Protest spontan al profesorilor si angajatilor Grupului Scolar Nicolae Balcescu din Oltenita

Data:

Profesorii de la Grupul Scolar Nicolae Balcescu din Oltenita protesteaza fata de neplata salariilor
Profesorii de la Grupul Scolar Nicolae Balcescu din Oltenita protesteaza fata de neplata salariilor

Vineri, 10 decembrie, in fata Administratiei Financiare a municipiului Oltenita a avut loc un protest al profesorilor si personalului Grupului scolar Nicolae Balcescu. Motivul nemultumirilor este, conform declaratiilor manifestantilor, blocarea salariilor pentru luna noiembrie din cauza faptului ca nu s-au retinut banii din concediile de ohihna aferente pentru acest an, bani care ar fi trebuit redusi cu 25% conform Legii nr. 118/2010 care a intrat in vigoare pe data de 3 iulie. Prin urmare, diminuarea cu 25% a indemnizatiei de concediu de odihna a incalcat principiul neretroactivitatii legii civile. Din aceasta cauza, Trezoreria municipiului Oltenita a decis sa opreasca salariile in totalitate fara nici o baza legala in acest sens sau a unui titlu executoriu. Secretarul sef al Grupului Scolar, Gatea Florica, a declarat ca ”banii pentru salarii exista in trezorerie, iar institutia trezoreriei este doar administratorul banilor si nu are drept de executie asupra lor”.

Conducerea Administratiei Financiare a municipiului Oltenita a cerut ajutorul Politiei si a dispus  accesul in institutie doar reprezentantilor Grupului scolar care au depus o scrisoare deschisa prin care se solicita motivul concret prin care nu fac plata drepturilor salariale cuvenite angajatilor. In functie de raspunsul primit, Grupul Scolar isi rezerva dreptul de a actiona in instanta trezoreria pentru abuz in serviciu si, conform scrisorii deschise adresate Trezoreriei, plata salariilor aferente lunii noiembrie si a dobanzii acesteia incepand cu data de 10 decembrie, data platii salariilor. De asemenea, au solicitat catre ziarul nostru ca aceasta scrisoare sa fie publicata integral.

[pullquote]Trezoreria municipiului Oltenita a decis sa opreasca salariile in totalitate fara nici o baza legala in acest sens sau a unui titlu executoriu. [/pullquote]

Conform declaratiilor secretarului sef al Grupului Scolar, Florica Gatea, conducerea Trezoreriei a propus reducerea cu 33% a salariilor. Propunerea a fost respinsa insa de manifestanti, deoarece considera ca blocarea salariilor s-a facut abuziv. Avand in vedere legislatia in vigoare, articolul 1 din Legea 118/2010 dispune diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei, stabilite in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010. Dar aceste doua acte normative nu cuprind prevederi referitoare la indemnizatiile de concediu de odihna sau la cuantumul acestora. In acest sens articolul 48, aliniatul 2 din Legea 330/2009 stabileste expres ca “ prevederile din actele normative referitoare la detasare, delegare, acordarea concediilor, a primei de vacanta, la cheltuielile de transport, cheltuieli cu cazarea si locuinta, raman in vigoare”.

In acest context, profesorii si angajatii Grupului Scolar Nicolae Balcescu sunt in drept sa primeasca un raspuns favorabil cererii lor de deblocare a salariilor oprite in mod abuziv, in caz contrar sunt hotarati sa inainteze plangere penala contra Trezoreriei municipiului Oltenita. Nu este un simplu lucru sa vezi cum acesti oameni raman fara bani pentru traiul de zi cu zi chiar acum in prag de sarbatori.

Mihaela Ionita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition

Ultimele patru zile ale Bucharest Opera Festival – All...

Spectacolul lectură „Citește-mă!” va avea loc pe 17 iunie 2024, la Teatrul PODUL

În perioada mai-iunie s-a desfășurat programul educațional „Citește-mă!” –...

Lacul Negru, un refugiu de liniște în inima județului Buzău

Lacul Negru, situat în județul Buzău, este un exemplu...

În Argeș furtuna a doborât copaci în mai multe localităţi

Mai mulţi arbori au fost doborâţi de vânt joi...