Trecerea PSD în opoziţie a dus la un conflict de proporţii în Parlament
Ruperea coaliţiei dintre social democraţi şi democrat liberali a determinat, inevitabil, schimbări majore pe scena politică, înlocuiri urgente în administraţia publică locală, dar, mai ales, un ,„cutremur“ în Parlament. Acum că „parteneriatul“ s-a încheiat, foştii protagonişti ai coaliţiei la guvernare nu contenesc să se acuze de abuzuri în funcţie, în binecunuscutul stil al aruncării pisicii moarte dintr-o curte în cealaltă, de către politicienii noştri ,„nepătaţi“ ca… nişte căţeluşi dalmaţieni. Schimbările au apărut încă din primele clipe ale pronunţării „divorţului“ dintre foştii parteneri, semn că echilibrul fusese păstrat oricum cu foarte mare dificultate. Ei, mă rog, şi dacă tot s-a rupt căruţa, de ce să nu-i schimbăm imediat pe cei care ţin hăţurile, s-au gândit cei care au rămas, singuri-singurei, la guvernare, astfel că au fost operate, peste noapte, înlocuiri de prefecţi sau ale altor şefi de instituţii publice locale, care nu erau pe „harta portocalie“. Pe departe însă, cel mai zgomotos efect al trecerii PSD în opoziţie, şi a schimbării, implicit, a raportului de forţe din Parlament, este „meciul“ dintre preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi cel al Senatului, Mircea Geoană. Ce să-i faci, dom’ne, acum că foştii „parteneri“ s-au „luminat“ dintr-o dată cu cine au de-a face şi se acuză reciproc de… abuzuri. Păi să te ţii…
Deputaţii PSD şi PNL s-au „aliat“ şi au cerut suspendarea Robertei Anastase din funcţie, pentru abuz în serviciu
Problemele au început odată cu şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, din această săptămână, în care a fost discutat raportul Udrea. Social-democraţii şi liberalii şi-au „amintit“ că pot fi parteneri, acum că şi unii, şi alţii, au un duşman comun, respectiv PD-L-ul (mă rog, până la proxima oportunitate de împărţire a ciolanului) şi şi-au îndreptat tirul acuzaţiilor către şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Aceasta a fost acuzată de abuz în funcţie şi necunoaşterea regulamentului de organizare a instituţiei, fiind ameninţată cu suspendarea din funcţie, pe o perioadă de 30 de zile. Deputaţii din opoziţie, între care, de acum şi social-democraţii, au considerat-o vinovată pe Roberta Anastase pentru modul de desfăşurare a şedinţei de plen de marţi, 6 octombrie, fiind nemulţumiţi de faptul că aceasta i-a permis ministrului Turismului, Elena Udrea, să ţină un discurs care a depăşit timpul alocat reprezentanţilor PD-L şi spaţiul rezervat dezbaterilor pe marginea raportului comisiei de anchetă. Astfel, liberalii şi social-democraţii s-au „aliat“, anunţând că vor depune plângere la comisia juridică a Camerei Deputaţilor, solicitând suspendarea şefei acestui for legislativ pentru abuz în funcţie şi necunoaşterea regulamentului de organizare a instituţiei.
Roberta Anastase: <<Solicitarea de suspendare are un puternic substrat politic şi îi ajută pe deputaţii din Opoziţie să-şi menţină „privilegiile“>>
Replicile, precum şi acuzaţiile de abuz, nu au întârziat să apară nici dinspre tabăra portocalie după acest scandal de proporţii din Camera Deputaţilor. Preşedintele PD-L Prahova, Roberta Anastase, a declarat pentru presa centrală că <<solicitarea de suspendare are un puternic substrat politic şi îi ajută pe deputaţii din ooziţie să-şi menţină „privilegiile“.>>
Şi Geoană a fost acuzat de… abuz
Şefa Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat că şi ,,democrat-liberalii vor depune, o plângere la Senat împotriva preşedintelui acestei instituţii, Mircea Geoană, pentru abuz în funcţie“. Contactată telefonic pentru a ne preciza ce greşeli a făcut acesta, Roberta Anastase a spus că „Mircea Geoană a preluat abuziv conducerea şedinţei Birourilor Permanente reunite şi ar fi votat de două ori la punctul ce viza trimiterea la comisiile juridice a scrisorii şefului statului cu privire la referendumul pentru Parlamentul unicameral“.
„Ba tu, ba tu“ sau despre puerilul joc al politicienilor de pe plaiuri mioritice
Măi să fie, ce ţi-e şi cu abuzurile astea, deodată ies la iveală, dom’le. Mai pe româneşte spus, ce, noi nu putem să vă acuzăm de abuzuri? Doar voi? Şi uite aşa se „rezolvă“ problemele importante ale ţării, în bine-ştiutul joc pueril al acuzaţiilor reciproce „ba tu, ba tu“. Ce contează că ţara bate pasul pe loc sau că alte probleme grave, cum ar fi creşterea şomajului, lipsa banilor pentru medicamente compensate sau altele şi altele, aşteaptă politicieni de altă factură, care să le găsească rezolvarea. Asta e, coaliţa trece, abuzurile rămân.
Mădălina Zamfir