Na, ca naiba…

Sorin Ovidiu Vantu:- Mai, asta e. Asta e circuitul. Cam 10 zile, dupa cum bine stii, fac pe circuit. Intotdeauna asa a fost.

Popa Nicolae:- Au venit si de pe o zi pe alta, cateodata. Ma rog, asta e… Asta vroiam, sa  fii sigur ca a facut-o.

Sorin Ovidiu Vantu:- Da, mami. Stai putin, nu stiu cand iti ajung tie, efectiv de la ultimul virament. Dar eu ca sa ti-i trimit, tati, fac mai multe transferuri, nu fac… Intelegi tu? Si de aceea zic, circuitul face 10 zile. Dar ti-am mai spus si acum vreo doi ani ca asta e circuitul. Deci s-au trimis, golane, nu-ti fa probleme. Stii ca nu ma joc cu povestile astea. Stiu in ce situatie esti, nu ma joc cu d-astea. Au fost trimisi, tati, urmeaza sa-ti vina.

Popa Nicolae:- Of, of, of…

Sorin Ovidiu Vantu:- Alo?

Popa Nicolae:- Da, te aud, te aud.

Sorin Ovidiu Vantu:- Pentru rest. Pentru rest, pentru parintii tai. Sa-l sune pe LUCIAN BORONEA cineva din partea… Frati-tu sa-l sune pe LUCIAN BORONEA, pentru bilete si aranjamente de mars.

Popa Nicolae:- Stai nitel, ce bilete? Bilete… el nu poate sa aranjeze                          decat din BUCURESTI pentru AMSTERDAM, atat. Restul, dupa cum am vorbit, trebuie cumparate de acolo, pe loc. Nu are ce sa aranjeze LUCIAN. N-am vorbit asa?

Sorin Ovidiu Vantu:- Am uitat, tati. OK.

Popa Nicolae:- Nu, da stai un pic. Nu, hai ca sa nu avem neintelegeri. Adica, sa nu intelegi tu gresit.

Sorin Ovidiu Vantu:- Am inteles mai, mi-ai spus. Am uitat… Ho!

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vantu:- Gata, ho… Sa ma caute VIRGIL. Dar problema este, esti sigur ca VIRGIL nu va cheltui banii?

Popa Nicolae:- Sunt sigur. Am vorbit cu el…

Sorin Ovidiu Vantu:- N-am nici o incredere in omul ala, asta e toata treaba.

Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, si de aia am vorbit cu el, nu numai o data, si i-am spus asa: “Bai, gandeste-te, sa nu te puna dracu’ sa pui banii, sa zici ca-i pui pentru o zi, sau pentru o ora, ca nu stiu ce scoti, pentru ca este ultima ocazie cand eu pot sa-i vad pe babaci. Sa nu te puna dracu'”. Zice: “Nu. Iti jur pe sufletul copilului meu, si pe mine, iti jur pe mine ca nu fac nimic…”.

Sorin Ovidiu Vantu:- Bine, sa ma caute… Alo?

Popa Nicolae:- Da?

Sorin Ovidiu Vantu:- Sa ma caute luni… sa ma caute frati-tu.

Popa Nicolae:- OK.

Sorin Ovidiu Vantu:- Bine… Bine. Te pup batrane.

Popa Nicolae:- Si eu te pup. Astept. OK.

La data de 03.11.2009, la ora 14:13:49, Sorin Ovidiu Vantu il contacteaza, prin intermediul terminalului de telefonie mobila pe POPA NICOLAE. Din discutie rezulta ca suma convenita a fost trimisa, fara a fi insa receptionata in contului lui POPA NICOLAE. Sorin Ovidiu Vantu afirma ca il va chema pe fratele lui POPA NICOLAE, pentru a-i da ¬si pentru parintii tai.¬ dupa cum rezulta din nota de redare anexata al carei cuprins este: In ziua de 03.11.2009, la ora 12:17:26, Sorin Ovidiu Vantu primeste, prin intermediul terminalului de telefonie mobila un mesaj scris (SMS). ¬Imi pare rau ca fac asta. O sa te sun la fiecare 15 min ptr ca trebuie sa vorbim. Te rog sa lasi nervii deoparte si sa ma asculti. Doar atat!¬. La ora 14:13:49, Sorin Ovidiu Vantu il contacteaza, prin intermediul terminalului de telefonie mobila, pe POPA NICOLAE

Popa Nicolae : – Hallo!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Da, VIOREL.

Popa Nicolae : – Aaa! Da, salut! Ce faci?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Spune, VIOREL!

Popa Nicolae  : – …

Sorin Ovidiu Vantu  : – Alo!

Popa Nicolae : – Alo, da! Stai un pic. Dormeam. Lasa-ma sa-mi revin un  pic. Ok! Sorin Ovidiu Vantu, intrebare: cand mi-ai trimis  banii pe care zici ca mi i-ai trimis?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Nu pe care zic. Pe care ti i-am trimis, ba, baiatule. Deci azi, maine, conform calendarului, trebuie sa-i ai in cont.

Popa Nicolae: – N-au ajuns si…

Sorin Ovidiu Vantu :- Asta este. Sunt trimisi, am verificat, cel tarziu maine, daca nu cumva chiar si astazi trebuie sa-i ai in cont.

Popa Nicolae: – De ce te simt ca esti suparat pe mine?!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Nu sunt suparat, bai. Sunt f… in toate partile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinte de bani din 7.000 de directii. E o criza uriasa aici, nu sunt suparat, sunt intins in toate directiile, asta este tot, am si alte treburi, nu sunt numai la dispozitia ta (vectorul urla la telefon-n.n.). Nu pot sa stau…eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap si tu imi dai 5.000 de telefoane pe ora. Bai, VIO, ce-i cu tine, te-ai tampit? Ce-i cu tine?

Popa Nicolae : – Nu m-am tampit, dar intelege ca mi-e greu si mie.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Ba, sunt de acord ca ti-e greu, dar pana una-alta eu te intretin, punct. Deci nu-mi crea o presiune mai mare decat cele pe care le am.

Popa Nicolae: – Sa stii ca daca strigi la mine, nu rezolva absolut nimic.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Sunt nervos!

Popa Nicolae : – Si eu pot sa fiu nervos. Tu nu stii cat de nervos pot sa fiu si eu cateodata.

Sorin Ovidiu Vantu  – Ei! Distinse Popa Nicolae , stii ceva? Enerveaza-te! Banii ti i-am trimis, azi-maine trebuie sa soseasca. Punct.

Popa Nicolae: – Auzi?

Sorin Ovidiu Vantu  : – Te rog!

Popa Nicolae: – Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Poftim?

Popa Nicolae: – Eu te iubesc, ma. Cand mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai facut sa rad. Sorin Ovidiu Vantu, te iubesc, tu nu stii cat de mult te iubesc eu pe tine. Esti asa de tampit si de… Ce dracului! Hai, ma…

Sorin Ovidiu Vantu : – Deci am grija. Si ceea ce spun ca fac, aia si fac.

Popa Nicolae : – Alo!

Sorin Ovidiu Vantu : – Nu mai pune chestiuni suplimentare. Bai, tu habar n-ai ce este aici. Si in ce situatie reala sunt.

Popa Nicolae : – Vrei sa-ti raspund cu asemenea?  Tu habar n-ai ce este aici si habar n-ai…

Sorin Ovidiu Vantu : – Stii ceva? Iti dau cuvantul meu ca as prefera sa stai sa-ti f… tu capul aici, sa ma intretii pe mine acolo.

Popa Nicolae : – Dumnezeule, dar stii ca as vrea sa se poata intampla chestia asta? As vrea!

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine. VIOREL, hai ca suntem prea nervosi.

Popa Nicolae : – Alo! Alo!

Sorin Ovidiu Vantu : – VIOREL, m-auzi?

Popa Nicolae: – Da, te aud.

Sorin Ovidiu Vantu : – Am un milion… Am si alte treburi, ti i-am trimis, baga la cap sa-ti vina. O sa chem si pe frate-tu sa-i dau si pentru parintii tai. Gata! Nu ma mai f… la cap. Pa!

Popa Nicolae  : – Bine, ma, nu te mai f… la cap. Te pup!

Sorin Ovidiu Vantu : – Pa!

Popa Nicolae : – Te iubesc! Alo?

Sorin Ovidiu Vantu : – Da, mai.

Popa Nicolae : – Pa!

Sorin Ovidiu Vantu : – Poftim? Alo?

Popa Nicolae : – Pai mi-ai inchis sau nu mi-ai inchis?

Sorin Ovidiu Vantu : – Pai nu ti-am inchis. Spune!

Popa Nicolae  : – Pai ce sa spun? Mi-ai zis sa inchidem? Hai, astept sa inchizi. Inchide tu!

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, VIOREL, te sarut, pa!

Popa Nicolae: – Pa!

La data de 04.11.2009, la ora 12:27:35, Sorin Ovidiu Vantu primeste, prin intermediul terminalului de telefonie mobila, de la POPA NICOLAE, un mesaj SMS. Din continutul acestuia rezulta ca suma nu a ajuns in contul lui POPA NICOLAE, acesta solicitand intelegere si pentru situatia parintilor sai, care ar dori sa-l vada, dupa cum rezulta din nota de redare anexata al carei cuprins este: ¬Salut! N-a ajuns nimic la mine. Nici nu mai dau telefon la banca, pentru ca mi-e rusine. Inteleg ca nu te-ai vazut cu dobitocu’ de frati-miu. Nu mi-e de el, mi-e de ai mei, ca-s batrani si nu merita chestii d’astea. Ok. Cam atat.¬

La data de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vantu este contactat, prin intermediul terminalului de telefonie mobila de catre Octavian Turcan. .Sorin Ovidiu Vantu solicita acestuia unele explicatii cu privire la transferul sumei in cauza, cei doi convenind ca Octavian Turcan sa il contacteze pe POPA NICOLAE si sa rezolve problema, dupa cum rezulta din nota de redare anexata al carei cuprins este

Octavian Turcan- Da, SORIN.

Sorin Ovidiu Vantu: – Aia 700.000 pe care ti-am spus sa-i platesti, i-ai platit?

Octavian Turcan:   – Am platit 400 si 300 trebuie sa plece azi sau maine. Asa dau, din doua surse diferite prin doua banci.

Sorin Ovidiu Vantu: – Dar de ce nu i-ai dat odata, ca erau bani de salarii, trebuiau platiti in aceeasi zi,  trimisi in aceeasi zi.

Octavian Turcan:   – Pentru ca s-au dus din doua banci diferite. Noi avem…

Sorin Ovidiu Vantu: – Pai stai, din doua banci diferite la o saptamana diferenta, dragul meu? Asta-i o gluma probabil, nu? O folosim catre altii, n-o folosim intre noi? Cand pleaca?

Octavian Turcan:   – Maine pleaca.

Sorin Ovidiu Vantu: – Te salut!

In ziua de 04.11.2009, la ora 19:46:58, Sorin Ovidiu Vantu este contactat, prin intermediul terminalului de telefonie mobila de catre  Octavian Turcan

Octavian Turcan:  – Anul trecut in noiembrie-decembrie, s-a finantat cu 2.700.000, in 2009 s-a finantat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000.

Sorin Ovidiu Vantu : – Bine, tati. Deci… Ce voiam sa te mai intreb. Ma, tu maine vii… Of, cum dracu facem… ca-i in telefonul asta si nu stiu sa-l scot din telefon numarul baiatului.

Octavian Turcan: – Eu maine la ora 10 sunt in Otopeni si vin direct la tine.

