RĂZBOI „cultural“ la Târgovişte

Data:

Mihai Constantin Ranin, director Teatrul „Tony Bulandra“: „N-am să las teatrul terfelit în mocirla portocalie“
Cristina Munteanu, director Filarmonica „Muntenia“: „Sufăr pentru această instituţie“
Florin Popescu, preşedinte CJ Dâmboviţa: „Vreau să facem treabă în linişte; nu cu scandal, nu cu mahala“

Protest inedit la Târgovişte, joi, 28 ianuarie. Angajaţi ai Teatrului „Tony Bulandra“ şi ai Filarmonicii Muntenia, alături de ziariştii trustului Artpress au protestat împotriva intenţiei administraţiei judeţene de a reorganiza activitatea instituţiilor culturale prin comasarea lor sub cupola unui „Centru Judeţean de Cultură“. Protestatarii au susţinut că prin această metodă se încearcă de fapt distrugerea Teatrului şi a Filarmonicii şi au cerut demisia preşedintelui Consiliului Judeţean – Florin Popescu şi a primarului municipiului Târgovişte – Gabriel Boriga.

„Sunt un om de cultură şi nu pot să fiu pasivă faţă de ceea ce se întâmplă“

Cristina Munteanu, directoarea Filarmonicii Muntenia ne-a declarat că nu poate să stea pasivă faţă de încercările autorităţilor de a pune pe linie moartă activitatea instituţiei pe care a clădit-o de la zero:
„Se urmăreşte să fim transferaţi, spunându-se că nu sunt bani pentru finanţarea Filarmonicii, deşi în bugetul anului 2010 sunt prevăzuţi la Cultură mai mulţi bani decât în 2009. Asta, în condiţiile în care noi am scăzut bugetul, deci suntem solidari cu criza. Am luat salariile cele mai mici. Nu ne-au plătit sporuri, tichete… Toate drepturile pe care dânşii le-au luat, noi nu le-am avut. În condiţiile astea, tot nu este bine. Această instituţie s-a clădit cu mare greutate. O instituţie de cultură se face greu. Am muncit doi ani şi jumătate, am adus-o la un nivel extraordinar. Toată lumea care a venit aici a spus că am făcut o bijuterie de instituţie şi nu pot să renunţ. (…) Este un proiect pentru care eu am muncit enorm, la care ţin. Sunt un om de cultură şi nu pot să fiu pasivă faţă de ceea ce se întâmplă. Sufăr pentru această instituţie“.

„Dictatura a murit la Târgovişte. Dictatura portocalie se naşte la Târgovişte“

La rândul său, directorul Teatrului Municipal „Tony Bulandra“, Mihai Constantin Ranin, acuză dur administraţia „portocalie“ a judeţului şi a municipiului Târgovişte, vinovată, în opinia sa, de încercarea de a desfiinţa instituţia pe care o conduce:
„Autorităţile locale au încercat sistematic să ne desfiinţeze, întâi prin tăierea bugetelor, apoi prin această idee de a duce instituţiile de cultură care funcţionează după legi specifice într-un Centru de Cultură, cu un manager pe care îl poate controla puterea politică. Nu mai avem dreptul de expresie. Dictatura a murit la Târgovişte. Dictatura portocalie se naşte la Târgovişte. Este un moment extrem de grav. S-a încercat acelaşi lucru şi la Constanţa, şi la Arad, dar la Arad tot oraşul a ieşit în stradă. Este un oraş dificil Târgovişte. Noi am crescut publicul de la 5 spectatori la săli pline în aceşti 8 ani. Teatrul este copilul meu şi nu am de gând să-l las terfelit în mocirla portocalie“.

Florin Popescu: „Vrem să facem o reorganizare eficientă economic fără a impieta activitatea culturală din municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa“

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, a precizat că reorganizarea instituţiilor culturale în cadrul unui Centru Judeţean de Cultură, care să eficientizeze întreaga activitate, este o condiţie absolut necesară pentru supravieţuirea tuturor acestor instituţii. Altminteri, spune Popescu, din cauza fondurilor extrem de limitate în 2010, se va ajunge în situaţia tristă în care consilierii judeţeni va trebui să renunţe la una din ele. Mai mult decât atât, reorganizarea sub „acoperişul“ unui Centru de Cultură ar stopa anumite disfuncţionalităţi în actul cultural, determinate tocmai de lipsa unei coordonări coerente a instituţiilor:
„La ora asta nu există nici un fel de coordonare a instituţiilor noastre de cultură. Nu ştie Biblioteca ce face Muzeul, nu ştie Muzeul ce face Teatrul „Tony Bulandra“, ne trezim cu anumite acţiuni culturale organizate pe rând, când de una, când de cealaltă sau ne putem trezi că evenimente importante nu sunt organizate aşa cum se cuvine şi noi nici nu putem identifica vinovatul. (…) Vrem să facem o reorganizare eficientă economic fără a impieta activitatea culturală din municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa“, a precizat şeful administraţiei judeţene.

„Nu vreau să fac cultură nici cu goarna, nici cu megafonul, nici cu girofarul poliţiei“

Florin Popescu a respins categoric acuzaţiile că încearcă să distrugă activitatea celor două instituţii de cultură şi a condamnat modul în care unii protagonişti au înţeles să-şi susţină cauza:
„Este o minciună sfruntată aceea că eu sau primarul municipiului Târgovişte vrem să desfiinţăm Filarmonica sau Teatrul „Tony Bulandra“ sau altă instituţie. Am spus-o de fiecare dată: nu este în intenţia noastră acest lucru. (…) V-am propus aceste proiecte cu bună credinţă. Fără pasiune politică, fără orgolii, fără a mă răzbuna pe absolut nimeni. Nu vreau să fac cultură nici cu goarna, nici cu megafonul, nici cu girofarul poliţiei. Vreau să facem cultură pentru toţi, începând cu categoriile de jos şi terminând cu elitele intelectuale şi artistice. Vreau să facem treabă în linişte. Nu cu scandal. Nu cu circ. Nu cu mahala. Eu nu sunt un om al mahalalei“.

Protestul de joi a avut totuşi efectele scontate. În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean din aceeaşi zi, toate cele patru puncte de pe ordinea de zi care vizau reorganizarea instituţiilor de cultură şi aprobarea unei noi strategii culturale pentru anul 2010 au fost respinse prin votul conjugat al consilierilor PSD şi PNL. A fost însă doar o „victorie de etapă“. Războiul continuă.
A consemnat Petruţ Dumitru

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ceasornicar, cizmar, pălărier. Meserii din secolul trecut, pe care de dispariție

Ceasornicarii, cizmarii, sifonarii, electricienii, cei care repară frigiderele, televizoarele...

Buzău. Un autoturism a acroșat un pieton care traversa strada regulamentar

Incidentul de pe DN 2, în zona Mărăcineni, județul...

Comedie, dramă și muzică simfonică: ProTicket aduce pe scenă spectacole de neuitat

ProTicket, cel mai mare producător de teatru privat din...