Deseurile menajere nu au mai fost ridicate in orasul dambovitean Pucioasa de aproape o luna, dupa ce primarul localitatii a contestat taxa de habitat stabilita la nivel de judet pentru colectarea gunoiului.
Directorul Garzii de Mediu Dambovita, Mihai Druga, a declarat ca administratia locala din Pucioasa a fost amendata cu 10.000 de lei pentru depozitele de gunoi necontrolate de pe raza localitatii.
”Am dispus inceperea colectarii gunoiului de la scoli, spitale si centrele sociale din Pucioasa (…). Primaria a incasat o suma foarte mare de bani, de ordinul miliardelor de lei vechi, de la cetateni si nu a platit serviciul de colectare a deseurilor. Nu stiu ce face cu banii astia. Din punctul meu de vedere blocajul este la primar, care nu vrea sa plateasca facturile”, a sustinut presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu.
Judetul Dambovita este beneficiar al unui program ISPA de colectare, transport si depozitare a deseurilor. Valoarea totala a proiectului este de 26 de milioane de euro, 75% reprezentand fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana prin programul ISPA (Instrument Structural pentru Politici de Pre-Aderare).
Beneficiarul final al proiectului este Consiliul Judetean Dambovita, imputernicit ca atare de asociatia constituita in acest scop, din care fac parte toate administratiile publice municipale, orasenesti si comunale.
In judet au fost amenajate doua gropi ecologice, la Aninoasa si Titu, unde se colecteaza deseurile.
Urmare a implementarii programului ISPA, de anul trecut dambovitenii platesc o noua taxa, de habitat. In valoare de 16 lei lunar, taxa are ca destinatie speciala salubrizarea.
Primarul statiunii balneare Pucioasa, Danut Badau, contesta taxa de habitat si nu a platit firmei de colectare a gunoiului serviciile prestate, astfel ca in oras a fost sistata colectarea gunoiului.