Proteste în Ruse împotriva construcției unui incinerator de deșeuri medicale la Giurgiu

Cele mai citite

Recent, construcția planificată a unui incinerator de deșeuri medicale în Giurgiu a generat nemulțumiri semnificative în rândul cetățenilor din Ruse, Bulgaria. Aceștia se tem că proiectul ar putea readuce la viață condițiile nefavorabile din trecut, atunci când aerul era de nerespirat din cauza activităților combinatului chimic de la Giurgiu.

Duminică, la ora 11.25, un protest organizat de societatea civilă a avut loc în sensul giratoriu din apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Ruse, blocând traficul în ambele sensuri pe teritoriul Bulgariei.

Aceasta nu reprezintă prima reacție a bulgarilor față de planurile românilor de a construi un incinerator de deșeuri medicale la Giurgiu. Până la data de 24 noiembrie, locuitorii din Ruse au posibilitatea să-și exprime opinia cu privire la această construcție. Primăria Ruse va emite ulterior un aviz negativ, conform termenilor stabiliți.

Bulgarii susțin că investitorul român a actualizat Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (REIM) și au adus în atenție o scrisoare a ministrului mediului, Iulian Popov, adresată Primăriei Ruse și Inspecției Regionale pentru Mediu și Ape – Ruse.

Primăria Ruse va analiza în detaliu raportul și va transmite un aviz negativ fundamentat către Ministerul Mediului cu privire la construcția incineratorului. Autoritatea competentă pentru evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier rămâne Ministerul Mediului și Apelor.

Încă din luna august, primarul din Ruse, Pencio Milkov, a transmis o listă cu semnăturile a aproximativ 1.700 de cetățeni opuși investiției către ministrul bulgar Iulian Popov și Ministerul Mediului din România. În septembrie, comisiile mixte dintre autoritățile municipale bulgare și române au emis o declarație comună adresată președinților Bulgariei și României, precum și deputaților care reprezintă populația locală.

Proiectul incineratorului din Giurgiu aduce cu sine următorii parametri:

  • Localizare: Terenul propus pentru implementarea proiectului este situat pe platforma 2 a fostei fabrici chimice din Giurgiu.
  • Capacitate: 7,2 tone pe zi și 2.304 tone pe an.
  • Emisii în atmosferă: particule, dioxid de sulf, dioxid de azot și dioxid de carbon.
  • Parametrii tehnici ai dispozitivului de evacuare: 1 coș cu diametrul de 500 mm și înălțimea de 10 m la o cotă de +/-0,00.
  • Se va efectua monitorizarea permanentă pentru NOX, NH3, CO, SO2, HCl, HF, Hg, TCOV.
  • Distanța de răspândire a concentrațiilor de poluanți atmosferici (la o viteză a vântului înregistrată de 16,9 m/s) este sub limita de 534 m.

Ultimele articole

Legenda boxului: Mike Tyson

Cu o carieră impresionantă în ring și o personalitate care a captivat milioane de fani din întreaga lume, Mike...

Castelul Bran: păstrătorul legendei și mărturia istorică

Situat în inima României, în județul Brașov, Castelul Bran reprezintă nu doar o bijuterie arhitecturală ci și un loc...

Epoca inchiziției spaniole: o privire în profunzime asupra trecutului întunecat

Inchiziția spaniolă a fost un episod semnificativ din istoria Spaniei, care a avut loc în principal în perioada medievală...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