Sorin Ovidiu Vantu : – Pai maine ma duc la CHISINAU si vreau sa plec la 8 dimineata de aici. Dar fac o alta chestie. Iti dau… Bai, Octav , ceva nu mi se invarte rotund si te-as ruga sa fii onest cu mine. Banii la REALITATEA nu i-ai trimis la timp, la asta n-au ajuns banii ca e contul gresit cu toate ca in contul ala am virat… S-a intamplat ceva, ai vreo problema?

Octavian Turcan: – Nu. Cu mana pe inima iti spun ca nu s-a intamplat, banii stau in cont…

Sorin Ovidiu Vantu: – Deci nu sunt probleme.

Octavian Turcan:- Nu sunt probleme.

Sorin Ovidiu Vantu: – Pe care eu sa nu le cunosc.

Octavian Turcan:   – Deci nu sunt probleme pe care tu sa nu le cunosti. Ai cuvantul meu.

Sorin Ovidiu Vantu: – Atunci facem… La ce ora zbori tu?

Octavian Turcan: – Eu decolez la ora 8:15, ora Bucurestiului.

Sorin Ovidiu Vantu: – Eu am sa scot acuma telefonul omului din memorie,  intamplat. Si roaga-l pentru clarificari. Da?

Octavian Turcan:   – Da.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Deci ii scrii un mesaj.

Octavian Turcan:  – Exact.

Sorin Ovidiu Vantu  : – Si eu scot acuma numarul de telefon al omului. E 00628, asta este prefixul si de acuma il caut mai departe. Te pup, pa, hai ca te sun imediat inapoi. Cu toate ca nu stiu sa scot telefonul, f… Bine, vad eu. Pa, pa!

Sorin Ovidiu Vantu  : – Eu pot sa-l rog pe GHENADIE sa vina la tine si GHENADIE imi da si telefonul, poate la dansul acuma e seara tarziu. Ca el are cu 6 ore …

Octavian Turcan:  – Bravo! Trimite-l pe GHENADIE la mine, ii dau telefonul asta si scoate el si face toate treburile. Ca ala a devenit extrem de nervos acolo, ca crede ca-l trag pe p… Si n-am chef acuma de o alta problema. Hai! Bine, sa vina GHENADIE incoace, tati, te pup! Pa!

La data de 05.11.2009, prin intermediul terminalului de telefonie mobila este realizat un schimb de mesaje, cu numitul POPA NICOLAE.  Din continutul mesajelor SMS transmise, rezulta ca suma a fost virata catre ¬. Cont:  ¬, intarzierea datorandu-se unei greseli de completare a ordinului in cauza, desi ¬pana acum asa s-a efectuat de fiecare data.¬, dupa cum rezulta din nota de redare anexata al carei cuprins este  ¬Aveti noutati?.¬

La data de 09.11.2009, la ora Sorin Ovidiu Vantu receptioneaza, prin intermediul terminalului de telefonie mobila de la numitul POPA NICOLAE, un mesaj de confirmare a primirii sumei. In data de 10.11.2009, la ora 11:50:31, prin mesaj SMS, POPA NICOLAE solicita lui Sorin Ovidiu Vantu sa transmita si parintilor sai banii pentru biletele de excursie, ¬Buna! Au ajuns,in sfarsit! Multumesc! Maine pot rezolva toate problemele aici. Rugaminte mare : rezolva si cu ai mei urgent si mai trimite-mi macar o transa la fel, curand,ptr ca asta doar imi acopera necesitatile de moment. Te pup,pa !¬ In ziua de 10.11.2009, la ora 11:50:31, Sorin Ovidiu Vantu primeste, prin intermediul terminalului de telefonie mobila un mesaj scris (SMS). ¬Buna ! Am platit azi totul. Toata lumea multumita. Spune-mi,te rog,cand poti sa le dai alor mei ptr bilete ? Mai e numai 1 luna pana cand ar trebui sa ajunga si trebuie sa rezerve locurile,daca n-o fi deja cam tarziu ca e sezon de varf.¬

La data de 01.12.2009, utilizatorul terminalului de telefonie mobila, utilizat de POPA VIRGIL, transmite lui SORIN OVIDIU VANTU,, un mesaj telefonic tip SMS in cadrul caruia ii precizeaza ca o anumita persoana apreciaza ca necesara realizarea unei discutii Buna dimineata Sorin. Te roaga frumos: e nevoie sa vorbiti. Multumesc mult! POPA VIRGIL.

Cu toate acestea, coroborarea probelor dosarului a fost practic dificila pana la data de 23.08.2010, cand MINISTERUL JUSTITIEI SI ORDINII PUBLICE din Republica CIPRU a raspuns cererii de asistenta judiciara privind investigatia penala impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, asistenta judiciara initiata de catre PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE in baza Conventiei din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si ale Protocolului din 16 octombrie 2001 la aceasta Conventie fiind atasate probele stranse de catre Politia din Cipru, despre care s-a facut vorbire mai sus.

STOIAN ALEXANDRU

La momentul in care impotriva inculpatul STOIAN ALEXANDRU s-a luat masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara era stabilit ca acesta a discutat in mod repetat cu Virgil Popa, fratele condamnatului, care se afla la Jakarta ¬ Indonezia, practic fiind ¬interfata¬ comunicarilor catre inculpatul SORIN OVIDIU VINTU cu privire la transmiterea sumelor necesare de bani pentru condamnatul POPA NICOLAE, care se afla in arestul politiei indoneziene.

In momentul de fata, urmarirea penala efectuata a stabilit cu certitudine ca transmiterea sumelor de bani s-a realizat prin contributia inculpatul OCTAVIAN TURCAN, in baza dispozitiilor inculpatului SORIN OVIDIU VINTU, prin transfer bancar,  din contul  din Nicosia Cipru, in contul societati comerciale inregistrate in Indonezia la care condamnatul POPA NICOLAE are acces.

