Propunere legislativa

Deputatul PP-DD de Brăila, Marioara Nistor, doreşte declararea celei de a treia zi a Paştelui ca sărbătoare legală, nelucrătoare.

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Marioara Nistor este iniţiatorul unei propuneri legislative care are ca obiect de reglementare instituirea celei de-a treia zi a Paştelui ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. „Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină a anului. Sfintele Paşti sau sărbătoarea vieţii marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor. Obiectul acestei sărbători creştine este şi amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi şi a triumfat pentru noi. În Moartea Lui stă mântuirea noastră, în Învierea Lui stă biruinţa noastră”, se arată în expunerea de motive a demersului legislativ.

Marioara Nistor a explicat că declararea celei de a treia zi de Paşte ca zi liberă este una firească, în contextul în care pentru români este un eveniment extrem de important şi înălţător. „Sărbătoarea Paştelui, sărbătoarea luminii şi a bucuriei, şi-a păstrat până în prezent farmecul şi semnificaţia, fiind un moment de linişte sufletească şi de apropiere de familie. Consider necesară instituirea ca sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celei de-a treia zi a Paştelui şi pentru că Învierea Domnului este, pentru unele lăcaşuri de cult, prilej de dublă bucurie: praznic împărătesc şi ziua hramului bisericii. În plus, în România există în acest moment doar 12 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică, dar de regulă patru dintre ele coincid cu zilele de week-end”, a apreciat deputatul Marioara Nistor.

Parlamentarul brăilean a mai precizat că România este printre ţările cu cele mai puţine zile declarate legal nelucrătoare, „iar cea mai mare sărbătoare a creştinismului, Paştele, cu cele mai profunde semnificaţii, ar trebui să fie marcată în mod solemn în toate cele trei zile ale sale”. „Dintre ţările Uniunii Europene, Belgia este de departe cea care acordă cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sărbători legale în 2012. Alte ţări europene cu un număr mai mare de sărbători legale decât al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)”, a conchis deputatul Marioara Nistor.
Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.