Răducu Filipescu – liderul liberal: „Băsescu ştie să mintă foarte bine, să facă valuri, să ducă lumea în eroare, să adune dosare, să ameninţe şi să conducă dictatorial“

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

foto filipescuDin păcate, timp de 20 de ani campaniile electorale s-au transformat în concursuri de promisiuni, iar alegerile s-au câştigat cu promisiuni, care mai de care mai fanteziste. Credem că românii s-au săturat de promisiuni neonorate şi chiar vor face o schimbare. Tot de schimbare ne vorbeşte şi liderul liberalilor călărăşeni, Răducu Filipescu, în rândurile de mai jos, într-un interviu.

Reporter: Domnule preşedinte Răducu Filipescu, chiar dacă în acest moment nu avem un rezultat al alegerilor, fiind prea devreme, totuşi ce şanse credeţi că are Crin Antonescu în competiţia cu greii Băsescu şi Geoană?
R.F.:
Aşa cum am văzut în disputele care s-au desfăşurat până acum, Crin Antonescu a fost singurul care s-a întâlnit cu toţi candidaţii. După părerea mea, în momentul de faţă România are o singură şansă. Şansa pe care o văd eu este ori Crin Antonescu ori Sorin Oprescu. De ce spun Sorin Oprescu? Pentru că atât Oprescu cât şi Antonescu sunt singurii care îl pot bate pe Băsescu, pentru că au capul la purtător. Adică, ambii au propriile lor idei, au propriile lor reacţii şi sunt extrem de prezenţi în realitate. Îi compar pe cei doi cu Geoană pentru că de partea cealaltă este Băsescu. Mircea Geoană, după părerea mea, este un tip bun şi destul de interesant, dar nu ca să conducă România. Cred că Mircea Geoană ar putea fi un foarte bun ministru de Externe sau cu totul altceva. Mircea Geoană este un tip care nu are inspiraţie de moment, care nu are reacţie rapidă, care învaţă rapid ce învaţă şi este destul de profund. Dar a fi preşedinte de ţară nu înseamnă să fii foarte bine pregătit economic, diplomatic, trebuie să ai perspicacitate şi să fii isteţ, pentru că dacă eşti foarte bine pregătit economic şi te duci într-o dispută sau într-o discuţie cu un preşedinte omolog dintr-o altă ţară şi ai aceleaşi discuţii – care sunt ele destul de diplomatice dar care în acelaşi timp îţi întind o mulţime de capcane şi nu ai perspicacitatea să-ţi dai seama şi te duci aşa, cu lecţia învăţată -, ţara ta pierde. Deci, ar trebui ca „becurile“ să se aprindă repede în astfel de situaţii. La Antonescu, Oprescu şi Băsescu se aprind repede, ei pricep repede şi îşi dau seama unde vrea să bată adversarul. Din punctul ăsta de vedere ei sunt buni. Geoană, nu. După aceea trebuie să ne gândim care din cei trei ar putea fi cel mai bun preşedinte. Sorin Oprescu nu poate fi, că nu ajunge. Probabil că dacă ar fi candidat pe PSD, era cel mai dur adversar pe care îl aveau atât Crin Antonescu cât şi Băsescu. Cred că Oprescu a intrat mai mult de formă decât să câştige şi cred că a intrat mai mult să încurce pe alţii decât să se facă pe el preşedinte. În antiteză cu Antonescu este Băsescu. Băsescu ne-a demonstrat în cinci ani de zile ce a ştiut să facă. El ştie să facă valuri, ştie să mintă foarte bine, ştie să ducă lumea în eroare, ştie să adune dosare, ştie să ameninţe, ştie să conducă dictatorial, când are în faţă un opozant se adresează urât, loveşte cu cuţitul în răni deschise ale contracandidaţilor, care sunt răni proprii şi nu create de conjuncturi politice, aşa cum a păţit Crin Antonescu vizavi de moartea soţiei sale, pe care eu personal am cunoscut-o, şi când era sănătoasă şi când era bolnavă. Cred că a fost cea mai mare mârşăvie la care am asistat, la cei 53 de ani pe care îi am. Este inadmisibil aşa ceva, şi din partea cui? Din partea preşedintelui. Deci, după părerea mea, poporul român îşi doreşte altceva şi dacă doreşte altceva trebuie să vină la vot.
Revin la Băsescu, am văzut foarte clar care îi este caracterul, care îi sunt optica şi modul de gândire, care este scara valorilor lui. Să zicem că dorinţa acută a lui Băsescu de a mai câştiga încă un mandat este cea legată de protecţia pentru probleme juridice pe care le are. Nu cred vreodată că România îşi poate băga în puşcărie un fost preşedinte. Ce spune Vadim că îl trimite la Jilava, astea sunt prostii. Motivaţia de a-l schimba pe Băsescu nu este aceea de a-l duce la puşcărie, ci a lăsa România în afara puşcăriei. Pentru că noi trăim într-o puşcărie.