Pe de alta parte, din cuprinsul proceselor verbale certificate pentru autenticitate, prin care, in temeiul art.913 din Codul de procedura penala si in baza ordonantelor provizorii si al autorizatiilor emise de catre TRIBUNALUL BUCURESTI, s-a procedat la redarea integrala in forma scrisa a continutului convorbirilor si comunicarile interceptate, rezulta probe concludente si utile referitoare la activitatea infractionala desfasurata de catre inculpatul STOIAN ALEXANDRU:

In ziua de 01.04.2010, la ora 20:59:44,  STOIAN ALEXANDRU , este contactat de VALI, aflata la postul STAN VASILICA

A.STOIAN: Sarut-mana.

VALI: Te pup. Mai m-am gandit: daca e sa vorbesti cu Andre, n-are ce sa banuiasca. Ca din moment ce el are, deci Domnule, asta a iesit la tragere.

A.STOIAN: Nu-i problema, ca noi stim ca au completat amandoi in acelasi timp. Stii, in aceeasi zi. Si-l gasim formularul colegului lui cu siguranta. Au completat amandoi in acelasi timp.

VALI: Dormeai, te-am trezit?

A.STOIAN: Nu, sunt langa asta mic, a adormit. Si maica-sa face putina treaba si eu il tin aici.

VALI: Vezi sa nu-l trezesti.

A.STOIAN: Nu-i o problema.

VALI: Am inteles. OK. Daca nu gasiti, na…

A.STOIAN: E, ne descurcam. Daca intampinam greutati, avem varianta cealalta. Nu-ti face griji, ne descurcam.

VALI: Sa n-ajungeti la altul.

A.STOIAN: Nu, cu siguranta.

VALI: Bine.

A.STOIAN: OK.

VALI: TE pup, o seara buna.

A.STOIAN: Sarut-mana si tie. O seara buna.

VALI: A!

A.STOIAN: Te rog.

VALI: N-a zis nimic Sorin de trecerea pe dialog, nu? Daca nu ti-a dat niciun raspuns…

A.STOIAN: Absolut nimic. Nu. Incepusem eu sa-i spun si zice: Pai stiu. ¬¬Da, dar ce nu stiti este faptul ca, in cazul in care vreti sa faceti, eu stiu, se blocheaza vreo cartela, se intampla ceva si operatiunile noastre, mai bine zis ale tale, zic, operatiunea lui Vali este mult mai inceata, fiindca nu are nicio relatie acolo. Si a zis ca sa stiti dumneavoastra, sa aveti in vedere acest aspect. Ca pana gaseste, o sa dureze putin timp. Si a zis Bine, bine.

VALI: Nu mai zic nimic. Sa vedem daca plange, facem. Daca nu, asta e.

A.STOIAN: OK. Dar ne descurcam, trebuie sa ne descurcam.

VALI: Da. Vad ca nici lui nu i-a mai zis nimic.

A.STOIAN: A. Vedem noi.

VALI: Da, OK, bine, te pup, o seara buna.

A.STOIAN: Noapte buna, sarut-mana si tie, pa, pa.

In ziua de 02.01.2010, la ora 18:45:08, se primeste urmatorul mesaj scris (Mobil, Indonezia):     ¬Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles. Daca n-am toata motorina in cateva zile, nu pot rezolva nimic. Si fara grija: eu nu livrez pana nu am deja pachetul langa mine. Va pup¬

In ziua de 04.01.2010, la ora 13:27:43, Alexandru Stoian, ia legatura cu un domn, cu care discuta urmatoarele:

DOMN:  Alo?

A.STOIAN:  Noroc! Ai primit mesajul?

DOMN:  Seara buna! In secunda trecuta l-am primit si, cand am luat telefonul, sa vad mesajul, m-ai sunat.

A.STOIAN:  Ok. Incearca sa faci rost de un alt numar, o alta jucarie, si peste doua ore te auzi cu cine trebuie. Ok?

In ziua de 04.01.2010, la ora 15:19:09, se primeste urmatorul mesaj scris (Mobil Indonezia): Seara buna. Acesta este nr. :

In ziua de 04.01.2010, la ora 16:20:47, ALEXANDRU STOIAN contacteaza UN DOMN (Mobil Indonezia):

INTERLOCUTOR: Seara buna.

ALEXANDRU STOIAN: Tot eu sunt. Hai ca nu am putut sa ma apropii deloc. E groasa, ce sa zic? Da. Am reusit sa stam de vorba si sa-ti transmit niste chestii.

INTERLOCUTOR:  Asa. Te ascult.

ALEXANDRU STOIAN: Asculta-ma cu atentie: tu ai fost trimis acolo ca sa rezolvi o chestie cu alea 3 cisterne, sa-l scoti si dupa care sa dai restul de cisterne. Si ceva se intampla. Adica nu-i place ce se intampla.

INTERLOCUTOR: Nu-i place ce se intampla?

ALEXANDRU STOIAN: Da. Ca ai avut sau ai cele 3 cisterne si n-ai reusit sa-l scoti pana acum si considera ca ceva se intampla, ceva neplacut. Acum, zice asa: daca consideri ca nu poti sa faci ceva acolo, putem sa aranjam lucrurile in felul urmator. Primesti tu cisternele intr-un alt cont si trimitem pe cineva sa se ocupe de chestia asta. Si ne ocupam pe urma de restul. Si de tine si de tot.

INTERLOCUTOR: Lucrurile nu stau asa. Deci in primul rand regret foarte tare ca nu a reusit sa discute cu mine. In al doilea rand, chestiunea este asa. Zic, nu a reusit sa discute el cu mine. Dar asta este. Discutam noi doi si tu ii transmiti ceea ce spun eu. Inteleg ca este nelinistit si ca nu-i place ca nu s-a rezolvat treaba pana acum, dar discutia mea cu oamenii la inceput nu a fost ca voi da pe transe. Eu cand le-am spus lor la inceput ca voi da jumatate si jumatate peste 3 saptamani, initial au zis: este ok, nicio problema. Intre timp, cele 3 saptamani s-au scurs. Eu cand m-am intalnit cu ei pe 31 si s-a pus problema ca pe 31 se rezolva treaba, sa am grija ca luni dimineata, de fapt astazi, la prima ora sa fiu pregatit cu tot ce trebuie, eu am spus da, voi fi pregatit cu jumatate, iar jumatate intr-o saptamana, maxim 10 zile. Si in momentul ala, oamenii s-au sculat si au spus: nu. Ai spus in 3 saptamani. Luni sunt deja 3 saptamani. Deci nu exista. Dupa care s-a ridicat frumusel, a plecat, s-a intors peste 2 ore si mi-a spus imi pare rau, nu se poate rezolva decat intr-o saptamana, maxim 10 zile. Eu ce sa inteleg? Nu se poate. Oricum, am reusit sa obtin deal-ul ca primesc pachetul si apoi livrez. Ceea ce iarasi este o realizare mare.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Lucrurile nu stau chiar asa de simplu cum considera el. Deci in niciun caz nu ma retrag din chestia asta.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Sa inteleaga ca asa cum s-a discutat de la inceput suntem exact in aceeasi situatie, suntem cu totul dedicati acestei chestiuni. Nu exista niciun fel de indoiala vis-a-vis de comportament, vis-a-vis de suspiciunile ca s-ar face un deal cu cineva, sau ceva de genul asta. Nici ca cifre nici ca si comportament. Deci sa nu-si faca niciun fel de griji. Ceea ce el i-a spus candva, acum 9 ani cand a plecat, a ramas valabil si va fi valabil intotdeauna. Deci nu exista de aici neliniste ca, eu stiu, se gandeste cineva sa spuna ceva impotriva lui, si o sa faca ceva impotriva lui. Sa nu se gandeasca la asta: nici ca cifre, nici ca fapte.

ALEXANDRU STOIAN: Ok, da.

INTERLOCUTOR: Chestiunea nu este chiar asa de simpla cum zice. Avem cei mai buni avocati din tara. Deci cei 2 care au aparut in presa, sunt cei mai buni si cei mai faimosi din tara asta.

ALEXANDRU STOIAN: Da.

INTERLOCUTOR: Da? Stim exact cum trebuie facut dar astia sunt dificili. Nici macar nu-ti spun in fata ce gandesc. Asa cum am fost pus in situatia respectiva. Daca eu sunt pregatit cu totul aici, pot sa fortez si sa prind urmatorul tren, care este undeva saptamana viitoare, in jur de 15. Daca nu sunt pregatit, vom bate apa in piua. Da?

ALEXANDRU STOIAN:  Da, da.

INTERLOCUTOR: Deci asta este mesajul. Fara sa fiu pregatit cu toate cisternele, nu exista nicio sansa. Unu. Doi, nu ma retrag din chestia asta. Trei, sa nu-si faca probleme, sa nu ne banuiasca de niciun fel de treaba urata. Suntem corecti si cinstiti si asa vom fi pana la capatul a tot ceea ce se intampla.

ALEXANDRU STOIAN: Ok.

INTERLOCUTOR: Da? Si in continuare imi exprim dorinta sa vorbeasca el personal cu mine.

ALEXANDRU STOIAN: Ok.

INTERLOCUTOR: Da? Ok, mersi frumos.

ALEXANDRU STOIAN: Bine, ciao.

INTERLOCUTOR: Numai bine. Ciao.

In ziua de 13.01.2010, la ora 15:16:46,  Alexandru Stoian ia legatura cu UN DOMN  aflat la postul telefonic, cu care poarta urmatorul dialog:

A.STOIAN: Buna! Ce faci?

DOMN: Uite, bine. Tu?

A.STOIAN: Uite ca ieri nu am reusit sa dau de tine, sa vorbesc cu tine si reusesc acum. Intrebarea mea este: sunt noutati?

DOMN: Ai primit mesajul?

A.STOIAN: Probabil ca acum.

DOMN: Probabil ca acum. Da. Ti-am trimis de ieri mesajul. De aseara, dupa ce am avut eu intalnirea aici, mai tarziu, pe la ora 10-11, nu stiu pe la ce ora. Deci treaba este rezolvata, s-a primit scrisoarea pe care o asteptam, oamenii nu asteapta decat ca eu sa fiu pregatit. Citeste mesajul si vei vedea acolo toate detaliile. Deci suntem gata!

A.STOIAN: O.K, am inteles!

DOMN: Figura aia cu inainte si dupa aia nu tine, nu vor! Mi-au spus clar ieri: domnule, cand esti pregatit, dai semnal!

A.STOIAN: O.K. Chestia ai nu s-a putut, care ai cerut-o tu, nu se poate fiindca…intelegi…

DOMN: Am inteles! Oricum, ca sa se stie ca exista aceasta posibilitate, daca se doreste!

A.STOIAN: O.K. deci sunteti pregatiti, decat astepti transportul.

DOMN: Exact! Eu astept transportul si in secunda in care am dat o.k.-ul s-a rezolvat treaba! Si e pacat sa pierdem ocazia asta, pentru ca, deja, conjuncturile sunt un pic cam ciudate aici. Nu pot sa-ti dau multe detalii, dar sunt tot felul de…prostii asa.

A.STOIAN: Am inteles! Deci in momentul in care tu esti pregatit, treaba s-a rezolvat!

DOMN: Deci acum e rezolvata! Daca maine spune ¬gata!¬, maine se rezolva! Sau, ma rog, o zi dupa, nu pot sa spun exact ca in ziua aia, dar, oricum, suntem gata!

A.STOIAN: Am inteles! Bine!

DOMN: O.K. Multam frumos! Numai bine!

