Raluca Turcan, ministrul Culturii:”Investiţia în patrimoniul cultural al ţării noastre este NECESARĂ şi URGENTĂ”

Data:

Investiţia în patrimoniul cultural al ţării noastre este necesară şi urgentă în aceeaşi măsură ca investiţiile în infrastructură şi servicii publice şi contribuie în mod esenţial la atingerea obiectivului nostru de dezvoltare ca ţară, a declarat, luni, ministrul Culturii, Raluca Turcan (PNL(, în cadrul conferinţei “Patrimoniu@INP, dezbateri şi dinamică în context global” organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului.

“Investiţia în patrimoniul construit este una dintre priorităţile mele ca ministru al Culturii, iar prin proiectele pe care am reuşit să le demarăm şi prin cele în plan pentru anul viitor îmi doresc ca România să poată beneficia de această componentă de creştere. În ultimele câteva luni am reuşit să demarăm, prin Institutul Naţional pentru Patrimoniu şi prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, intervenţii substanţiale asupra unor monumente istorice importante pentru România, printre care Castelul Peleş care va beneficia de intervenţii în primă urgenţă la acoperişuri şi de finanţare pentru consolidare, restaurare şi punere în valoare a teraselor, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Capitală, care va găzdui un centru de informare şi promovare a patrimoniului cultural – Casa de Târgoveţ – şi am demarat proiecte de restaurare a caselor memoriale”, a afirmat ministrul Culturii in cadrul evenimentului,

Turcan a reaamintit că Ministerul Culturii finanţează, cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, investiţii în muzee, teatre, săli de concerte, biblioteci şi importante clădiri de patrimoniu printre care Teatrul şi Opera Naţională din Cluj, Muzeul de Istorie din Bucureşti, Teatrului Naţional “Marin Sorescu” Craiova, o nouă sală de concerte destinată Operei Naţionale Române Iaşi, Vila Florica de la Ştefăneşti, Centrul Dansului din Bucureşti, Biblioteca “Omnia” din Craiova.
Identificarea unor noi surse de finanţare pentru restaurare este de altfel o preocupare constantă şi un obiectiv important al Ministerului Culturii, arată ministrul, accentuând că eforturile în ceea ce priveşte investiţiile au fost dublate de cele privind elaborarea cadrului legal modern în domeniul patrimoniului, relateaza AGERPRESS.

Raluca Turcan mai sustine că “investiţiile realizate prin Ministerul Culturii au rolul de a pune în valoare acest potenţial, mai ales în contextul în care, conform Barometrului de consum cultural 2022, vizitarea monumentelor istorice şi a siturilor arheologice este singura activitate care a înregistrat o creştere faţă de anul 2019”.

Sursa foto: google.ro/tribuna.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Un incendiu a mistuit trei case în Tunari

Ieri seară, un incendiu puternic a distrus trei case...

Tosca de Puccini cu Opera Națională București la festivalul DescOperă din Republica Moldova

Sâmbătă, 22 iunie, spectacolul „Tosca” de Puccini va fi...