Reporter: De curând, Marian Dinulescu a câştigat procesul cu Dan Drăgulin, urmând să-l înlocuiască pe acesta în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Cum comentaţi?
R.F.:
Marian Dinulescu…, nu ştiu ce să zic. Noi am fost colegi şi de şcoală şi de serviciu. Poate fi o ranchiună care s-a creat ulterior. Că, de câte ori a intrat în concurenţă cu mine, de atâtea ori a luat bătaie. Şi unul care ia bătaie tot timpul, la un moment dat nu poate să-l iubească pe adversar, începe să adune venin. La prima bătălie o fiolă de venin,  la a doua puţin mai mult, poate fi orice. Nu pot să spun că mă poate iubi, dar nici să mă urască nu poate. Are şi el dracii lui pe mine, că de fiecare dată a luat-o pe cocoaşă. Revenind la proces, vă spun că a fost un simulacru. În România, cu justiţia română se întâmplă orice. Problema este, dacă Marian vrea să se întoarcă la consiliu, o să avem o şedinţă de consiliu în care să demonstrăm că majoritatea s-a schimbat şi, în urma noii majorităţi, Drăgulin este agreat de PSD+PC şi PNL, vom forma o majoritate de 20 de consilieri şi se va merge exact pe aceeaşi cale pe care a mers el. Din punctul meu de vedere, nici Prefectura nu mai poate să atace, pentru că atacă o hotărâre pe care a pus-o în aplicare. Drept pentru care îi recomand lui Marian să rămână acolo unde este. Eu nu am să renunţ la ideea că Dan Drăgulin trebuie să plece acasă. Noi lucrăm de şase ani împreună şi lucrăm foarte bine, am lucrat şi cu Dinulescu patru ani. Nu am nimic împotrivă ca Dinulescu să fie vicepreşedinte. Dar trebuie să fie vicepreşedinte prin alegeri corecte. I-aş dori să fie şi preşedinte de consiliu judeţean, asta doar dacă plec eu. Ca să fii ceva, trebuie să dobândeşti prin propriile eforturi nu să umbli cu diverse şmecherii juridice şi să spui că acolo e locul tău.

Reporter: Aţi purtat vreo discuţie cu Marian Dinulescu în acest sens?
R.F.:
Nu, nu am purtat. Eu cred că Marian Dinulescu a vrut să-i demonstreze lui Drăgulin că, vezi Doamne, ce bun este el şi dacă vrea să vină, să pofteasscă. Dar colaborarea lui cu mine nu va dura mai mult de o lună de zile.

Reporter: Cum a fost posibil că, într-o speţă aproximativ asemănătoare, viceprimarul Picu Şişman a câştigat procesul iar Dan Drăgulin l-a pierdut?
R.F.:
Acolo am înţeles că a fost altă speţă. Păi, dacă Dragu a trecut în armata PD-L, nu avea nici un interes să cadă Picu şi atunci i-a forţat pe cei de la PDL să strice procedura şi Picu să fie salvat. Picu a câştigat că nu a vrut Dragu să piardă. Că, dacă pleca Picu, trebuia să vină un viceprimar PNL şi atunci Dragu ar fi pierdut mult. Eu cred că Picu are o rană destul de mare în suflet care de acum încolo va supura foarte mult. Cât despre dragostea de PD-L, asta nu va fi niciodată.

