Dacă până de curând cele mai multe dintre reclamaţiile care ajungeau la protecţia consumatorilor se refereau la produsele alimentare, în luna august situaţia s-a schimbat.
Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în luna august au fost înregistrate 42 de reclamaţii, 20 pentru produse nealimentare, 19 pentru prestări servicii şi numai 3 pentru produse alimentare.
Observăm, astfel, că oamenii încep să conştientizeze care le sunt drepturile şi încearcă, legal, să îşi facă dreptate şi să nu mai permită reprezentanţilor firmelor de unde cumpără un produs sau un serviciu să îi ignore atunci când se constată nereguli.
Problemele reclamate au fost legate de defecţiuni la hidrofoare, sisteme audio, interfoane, telefoane mobile, pompe recirculare apă, maşini de spălat rufe, saltele, biciclete, jaluzele şi altele, aflate în termenul de garanţie.
În ceea ce priveşte prestările de servicii, reclamaţiile vizau serviciile de furnizare apă, creditele de nevoi personale, transportul de călători, furnizarea de servicii internet, reparaţii auto etc.
În aceste cazuri, problemele erau legate de nerespectarea contractelor încheiate de furnizor cu beneficiarul, facturarea unor lucrări neexecutate, neacordarea garanţiei pentru lucrare, tarife majorate ilegal, amânarea la despăgubire etc.
Pentru produsele alimentare, reclamaţiile se refereau la comercializarea unor produse mucegăite sau fără preţ afişat.
În luna august, comisarii C.J.P.C. Ialomiţa au desfăşurat 269 de acţiuni de control, aplicând 127 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 690.000 lei.
Reprezentanţii CJPC recomandă consumatorilor să verifice eticheta produsului înainte de achiziţionare, să solicite bon sau factură (aceasta fiindu-le de folos ca document probator la depunerea unei reclamaţii), să încheie un contract sau un alt document cu prestatorul de servicii din care să rezulte detaliile comenzii, preţul, valoarea avansului dacă este cazul. De asemenea, reamintesc faptul că primul pas pe care trebuie să-l facă un consumator atunci când constată o deficienţă este să se adreseze operatorului economic, încercând împreună, în mod amiabil şi în interesul ambelor părţi, să soluţioneze problema. În cazul în care nu se reuşeşte acest lucru, consumatorii se vor adresa instituţiei pentru o intervenţie legală. (L.M.)
Reclamagii sau oameni conştienţi de drepturile lor?
Data:
Disclaimer
„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător." Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal