Proiect de promovare a turismului – „Amara – izvor de sănătate, tărâm de recreere“

Cele mai citite

Nămolul şi lacul Amara, dar şi alte resurse turistice şi componente ale mediului natural, de climă, floră şi faună specifice lacului, vor fi promovate, timp de doi ani, prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, în valoare totală de 838.219 lei.

Primarul oraşului Amara, Victor Moraru, a declarat, miercuri, 4 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul este unul foarte important atât pentru Amara cât şi pentru judeţ, în condiţiile în care competiţia în turism este una acerbă.

„Este singura staţiune din judeţul Ialomiţa, iar Amara avea nevoie de un proiect prin care să promoveze calităţile deosebite pe care le are lacul Amara şi nămolul acestui lac. Este recunoscut faptul că Amara a fost una dintre staţiunile foarte bine cotate la nivel naţional. În ultima perioadă, bineînţeles ca întreaga societate, şi turismul a fost afectat. Acest proiect nu face altceva decât să transmită turiştilor şi operatorilor din turism că Amara există, că Amara poate să fie locul unde să-şi găsească momentele de relaxare şi, bineînţeles, deosebit de important, şi de tratament”, spunea edilul.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de cei 24.449 de turişti ce se speră că vor vizita, în anul 2011, România şi sudul ţării, beneficiarii direcţi şi indirecţi fiind oraşul Amara, cele peste 25 de agenţii de turism care vor avea contract cu oraşul, prin pachetele turistice pe care le vor oferi, în special pentru turismul balnear, cultural şi de agrement, dar şi structurile turistice de primire din localitate, care vor beneficia de un număr mai mare de turişti.

Potrivit primarului, anual vor fi organizate evenimente de promovare a turismului, printre care un festival al nămolului, al clătitelor sau festivalul Amara – agrement şi turism balnear, care sunt bugetate prin proiect.

„Cea mai mare componentă a acestui proiect este publicitatea şi organizarea de evenimente. Părerile sunt împărţite. De ce să folosim o sumă atât de importantă pentru promovare? Poate să pară, la nevoile pe care le are autoritatea locală de la Amara, judeţul Ialomiţa, oarecum în neregulă să se cheltuiască atâţia bani pentru promovare. Dar dacă nu îi va cheltui Amara, îi va cheltui alte staţiuni din ţară. Şi vrem sau nu vrem, şi Amara este într-o competiţie permanentă cu celelalte localităţi cu statut de staţiune turistică şi, spunem noi, am reuşit în ultimii ani să devenim competitivi pe această piaţă şi să readucem Amara unde îi este locul. (…) Am constatat că, după infrastructură, care reprezintă o problemă, a doua este aceea de promovare a obiectivelor turistice. Nu întâmplător Uniunea Europeană finanţează promovarea obiectivelor turistice”, a adăugat Victor Moraru.

Oraşul Amara va participa şi la două târguri anuale de turism naţionale, respectiv Târgul de turism Bucureşti şi la Bursa naţională de turism balnear de la Braşov pentru a promova produsele turistice.

„Nu este uşor, este o competiţie permanentă. Noi va trebui, atât autoritatea locală cât şi agenţii economici din turism dar şi celelalte instituţii responsabile cu dezvoltarea turistică şi economică, să avem o luptă permanentă pentru a reuşi să stăm pe o piaţă destul de dificilă, cu pretenţii destul de mari, pentru că s-au schimbat vremurile. (…) Sigur, ne dorim să şi avem ce promova. Se observă că deja se lucrează intens în zona de staţiune şi considerăm că va veni şi vremea când vom avea ce să arătăm. S-au făcut investiţii deosebite nu numai la hotelurile din staţiune. Trebuie să fim conştienţi că va fi destul de greu de întreţinut. Avem cel mai mare parc dendrologic din sudul.României, la care lucrăm astăzi, o investiţie de 4,2 milioane de euro şi s-a văzut transformarea din toamnă şi până astăzi. Poate de necrezut. Chiar şi pentru noi. Va fi destul de dificil de întreţinut. Amara are 64 de hectare de parcuri, iar dacă luăm în considerare şi suprafaţa lacului şi liziera de protecţie din jurul lui ajungem undeva la 220 de hectare de zonă verde şi lac de întreţinut, soluţia pentru a putea face acest lucru fiind accesarea fondurilor europene”, a conchis primarul oraşului Amara.

În cadrul conferinţei de presă, la care au participat şi reprezentanţi ai diverselor asociaţii sau agenţii din turism, s-a discutat şi despre alte metode de promovare decât cele înscrise în proiect, despre lipsa specialiştilor în turism, a unor şcoli speciale, despre înfiinţarea unui centru de informare turistică.

Amara are mai multe proiecte în derulare sau care vor fi finanţate în curând pentru refacerea infrastructurii de turism în staţiune, începând de la refacerea aleilor, amenajarea plajei, a lacului, iluminatul public, înfiinţarea de locuri de joacă pentru copii, dar şi alte investiţii de amploare. (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Ziua de 1 Decembrie sărbătorită altfel la Otopeni

De 1 Decembrie am pornit la pas prin județ, ca să vedem cum sărbătoresc românii Ziua Națională. Sătui de...

Alte articole din aceasta categorie