Ministerul Sanatatii intentioneaza sa desfiinteze 182 de spitale dintre cele 435 existente, 111 urmand sa fie comasate, iar 71 transformate in camine de batrani sau centre de permanenta. Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, personalul din spitalele desfiintate, respectiv 794 medici si 2.532 asistenti medicali, va fi preluat de alte unitati sanitare sau va ramane in caminele de batrani. In privinta unitatilor reprofilate, decizia de a le transforma in camine de batrani sau in centre de permanenta va apartine autoritatilor locale. Cele care vor deveni camine de batrani vor fi finantate de Ministerul Muncii. Desfiintarea spitalelor a provocat proteste in multe localitati din tara, unde si-au exprimat nemultumirea atat angajatii unitatilor sanitare, cat si pacientii.
Sute de oameni au protestat joi, 17 februarie, in oborul orasului Budesti, judetul Calarasi, fata de decizia de a desfiinta institutia si de a il transforma in azil pentru batrani. Primarul orasului Budesti, Lucia Lefter, a anuntat despre acest protest, iar oamenii au venit chiar si din localitatile limitrofe Budestiului, pentru a sustine initiativa primaritei. Alaturi de aceasta, au venit pentru a o sustine presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu Filipescu, presedintele PSD Calarasi, Oana Niculescu Mizil, deputatul PSD, Dumitru Boabes. Pe estrada amenajata special pentru aceasta ocazie, primarita a declarat, in fata multimii, ca nu este de acord cu inchiderea spitalului si ca, in acest sens, a inaintat Ministerului Sanatatii un memoriu prin care se cere revocarea ordinului pentru inchiderea spitalului.
„Nu am primit nici un raspuns, dar, inainte de a incepe acest miting, vreau sa multumesc oamenilor care au venit sa ne sprijine si care stiu gradul de saracie al populatiei. Acesti oameni au fost si sunt aproape de dumneavoastra. Aproape de noi, pentru a ne sustine, sunt si preotii localitatii noastre, care doresc pastrarea spitalului. Dupa cum stiti, la acest spital sunt arondati 40.000 de oameni, oameni care s-au nascut la acest spital si ai caror copii s-au nascut la acest spital. Dupa cum stiti, spitalul orasenesc Budesti a fost preluat de Consiliul Local in iulie 2010 fara datorii la bugetul de stat. Dumneavoastra stiti ca Spitalul orasenesc Budesti a avut 150 de paturi, apoi a fost reorganizat. In urma acestei reorganizari, s-au desfiintat sectia de chirurgie si maternitatea. Suntem vinovati ca atunci trebuia sa protestam ca aceste sectii sa ramana, si acum suferim. Stiti foarte bine ca saptamana trecuta o femeie a nascut in grajd. De ce? Pentru ca sunt oameni fara posibilitati materiale pentru a merge la un spital din Bucuresti si chiar din Oltenita. Cei mai multi dintre voi sunteti beneficiarii legii 416. Nu suntem bucurosi ca nu avem locuri de munca. Domnilor guvernanti, dati-le acestor oameni locuri de munca, sa vedeti ca nu sunt lenesi. Vreau sa va spun ca daca aceasta hotarare se va pune in aplicare, nu este legala, si noi o vom ataca in contencios. Daca se vrea descentralizare, atunci sa se descentralizeze, sa ne descentralizeze si primariile. Suntem de acord cu reorganizarea, dar sa se ia in calcul faptul ca toti suntem egali, avem aceleasi drepturi, dar, din pacate, suntem saraci. Insa nu ne predam dreptul constitutional la sanatate. Suntem de acord cu infiintarea azilului de batrani. Dar acest camin de batrani sa fie infiintat in cladirea care a fost abilitata cu bani de la Ministerul Muncii si nu este folosita. Domnilor guvernanti, cand luati o hotarare, trimiteti pe cineva din ministerul dumneavoastra sa intre in casele oamenilor, sa vedeti ca nu au aragaz, nu au butelie sa-si fiarba laptele pe care-l dau la copii! Conform Constitutiei, fiecare om are dreptul la viata si la sanatate. Voi stiti ca multi dintre voi ati fost manipulati, si stiti cum. Oameni buni, sunteti folositi si apoi sunteti dati la spate! Daca Paun Jean are ce are cu mine, domnule, reclama-ma pe mine, dar nu-ti bate joc de oamenii acestia! Ce ai cu acesti oameni? De ce ai mintit pe deputatul Stelian Fuia ca spitalul nu corespunde? De altfel, invit cetatenii in fiecare zi de joi sa protestam in mod pasnic. Nu blocam strazi. Daca este nevoie, vom merge la Bucuresti, unde ne vom apara interesele noastre. Tot in acest sens, am infiintat la primarie un registru, unde fiecare dintre dumneavoastra va putea scrie daca este sau nu de acord cu desfiintarea spitalului. Impreuna vom reusi!“, a declarat primarul localitatii Budesti, Lucia Lefter.