A.STOIAN: Ciao!

Coroborarea probelor dosarului a fost practic dificila pana la data de 23.08.2010, cand MINISTERUL JUSTITIEI SI ORDINII PUBLICE din Republica CIPRU a raspuns cererii de asistenta judiciara privind investigatia penala impotriva lui Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, asistenta judiciara initiata de catre PARCHETUL DE PE LANGA INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE in baza Conventiei din 29 mai 2000 privind asistenta judiciara in materie penala intre statele membre ale Uniunii Europene si ale Protocolului din 16 octombrie 2001 la aceasta Conventie fiind atasate probele stranse de catre Politia din Cipru.

Din cuprinsul inscrisurilor primite in cadrul asistentei judiciare si depuse traduse la data de 06.09.2010 rezulta o multitudine de probe care coroboreaza si probeaza periculozitatea faptelor inculpatului STOIAN ALEXANDRU.

3. Argumente care justifica arestarea preventiva ,intemeiata pe dispozitiile art.139 alin. (1)si (3) raportat la dispozitiile art. 148 lit. f cod de procedura penala, art 5 pct. 1 lit c Conventia europeana a drepturilor omului.

Dispozitiile art.139 (1) si (3)  din codul de procedura penala ¬ reglementeaza imprejurarea in care au intervenit motive care justifica inlocuirea unei masuri preventive cu o alta masura preventiva.

In cauza masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara a fost inlocuita cu masura preventiva a retinerii , deoarece s-au schimbat temeiurile existente la momentul dispunerii acestei masuri preventive

In cauza, pana in prezent au fost retinute suficiente elemente care dovedesc sprijinul acordat de inculpati pentru a zadarnicii si mai apoi pentru a ingreuna executarea pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae , astfel incat masura preventiva se impune a fi dispusa fata de inculpati pentru motivele ce vor fi aratate.

Sub aspectul conditiei prevazute de lege ,privind retinerea in sarcina inculpatilor a unor fapte pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani, din analiza de text rezulta ca aceasta conditie de legalitate este indeplinita, in raport cu limitele pedepsei prevazute de lege pentru faptele de favorizarea infractorului( 3 luni ¬ 7 ani).

Vom analiza necesitatea dispunerii masurii arestarii preventive  a inculpatilor prin prisma ,,¬existentei probelor ca lasarea sa in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica,, si existentei indiciilor rezonabile ca au comis infractiunile retinute in sarcina lor. Ansamblul probelor administrate in cauza si coroborarea fireasca a imprejurarilor de fapt ,ce reies neindoielnic din materialul probator, confirma pana la detaliu , ajutorul ilicit dat de catre inculpati condamnatului Popa Nicolae cu scopul zadarnicirii si ingreunarii executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Teza prevazuta in legislatia nationala a ,,indeplinirii cumulative a conditiilor prevazute de art. 148 lit . f cod procedura penala ¬ pedeapsa mai mare de 4 ani si lasarea in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica,, reprezinta un principiu recunoscut de Conventia europeana si jurisprudenta de la Strasbourg , de legislatiile multor state europene, conditia impusa fiind asigurarea compatibilitatii acestei forme de justitie preventiva cu respectarea prezumtiei de nevinovatie.

Analiza actelor probatorii ale cauzei demonstreaza ca lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica. Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei , la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita.

Cercetarea in stare de libertate a celor acuzati ca sprijina material si /sau moral un condamnat definitiv la executarea unei pedepse de 15 ani inchisoare, pentru comiterea unor infractiuni ce au generat prejudicii imense sutelor de mii de victime devin circumstante ce ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni .

In plus , in cauza , inculpatii sunt cercetati de mai multe luni pentru aceste fapte  si li s-a aplicat masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara si cu toate acestea au continuat sa acorde ajutor condamnatului

Gravitatea si periculozitatea crescuta a faptelor este determinata si prin analiza mijloacelor pe care le-au folosit. Astfel, insistenta infractionala este evidenta. Daca pana in luna decembrie 2009 au zadarnicit executarea pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae , dupa arestarea acestuia , in ciuda masurilor preventive aplicate au identificat metode si posibilitati cat mai ascunse pentru a da aparenta de respectare a masuri procesuale sub puterea careia se aflau , dar si pentru a gasi nisele prin care sa continue demersul ilegal.

Incontestabil, masura privarii de libertate reprezinta o masura extrema,dar  la fel de incontestabil este si faptul ca infractiunile  retinute in sarcina inculpatilor sunt de o gravitate extrema  iar din actele cauzei rezulta ca lasarea lor in libertate ar avea urmari imediate si indirecte asupra ordinii publice.

Tulburarea ordinii publice tine atat de  lucrurile resimtite de opinia publica dar si de datele obiective care justifica plasarea in detentie , ca masura exceptionala. In cauza s-a realizat tulburarea ordinii publice, datorita multitudinii persoanelor prejudiciate de infractiunea comisa, pentru care a fost condamnat Popa Nicolae.Condamnarea infractorului Popa Nicolae este de asemenea fapt notoriu , aproape unic – cel putin  in istoria justitiei romane , post decembriste (egalat probabil doar de cel al condamnatei  Vlas , prin consecinte, dar diferit prin realitatea in care se afla  aceasta) prin consecintele produse, prin pagubirea cu mii de miliarde a sute de mii de persoane fizice si afectarea grava a sistemului financiar ¬bancar.

La analiza pericolului social si al periculozitatii in aceasta cauza trebuie sa reamintim  contextul   social  in care s-a derulat cercetarea faptelor comise de Popa Nicolae, care s-a sustras si atunci cercetarilor judecatoresti. Astfel, spatiu public central si local a fost coplesit de multitudinea materialelor referitoare la actiunile pagubitilor FNI, care au alcatuit comitete de initiativa, asociatii nationale in vederea recuperarii unitatilor de fond la FNI, au pichetat sediile prefecturilor, filialelor CEC si ale FNI.

