Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi: „În perioada următoare se vor crea sute de locuri de muncă iar probleme nu vor fi atât de mari ca în ţară“

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

În ceea ce priveşte nivelul de trai al românilor, şi previziunile lui 2010 sunt sumbre. Chiar primul ministru Emil Boc îndemna românii la sacrificiu. Întrebarea multora dintre români este una retorică şi, totuşi, câte sacrificii să mai facă românul, în condiţiile în care produsele alimentare, nealimentare şi petroliere s-au scumpit în lanţ, disponibilizările sunt masive, unele taxe s-au majorat, altele s-au introdus?
Despre toate aceste probleme care se răsfrâng, implicit, şi asupra locuitorilor judeţului Călăraşi, am stat de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu.

Preşedintele CJ, Răducu Filipescu: Eu spun că la nivelul judeţului nu vor fi chiar atât de mari probleme ca şi în ţară. Domnul Boc ne cere să ne sacrificăm toţi pentru ţară, dar dumnealui şi cei care îl înconjoară nu se sacrifică deloc. După cum se ştie, au crescut cheltuielile cu personalul atât la Cancelaria primului ministru, care nu mai există, dar care a fost finanţată (deci este o mare aberaţie) şi cheltuielile pentru funcţionare, la fel, sunt foarte crescute. Eu zic că tot ce spune domnul Boc pare a fi de un fariseism accentuat. Cer la toţi să se sacrifice, în schimb eu şi cu ai mei o ducem extraordinar de bine. Când vom vedea că PDL-ul se sacrifică, domnul Boc, Udrea, Berceanu, Videanu şi ceilalţi îşi vor sacrifica din averile lor imense, bani pentru bunul – binele – tuturor, atunci ne vom sacrifica şi noi. Dar noi, oricum, că vrem sau nu vrem, tot ne sacrificăm. Aş vrea să-l văd pe Videanu că din sutele de milioane de euro pe care le are, măcar 10 milioane să pună la dispoziţia a cinci cămine de bătrâni pentru medicamente, alimente sau alte necesităţi. Nu o face. Şi nici unul dintre ei, nici măcar madam Udrea care în 10 ani a făcut averi incomensurabile. Ei cer să se sacrifice cei care nu sunt lângă ei, cât despre ai lor, au ei grijă!
Revenind la Călăraşi, începând din această primăvară se vor deschide şantiere destul de importante şi aici mă refer la trei drumuri judeţene care la un loc însumează aproximativ 35 milioane de euro. Probabil că vom deschide în toamnă şi şantierul pentru depozitul ecologic, în valoare de 35 milioane euro (care se vor cheltui pe parcursul a trei ani). Mai avem în vedere şi Spitalul de Urgenţă (nou) şi mai avem şi alte lucrări mai mărunte care, adunate, vor fi în valoare de vreo sută de milioane de euro. Practic, noi vom crea în acest an, prin deschiderea acestor şantiere, câteva sute bune de locuri de muncă. După cum ştiţi, vom încerca să facem ceva şi cu Unitatea Militară din curtea Jandarmeriei. Acolo, pe jumătate din cele 13 ha de teren vrem să facem un complex de bătrâni şi pe cealaltă jumătate un mini parc industrial. Încercăm pe toate căile ca acest 2010 să-l depăşim pe cât se poate de bine, în sensul în care crearea unor locuri de muncă dau implicit posibilitatea unor familii să meargă mai departe şi, chiar dacă salariile nu sunt foarte mari, cel puţin pot supravieţui. Gândind aşa, spun eu că nu va fi foarte greu. Nu va fi greu din acest punct de vedere. Dacă privim din punct de vedere social ce se întâmplă cu bătrânii, ce se întâmplă cu profesorii, lucrurile sunt destul de complicate. Sunt chestiuni asupra cărora eu, ca preşedinte de consiliu judeţean, nu am cum să intervin decât prin politicienii noştri de la Bucureşti.
Despre bugetul României pe care l-au votat ai noştri politicieni, ce pot să vă spun, este un buget de criză, un buget din care vom încerca să supravieţuim o jumătate de an, că în jumătatea cealaltă nu se mai poate umbla la el. Pe mine mă sperie ca nu cumva noi, ca şi stat, să ajungem în incapacitate de plată, cum au păţit vecinii noştri bulgari acum câţiva ani. În sensul în care politica monetară internaţională şi politica economico-financiară a României să fie dictată de alţii. Ea este dictată acum şi coordonată de FMI prin nişte axe pe care le trasează Guvernului, iar acesta trebuie să le respecte. Dar, în situaţia în care intrăm în incapacitate de plată, efectiv partea financiară a României va fi condusă de ei, direct, fară a mai avea intermediari. Ei vor fi cei care vor aplica hotărâri, hotărâri pe care le vor da în domeniul financiar. Eu zic că puteam intra în colaps de anul trecut dacă vistieria guvernatorului României nu ar fi fost consistentă. Ori acest Guvern nu a făcut nimic, în sensul în care şi prin politica şi filozofia acestui buget, care este identică cu filozofia bugetului de anul trecut, nu face nimic ca sa deschidă această naţiune şi să atragă fonduri. Noi nu mai avem de unde să atragem bani de la bănci în următoarea perioadă, care este foarte scurtă. Terminăm cu FMI-ul, cu Banca de Dezvoltare Europeană, Comisia Europeană, terminăm cu tot ce înseamnă finanţare externă, din interior nu ne putem finanţa pentru că nu producem şi atunci se rupe pisica. O să zică Boc atunci că îşi dă demisia. Bun, îşi dă demisia şi pleacă. Dar ce face ăla care vine. De unde apucă? Drept pentru care noi trebuie să fim foarte atenţi, care este politica pe care o ducem, iar opoziţia – care după părerea mea este destul de consistentă – trebuie să se manifeste ca o opoziţie destul de dură şi în situaţia în care apar astfel de subiecte ar fi bine să fie prezenţi pentru a putea găsi soluţii să îi contrăm (…).
Despre descentralizare, of. Da, eu sunt adeptul descentralizării, dar după părerea mea nu cred că se mai doreşte acest lucru, cu toate că Băsescu a spus-o de repetate rânduri.
În concluzie, bugetul este un buget pe care eu nu l-aş fi votat. Am spus asta şi în şedinţa Biroului Permanent al Partidului Naţional Liberal şi am zis că acest buget, aşa cum este construit, este un buget de sinucidere a românilor. Nu am mai fost de acord cu el, pentru că, printre atâtea, mai este şi fals. Asta una; a doua – în plan local, începând din primăvară, economia judeţului va începe să se mişte în condiţiile în care se vor crea sute de locuri de muncă, iar şomajul va înregistra o scădere, iar a treia – sperăm să trecem cu bine peste anul ăsta, dacă nu cumva vom asista, probabil, la mişcări de stradă ale populaţiei nemulţumite de acest Guvern şi hotărârile lor.
Marga Culea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img