– Poliţia Comunitară face plângere prealabilă Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale –
Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale a efectuat, recent, controale în teritoriu, pentru a vedea dacă autorităţile publice locale aplică legea 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, împreună cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice, s-au organizat instruiri cu ordonatorii principali de credite ai autorităţilor publice, dar şi cu persoanele cu responsabilităţi în reîncadrarea personalului propriu, în legătură cu modul de stabilire a salariilor pe primul an de aplicare a legii 330. Au fost verificate toate statele de personal depuse la AJPS Ialomiţa, numărul total de ordonatori de credite din administraţia publică locală fiind de 198.
În urma verificărilor efectuate, neregulile constatate au fost comunicate ordonatorilor de credite în vederea remedierii acestora şi retransmiterea situaţiei corectate.
La sfârşitul acţiunii de verificare au fost transmise 196 de adrese către ordonatorii de credite, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice – Trezorerie, prin care s-a comunicat că nu s-au constatat nereguli la reîncadrarea personalului, excepţie făcând Serviciul Public Poliţia Comunitară Slobozia şi Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 Ţăndărei.
Serviciul Public Poliţia Comunitară a acordat, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile din anul 2008, inclusiv în luna decembrie 2009, un spor de dispozitiv de 25%, pe care, începând cu ianuarie 2010, l-a cuprins în salariul de bază, cu toate că acest spor este un drept salarial care până la data intrării în vigoare a Legii-cadru nr. 330/2009 era reglementat prin lege numai pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, potrivit opiniei Ministerului Justiţiei, prin Legea-cadru se instituie un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi, astfel că toate actele juridice emise în baza legislaţiei anterioare, care nu-şi mai regăsesc temei în noua legislaţie, nu se mai aplică.
Poliţia Comunitară, verificată de Curtea de Conturi
Revoltaţi de această situaţie, au apărut diverse comentarii pe acest subiect în mass-media locale, în care reprezentanţii Poliţiei Comunitare acuzau Agenţia de Prestaţii Sociale că nu acordă aceste drepturi care, în opinia multora, sunt legal obţinute.
„Noi am avut o întreagă corespondenţă cu Poliţia Comunitară, ne-am expus punctul de vedere, am ascultat punctele dumnealor de vedere, iar într-un final, prin facilitarea domnului prefect, ne-am întâlnit la o discuţie şi am cerut punctul de vedere al Ministerului Muncii. (…) Punctul de vedere al ministerului confirmă răspunsul pe care noi l-am dat Poliţiei Comunitare. În acest moment, ulterior acestui punct de vedere pe care şi poliţia comunitară l-a solicitat ministerului, şi sunt convinsă că l-au primit dar nu au spus absolut nimic, declaraţiile au continuat în presă. Firesc ar fi fost să spună că s-a şi primit acest răspuns. Nu a amintit nimeni nimic. Şi atunci, mă văd obligată să fac această remarcă. Mai mult decât atât, chiar şi după acest răspuns, primim prin cabinetul unui avocat, o plângere preliminară prin care suntem cumva somaţi să anulăm acel act administrativ, act administrativ îi spun dumnealor, dar după părerea noastră nu este decât o comunicare. Cum se va finaliza, nu ştiu. Ceea ce trebuie înţeles este faptul că nu există o luptă între mine şi domnul Abaza sau între AJPS şi Poliţia Comunitară. Este pur şi simplu o reglementare pe care încercăm să o punem în acord cu legea 330, a salarizării unitare. În legea 330 se specifică faptul că atunci când angajatorul, ordonatorul de credite, nu respectă punctul de vedere al Agenţiei de Prestaţii Sociale care a avut menirea de a monitoriza şi controla reîncadrările angajaţilor, această instituţie are posibilitatea să sesizeze Curtea de Conturi, care va verifica ce este corect sau incorect. Am făcut şi lucrul acesta. Dar nu ca o sperietoare. Pur şi simplu ca o instituţie care poate să medieze şi să decidă. Curtea de Conturi a primit adresa de la noi, în acelaşi timp a primit adresă şi de la Administraţia Financiară, pentru că monitorizarea şi controlul reîncadrărilor s-a făcut în parteneriat. Curtea de Conturi a lansat ideea că va efectua un control în această instituţie. Şi va decide cum este corect”, a ţinut să precizeze Olga Staicu, directorul coordonator al AJPS Ialomiţa.
Să învăţăm…cum să respectăm unitar legea…
O situaţie oarecum asemănătoare există şi la Şcoala cu clasele I-VIII Ţăndărei, unde reîncadrarea personalului de la 1 ianuarie 2010 s-a făcut pornind de la salariile majorate în baza unei sentinţe definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Bucureşti. În sentinţă se menţionează faptul că plata drepturilor salariale şi plata diferenţelor dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite se va face doar pentru perioada 1 octombrie 2008 – 1 aprilie 2009, nicidecum pentru lunile noiembrie – decembrie 2009.
În plus, s-au constatat neconcordanţe între numele persoanelor nominalizate în decizia menţionată şi numele persoanelor nominalizate în sentinţa civilă.
„Agenţia de Prestaţii Sociale nu este forul decizional în povestea asta. Agenţia îşi spune un punct de vedere şi comunică acel punct de vedere, pe care ordonatorul îl aplică sau nu. Dar, în momentul în care contravine comunicării noastre, prin Ordin ni se impune să sesizăm Curtea de Conturi. Şi în situaţia lor am anunţat Curtea de Conturi. Din discuţia cu reprezentantul sindicatului de acolo, am înţeles că vor sista majorările salariale până când Curtea de Conturi va decide. Dacă ne vor acţiona în instanţă, este problema lor”, a concluzionat Olga Staicu.
„Minoritatea se supune, până la urmă, majorităţii”
Legat de situaţia de la Ţăndărei, Ilie Stavăr, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, a afirmat că „în momentul de faţă, lucrurile sunt stipulate foarte clar. Salarizarea se face conform legii 330. Ce a câştigat Ţăndăreiul, a câştigat, dar…Lucrurile acestea s-au discutat şi pe o faţă şi pe alta în Tribunale. Iar aici nu avem de-a face cu un Tribunal. Opinia mea este că, la momentul de faţă, este injust ca unii dintre profesori să fie plătiţi conform legii 221, că au câştigat ei un proces, iar marea lor majoritate să fie plătiţi conform legilor în vigoare. Deci, minoritatea se supune, până la urmă, majorităţii. Creşterea salariilor profesorilor este o realitate obiectivă. Dar aceasta trebuie făcută peste tot şi la fel”. (L.M.)