Acesti pagubiti au primit , in cele din urma  raspunsul judiciar din partea justitiei prin condamnarea vinovatului Popa Nicolae. Dar acest raspuns judiciar continua sa ramana  partial , cata vreme infractorul nu executa condamnarea aplicata de instanta. Pana cand acesta nu va executa pedeapsa , persoanele pe care le-a prejudiciat este posibil sa ramana doar cu demersurile judiciare.

Cei care prin faptele lor, dovedite in cauza prin probele administrate, au zadarnicit si mai apoi  ingreunat executarea pedepsei , favorizand infractorul Popa Nicolae sunt  cei 3 inculpati.

Desfasurarea de catre acestia a unor actiuni , demersuri consistente si continue pentru favorizarea infractorului , implicarea lor sustinuta in asigurarea suportului banesc pe care acesta il solicita reprezinta imprejurari  ce fac ca pericolul social sa fie extrem de ridicat .

Aceasta deoarece, inculpatii i-au asigurat un suport banesc atat de consistent,incat  probabil , multi ani din viata i-ar putea petrece intr-un loc insorit, pe plaje exotice cu sprijinul extrem de serios, mai ales material al inculpatilor .

Sub acest aspect trebuie subliniat ca majoritatea legislatiilor care opereaza cu notiunea de ,,pericol,, subliniaza gravitatea sa prin efectele produse , iar in cauza , in mod indubitabil s-au produs consecinte deosebit de grave , prin starea de pericol creata asupra normalei desfasurari a activitatii de infaptuire a justitiei. Sentimentul de insecuritate sociala se va accentua tot mai mult , in conditiile in care societatea constata ca un infractor , condamnat la 15 ani  a reusit nu doar sa nu compara in fata justitiei , dar este pe cale sa scape si de executarea pedepsei , pentru ca inculpatii i-au acordat continuu ajutor in acest scop.

Pericolul pe care l-ar reprezenta pentru ordinea publica lasarea in libertate a inculpatilor este conturat de analiza modalitatii concrete in care au actionat inculpatii, care denota o specializare dusa la extrem pentru a evita descoperirea faptelor si tragerea la raspundere penala, sfidarea la adresa valorilor sociale referitoare la infaptuirea justitiei si convingerea ca se gasesc deasupra legii.

De asemenea, din datele cauzei rezulta ca exista riscul ca inculpatii sa influenteze desfasurarea procesului penal, folosind aceleasi mijloace utilizate si in legatura cu Nicolae Popa si Virgil Popa, respectiv asigurand plecarea din tara a persoanelor care ar putea fi audiate sau sustragandu-se de la judecata.

In raport cu art. 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 23 din Constitutie, masura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci cand exista motive verosimile ca s-a savarsit o infractiune sau exista motive temeinice de a se crede in posibilitatea  savarsirii unei noi infractiuni, fiind necesara astfel pentru apararea ordinii publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, desfasurarea in bune conditii a procesului penal. In speta, aceasta conditie trebuie sa fie apreciata in raport cu comportamentul inculpatilor, reactia opiniei publice, rezonanta si gravitatea faptelor, analiza care denota ca sunt indeplinite exigentele pentru a putea fi dispusa privarea de libertate a inculpatilor.

In acest moment procesual, in raport de stadiul anchetei si probele administrate balanta analizei cauzei releva ca inculpatii Vantu Sorin Ovidiu , Turcanu si Stoian in mod direct sau prin intermediari au acordat sprijin pentru impiedicarea executarii pedepsei de 15 ani inchisoare aplicata prin hotarare judecatoreasca definitiva numitului Popa Nicolae. Pentru a releva implicarea  inculpatului Vantu Sorin Ovidiu in actiunile apte sa creeze dificultati in executarea prompta a pedepsei de catre condamnatul Popa Nicolae sunt relevante probele administrate in cauza  din care rezulta ca relationarea  a fost asigurata prin intermediul inculpatilor Stoian si Turcan care din punctul de vedere al relatiilor personale sunt angajatii sai ,, de incredere,,. Probele confirma indiciile temeinice ale comiterii infractiunii de catre inculpati si faptul ca coordonarea activitatii infractionale a fost realizata de catre inculpatul Vantu Sorin Ovidiu alaturi de inculpatii Turcan si Stoian.

Avand in vedere probele si mijloacele de proba anterior prezentate,  rezulta ca inculpatii sunt  in situatia prev. de art.148 lit.f C.pr.pen., pentru infractiunile savarsite de catre inculpati legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea lor in libertate prezinta pericol public. Indeplinirea acestei conditii rezulta din raportarea la gradul concret de pericol social al infractiunilor savarsite, la modalitatea de comitere a acestora, la sentimentul de insecuritate care s-ar crea in randul opiniei publice in cazul in care organele judiciare nu ar actiona suficient de ferm impotriva unor acte care impiedica infaptuirea justitiei .

Faptul ca exista indicii rezonabile ca s-a comis infractiunea de favorizare a infractorului, cu consecinte deosebit de grave prin urmari, respectiv prin asigurarea conditiilor pentru sustragerea de la executarea unei pedepse definitive de 15 ani inchisoare a condamnatului POPA NICOLAE  genereaza o periculozitate sporita.

Protectia societatii prin asigurarea efectivitatii unei hotarari judecatoresti este direct legata de stabilitatea sistemului judiciar .

Un sistem de justitie este format si din componenta executarii pedepsei si  este de interes public. Asa fiind activitatile de favorizare a unui infractor pentru ca acesta sa nu raspunda ,, in fata legii,, pun in pericol primordial  increderea populatiei in autoritatile judiciare si genereaza  conditii propice pentru  pentru posibile manifestari  infractionale.