Reporter: Consideraţi ca o pierdere insurmontabilă transferul de simpatie al primarului Dragu de la PNL către PD-L?
R.F.:
Nu ştiu ce transfer de simpatie a reuşit să ducă Dragu de la PNL la PD-L, rămâne să vedem dacă Dragu poate să-l facă preşedinte pe Băsescu. Eu aş fi curios să văd câtă simpatie mai are domnul Dragu în municipiu acum, după ce a plecat de la PNL. Eu am un sondaj în acest sens dar, deocamdată, nu îl dau publicităţii. Îl voi da, dar nu acum. El a plecat din multe locuri, dar totdeauna a avut justificări. Primarul Dragu s-a supărat când l-am făcut trădător. Păi, eu consider că e un act de trădare în sensul în care stai în partidul tău şi joci cu adversarul, preşedintele partidului tău. A, vrei să nu fii trădător şi să fii bărbat, e frumos să-ţi depui mandatul de preşedinte de organizaţie şi de membru PNL, aşa cum este legea, pierzi mandatul de primar dar eşti bărbat.

Reporter: Aţi luat nişte măsuri, în sensul de a-i retrage sprijinul şi a-l exclude din partid?
R.F.:
Rămâne să analizăm după ce vor avea loc alegerile. Atunci vom vedea şi ce vom face cu el.

Reporter: Cum comentaţi propaganda electorală a preşedintelui Băsescu prin distribuirea de prezervative cu mesajele „Foloseşte prezervativul: Micşorează numărul de ticăloşi: Votează preşedinte: Gândeşte cu capul: Votează DA la referendum“?
R.F.:
Când aţi văzut dumneavoastră o astfel de propagandă electorală? Asta merge prin porturile lumii, că acolo se poartă prezervativul, că acolo nu se gândeşte cu nici un cap. Problema este că atunci când ajungi să dai prezervative cu astfel de mesaje şi când ajung pe mâna unor tineri, probabil că ei le arată şi la părinţi şi atunci oamenii ăia încep să se gândească ce fel de preşedinte este ăsta. Dacă eu aş fi în situaţia părinţilor acelor copii, mi-aş pune un mare semn de întrebare. Cine a gândit o campanie electorală exact în stil marinăresc. Dar cei care fac treburi din astea o să plătească (…)

Reporter: Despre mesajele afişelor…?
R.F.:
Păi, nu vedeţi ce gen de campanie? Pe 90% din afişe scrie cuvântul „frică“. În momentul în care scrii „frică“ pe un afiş, indiferent în ce context, deja instaurezi o senzaţie de teroare şi o senzaţie de „vedeţi că numai eu sunt, altfel Dumnezeu ştie ce o să păţiţi“. Al doilea gest care mie mi se pare abject, de nediscutat. În consecinţă, lumea trebuie să iasă la vot şi scăpăm odată de Traian Băsescu şi partidul ăsta de adunătură care este PD-L-ul. Ăştia au adunat şi aspirat tot ce-i mai prost în ţara asta şi totul se revarsă în afişele pe care le-am văzut cu toţii, în prezervativele pe care le-au dat, dar ăsta este modul lor de a se comporta.

Reporter: Care credeţi că va fi alianţa politică a acestui sfârşit de an?
R.F.:
Dacă intră Antonescu cu Băsescu, Crin iese preşedinte şi atunci va încerca în jurul lui Iohannis să adune parlamentarii să poată face un guvern, care să aibă în frunte un independent dar care să fie, totuşi, un partid politic. Ecuaţia este simplă. În partea cealaltă, dacă intră Geoană cu Băsescu noi vom da voturile celui care va fi de acord ca prim-ministrul să fie Iohannis. Pentru că noi nu putem să mergem să spunem celor doi candidaţi, îţi dăm voturile dar necondiţionat. Deci, totul se va învârti în jurul lui Iohannis. Vom vedea.
Marga Culea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img