Prof. Marian Staș: Discursurile lui Georgescu, centrate pe ideea de adevăr absolut și salvator național, creează premisele unui cult al personalității

Data:

Situația generată de ascensiunea politică a lui Călin Georgescu și de mesajele sale controversate, care au atras peste 2 milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, ridică serioase îngrijorări legate de viitorul României. Analiza făcută de experți, în special de Marian Staș, scoate în evidență implicațiile profunde pe care ideologia sa le-ar putea avea asupra democrației, educației și societății în ansamblu.

Sub conducerea unui lider perceput ca având o viziune fanatico-ideologică, educația ar putea fi puternic afectată. Marian Staș subliniază riscul transformării religiei într-o ideologie de stat, ceea ce ar consolida un sistem de învățământ rigid și ideologizat. Într-un astfel de scenariu, gândirea critică ar fi marginalizată., alternativele educaționale inovatoare precum școlile pilot ar fi eliminate sau drastic reduse, sistemul ar putea deveni un instrument de propagandă, similar regimurilor totalitare din trecut.

Centralizarea educației, deja o problemă majoră în România, ar putea deveni și mai accentuată sub un regim autoritar. În loc să promoveze descentralizarea și autonomia școlilor, sistemul ar putea fi folosit pentru a implementa o agendă ideologică care ar elimina diversitatea de opinie și inițiativele reformiste. Staș avertizează asupra unei posibile reveniri la o formă de “Minister al Adevărului”, în care adevărul oficial devine unic și imuabil, împiedicând orice opoziție intelectuală sau culturală.

Mesajele pro-ruse și tonul naționalist al lui Călin Georgescu pun în pericol orientarea europeană a României. Un astfel de lider ar putea redirecționa țara spre o politică izolaționistă, orientată împotriva valorilor democratice și a statului de drept. România ar putea suferi o marginalizare pe scena internațională. Valorile europene precum pluralismul, libertatea de expresie și drepturile fundamentale ar putea fi serios compromise.

Discursurile lui Georgescu, centrate pe ideea de adevăr absolut și salvator național, creează premisele unui cult al personalității. Acest fenomen ar putea avea efecte devastatoare asupra pluralismului și democrației din România: Promovarea unei singure viziuni ca fiind „corectă” ar distruge spațiul de dezbatere și diversitatea intelectuală. Liderul ar putea folosi retorica naționalistă și mesianică pentru a elimina orice formă de opoziție.

„Este vorba aici de o exaltare fanatică, mistică, o legătură dintre putere și ideologie. O dimensiune și mai periculoasă”, a mai precizat Marian Staș.

Marian Staș este cadru didactic asociat la Universitatea București (consultanță de proces; Facultatea de Psihologie și Științele Educației) și Harvard Kennedy School (metode cantitative; programul de vară MPA-MC), dar și Președinte al Asociației Clubul Liderii Mileniului Trei (www.clublmt.ro/), un program educațional care sprijină dezvoltarea personală şi profesională a unei noi generații de lideri în România, capabilă să își asume și să declanșeze schimbarea prin curajul acțiunii civice.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Viitorul guvern va fi condus de PSD

Având în vedere rezultatele alegerilor din 1 Decembrie, afirm...

Călărași: Dosar penal, după ce unei persoane i-au fost înmânate trei buletine de vot

În județul Călărași, în comuna Valea Argovei, autoritățile au...