Datorita acestui efect principal, si anume pericolul public, puterile coercitive ale organelor judiciare fata de persoanele in raport cu care exista motive plauzibile ca au comis aceste fapte cu urmarile mentionate se largeste (D.Becheraoni in Revue de science criminelle et droit penal compare nr.1/1997 p.73).

Notiunea de motive plauzibile apartine Curtii Europene si isi are corespondent in legea romana si anume in cerinta de a exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni.

Motivele plauzibile depind de circumstantele fiecarui caz.

In prezenta cauza probele administrate pana in acest moment procesual creeaza, cu suficienta putere, rezonabilitatea comiterii infractiunilor descrise anterior de catre inculpati.

Aceste fapte sunt de o gravitate ridicata si impun dispunerea masurii arestarii preventive.

Analizand datele rezultate din prezenta cauza se impune ca masura arestarii preventive din perspectiva art.5 lit.c din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, art. 148 lit.f Cod procedura penala si 1491 Cod procedura penala  sa fie dispusa.

Se cunoaste ca proclamand dreptul la libertate, scopul textelor de lege, anterior mentionate este asigurarea ca nici o persoana nu va fi lipsita de libertatea sa in mod arbitrar (Amceur c.Franta).

Protejarea libertatii individuale impotriva ingerintelor arbitrare ale autoritatilor nu trebuie sa stanjeneasca insa eforturile autoritatilor judiciare in administrarea probelor, desfasurarea procesului in bune conditii (Tomasi c.Franta).

Analizand dispozitiile art.148 lit.f Cod procedura penala prin aplicarea la  cauza, luand in considerare gravitatea infractiunilor in raport cu care exista indicii rezonabile de a  banui ca au fost comise de inculpati ., trebuie luata in considerare gravitatea acestor infractiuni asa cum rezulta din  probele administrate pana in prezent.

Pentru ca o masura de arestare sa fie permisa trebuie  (deci imperativ) sa existe motive plauzibile de a se banui ca s-a savarsit o infractiune de catre persoana in cauza este banuita ca a savarsit o infractiune si exista motive serioase de a crede ca cei fata de care se solicita masura arestarii prezinta pericol concret pentru ordinea publica .

Pct.4 al Recomandarii specifica in plus ca daca existenta niciuneia dintre pericolele enuntate mai sus nu a putut fi stabilita, detentia provizorie s-ar putea justifica, in mod exceptional, in anumite cazuri in care s-a comis o infractiune deosebit de grava.

Indiscutabil in speta avem de-a face cu o infractiune grava comisa de catre inculpati. Periculozitatea rezulta din modalitatea de comitere si din natura faptelor pentru care a fost condamnat POPA NICOLAE.

In tot intervalul de timp scurs de la data la care s-a realizat sesizarea din oficiu in legatura cu faptele retinute in sarcina inculpatilor pericolul concret pentru ordinea publica a crescut in mod gradual.

Astfel, prin actiunile intreprinse in scopul zadarnicirii si ingreunarii executarii pedepsei de 15 ani , inculpatii au dovedit nu doar perseverenta infractionala accentuata , dar si ignoranta fata de sistemul de justitie. Astfel, desi cunosteau ca autoritatile romane au efectuat cereri de comisii rogatorii si asistenta judiciara, inculpatii au actionat in scopul zadarnicirii executarii pedepsei. Au continuat si au staruit in gasirea mijloacelor pentru ingreunarea executarii pedepse , chiar si dupa ce condamnatul a fost arestat de autoritatile statului gazda . In plus, au continuat sa desfasoare aceste demersuri desi se aflau sub puterea unei masuri preventive, dispuse tocmai ca urmare a faptului ca existau indicii puternice in legatura cu favorizarea infractorului de catre acestia.

Gradul de complexitate al cauzei a trescut incepand cu luna decembrie 2009, datorita modalitatilor pe care inculpatii le-au identificat si pe care le-au complicat , in mod deliberat, dupa ce s-a dispus fata de acestia masura obligarii de a nu parasi tara. Sunt relevante in acest sens aspectele referitaore la  le-au folosit in favoarea condamnatului si care a presupus administrarea unui probatoriu  vast, absolut necesar pentru a putea forma convingerea ca sunt elemente pertinente , rezonabile si puternice care confirma ca inculpatii au comis aceste infractiuni .

Pornind de la aceste premise, in circumstantele cauzei, sub aspectul duratei  in care s-au efectuat cercetarile, pentru a stabili lantul cauzal judiciar precizam ca, au fost necesare solicitari de comisii rogatorii internationale, iar pentru stabilirea concreta a circuitului financiar, folosit ca mijloc de  ingreunare a infaptuirii justitiei au fost necesare solicitari pentru obtinerea informatilor de la autoritati bancare aflate in Cipru.     Administrarea acestor probe echivaleaza cu proceduri judiciare desfasurate intr-o durata de timp rezonabila, notoriu fiind faptul ca in aceasta tara sunt zone cunoscute ca fiind ,,paradisuri fiscale,, in care numerosi cetateni romani isi infiinteaza societati comerciale tip off-shore pentru a beneficia de facilitatile fiscale oferite, dar in principal pentru a beneficia de strictetea secretului bancar practicat in asemenea zone.

Situatia de fapt descrisa mai sus rezulta din materialul probator existent la dosarul cauzei.

Ultimele articole

Angajații TESA de la Spitalul Județean de Urgență Buzău continuă acțiunile de PROTEST!

În intervalul orar cuprins între 10:00 și 12:00, protestul angajaților TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a...

Primarul comunei Bălăceanu a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei de apă a localității

Primarul Gică Geangoş anunță cu entuziasm că, odată cu obținerea finanțării necesare, proiectul din comuna Bălăceanu pentru modernizarea sistemului...

ANM: Zona montană a județului Buzău – sub COD PORTOCALIU de viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de importanță ridicată, de tip Cod portocaliu, pentru fenomenele meteorologice...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