Dupa cum precizam anterior, alaturi de primarul localitatii s-au aflat si presedintele Consiliului judetean Calarasi, Raducu Filipescu, deputatul PSD Dumitru Boabes si presedintele PSD Calarasi, Oana Niculescu Mizil, care au declarat impreuna in fata multimii ca vor sprijini autoritatile locale in demersurile sale de a mentine spitalul localitatii si, mai mult decat atat, daca vor dori sa mearga la Bucuresti, vor pune la dispozitia oamenilor autobuze. Oana Niculescu Mizil a specificat faptul ca a inaintat o petitie Ministerului Sanatatii, special ministrului, pentru ca spitalul Budesti sa nu fie desfiintat. Dar, asa cum spunea presedintele PSD Calarasi, „pe acestia i-a durut in cot, pe romaneste“. Oana Niculescu Mizil i-a mai asigurat pe oameni de faptul ca va fi aproape de problemele lor si va lupta pentru acestia. In timpul manifestatiei, oamenii au declarat ca nu au bani sa se deplaseze la alte spitale pentru a primi ingrijiri medicale. Spitalele cele mai apropiate de Budesti sunt la Bucuresti sau la Oltenita, adica la 27 sau 35 de kilometri distanta.
Spitalul din Budesti a fost de curand reabilitat. Din declaratiile primarului localitatii, s-au investit peste 1 milion de lei pentru reamenajare si aparatura. De altfel, chiar pacientii internati in spital si-au exprimat nemultumirea fata de inchiderea spitalului unde, dupa declaratiile lor, au fost foarte bine tratati, iar medicii care lucreaza la acest spital nu trateaza oamenii dupa situatia lor materiala.
Locuitorii din Budesti spun ca vor continua protestul pana cand autoritatile vor renunta la ideea de a desfiinta spitalul. In acelasi timp, ei spun ca nu au nimic impotriva faptului ca autoritatile vor sa faca si un azil de batrani, dar vor sa ramana si spitalul.
Prin ordinul Ministerului Sanatatii, spitalul mai are termen pentru functionare pana la 30 martie 2011. Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu Filipescu, a precizat ca nu este de acord cu aceasta decizie si va muta lupta la Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, unde, cel mai probabil, va fi luata o decizie in acest sens.
„Odata ce spitalele au fost preluate de Consiliul Judetean, trebuia sa fim lasati sa luam decizii“, a mentionat presedintele Raducu Filipescu. Comasarea sau reprofilarea celor 182 de unitati sanitare este rezultatul unei evaluari pe care Ministerul Sanatatii a realizat-o in colaborare cu directiile de sanatate publica si autoritatile locale timp de mai multe luni de zile. In concluzie, acestor oameni li se ia dreptul la sanatate.
Ne intrebam, in aceste conditii, de ce mai avem drepturi consfintite prin Constitutie? Chiar nu realizeaza acest Guvern ca lumea este saraca si bolnava si nu are bani de tratament in alta parte, asa cum au ei bani de tratament in strainatate?
Deschideti ochii, guvernantilor, pentru ca ne-ati cersit voturi! Si voi aduceti oamenii la sapa de lemn!
Mihaela Ionita