Program educaţional de 5 milioane de euro – deţinuţii din Penitenciarul Slobozia vor fi educaţi în aşa fel încât să nu mai recidiveze

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Programul educaţional „A educa pentru a repara – iniţiere în practicile restaurative în context penitenciar”, cu valenţe educative şi psihosociale, de antrenare a competenţelor restaurative în mediul penitenciar, ce are scop determinarea persoanelor condamnate să înţeleagă gravitatea acţiunilor întreprinse şi reducerea riscului ca aceştia să recidiveze, a fost lansat, vineri, la sediul Penitenciarului Slobozia.
La finalul programului, persoanele lipsite de libertate participante ar trebui să înveţe să facă alegeri corecte şi cinstite în viaţă, să dobândească sentimentul de valoare personală, să recunoască şi să respecte faptul că şi cei din jurul lor au aceleaşi drepturi şi libertăţi care nu trebuie încălcate şi să conştientizeze consecinţele grave, directe sau indirecte, pe care actul infracţional le are asupra multor persoane – victima şi familia acesteia, propria persoană şi propria familie, comunitatea în ansamblul ei.
De asemenea, persoana lipsită de libertate va trebui să înţeleagă faptul că a-i păsa de ceilalţi şi a-i respecta nu reprezintă un semn de slăbiciune ci unul de forţă şi să înveţe să îşi asume responsabilitatea propriilor acţiuni, să îşi dezvolte acele aptitudini şi abilităţi care să îl ajute să ducă o viaţă normală, cu respectarea legilor, în societate.
Proiectul, cu o durată de implementare de 3 ani şi în valoare de aproximativ 5 milioane euro, este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi vizează trei dimensiuni esenţiale ale sistemului penitenciar: dezvoltarea proiectelor educaţionale, în care rolul central să revină persoanei private de libertate, programe de achiziţie de competenţe şi dezvoltarea spiritului antreprenorial, pregătirea şi motivarea angajaţilor din sistemul penitenciar prin promovarea unei culturi participative, implicarea personalului în crearea de soluţii etc., dar şi cooperarea cu agenţii relevanţi – deschiderea penitenciarelor către societate şi implicarea diferitelor structuri ale societăţii civile în procesul de pregătire a reinserţiei pe piaţa muncii după liberare a deţinuţilor.
„Avantajul este că se investeşte în oameni. În cadrul acestui proiect, pe lângă îmbunătăţirea condiţiilor deţinuţilor, se îmbunătăţesc şi condiţiile de muncă ale personalului. Durata de implementare a programului este de trei ani, caracterul de noutate fiind dat de faptul că avem o colaborare transnaţională. Scopul proiectului este foarte îndrăzneţ, acela de a schimba structura organizaţională, lucru care nu este deloc uşor, pentru că, dincolo de dificultăţile materiale pe care le avem, se constată, în urma unor cercetări, că sunt probleme şi la nivelul organizaţiilor”, a afirmat Rusu Gabriel, din cadrul Penitenciarului Slobozia.
Astfel, în cadrul celor şase programe educaţionale din cadrul proiectului se doreşte şi dezvoltarea simţului antreprenorial al deţinutului, care presupune colaborarea cu întreprinzători din comunitate, deţinuţii putând fi chiar creditaţi cu sume infime pentru iniţierea unei afaceri, de exemplu pentru confecţionarea de mărţişoare, brelocuri, obiecte de artizanat.  De asemenea, „O zi în penitenciar”, un alt program educaţional, presupune invitarea tinerilor, în cadrul unei activităţi organizate, să petreacă o zi în închisoare asemeni unei persoane lipsite de libertate, la sfârşitul zilei aceştia urmând să povestească experienţa prin care au trecut, cum i-a marcat şi ce învăţăminte au tras.
Programul este unul complex, fiind finanţat, cum menţionam anterior, cu 5 milioane de euro, fiind printre primele 10 proiecte cu această valoare accesate de statul român şi singurul aflat în desfăşurare.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Creşterea şanselor de incluziune socială a persoanelor aflate în detenţie prin o mai bună educaţie, informare a societăţii şi îmbunătăţirea activităţilor în penitenciar”, derulat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Direcţia Generală a Serviciilor Penitenciare din Portugalia, Global Change şi Universitatea din Lisabona.
Proiectul se derulează în prezent şi în penitenciarele Timişoara, Gherla, Craiova, Târgşor şi Botoşani. (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Energia întunecată, una din marile enigme ale universului

Energia întunecată este o forță misterioasă care pare să impingă galaxiile în departare unul de celălalt și care reprezintă...

Alte articole din aceasta categorie

- Advertisement -spot_img