Proiect major de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului, finanţat de UE cu 130 de milioane de euro

statie epurare GlinaComisia Europeană (CE) a aprobat vineri o investiţie de 130 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru un proiect de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului, informează un comunicat al executivului european, dat publicităţii la Bruxelles.
„Investiţia va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a peste 2 milioane de locuitori din jurul Bucureştiului. Va îmbunătăţi calitatea apei râului Dâmboviţa, fapt care va fi benefic şi pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, va creşte atractivitatea economică a zonei pentru afaceri şi companii“, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.
Proiectul constă în investiţii în infrastructura pentru apele uzate din Bucureşti şi 11 dintre zonele învecinate capitalei din judeţul Ilfov şi include reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi tratare a apelor uzate, asigurând astfel tratarea eficientă a apelor uzate înainte de vărsarea în alte surse de apă. Conform CE, proiectul ar urma să asigure şi un nivel de calitate a apei râului Dâmboviţa care va corespunde obiectivelor prevăzute în planul de management aferent.
Decizia de vineri aprobă contribuţia pentru prima fază a proiectului, care acoperă anii 2009-2015 şi are un cost total de 258 de milioane de euro. În prima fază a proiectului va fi extinsă uzina de tratare a apelor uzate de la Glina, va fi construit un incinerator de reziduuri, vor fi reabilitate canalele colectoare, se va realiza un sistem de drenare a Dâmboviţei şi vor fi reabilitate canalele de scurgere ale lacurilor Titan, Carol şi Tineretului.
UE, prin intermediul Fondului de Coeziune, va finanţa proiectul cu 130 de milioane de euro. Investiţia face parte din Programul Operaţional Sectorial Mediu şi costul total al proiectului pentru cele două faze de execuţie se ridică la 416,5 milioane de euro. AGERPRES

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments